Portraits of Israeli children hostages are displayed during a rally outside the Unicef offices in Tel Aviv on Nov. 20, 2023 to demand the release of Israelis held hostage in Gaza since the Oct. 7 attack by Hamas militants, amid ongoing battles between Israel and the Palestinian armed group.

(SeaPRwire) –   Ketua Hamas Ismail Haniyeh berkata kumpulan militannya hampir mencapai “persetujuan gencatan senjata” dalam perbincangan dengan Qatar dan Israel, komen awam jarang yang menandakan perbincangan untuk melepaskan sebahagian tebusan yang dipegang oleh kumpulan militan itu sedang berjalan lancar.

“Pergerakan menyerahkan responnya kepada saudara-saudara di Qatar dan pengantara, dan kami hampir mencapai persetujuan gencatan senjata,” kata Haniyeh dalam kenyataan di Telegram.

Komentarnya datang selepas Presiden Amerika Syarikat Joe Biden berkata Isnin bahawa Israel dan Hamas hampir mencapai persetujuan untuk melepaskan kumpulan tebusan yang diambil apabila kumpulan itu menyerbu Israel pada 7 Oktober, membunuh kira-kira 1,200 orang. “Saya percaya begitu,” kata Biden apabila ditanya sama ada persetujuan hampir dicapai. Beliau menambah bahawa beliau tidak bersedia menawarkan butiran.

Yahya Sinwar, pemimpin Hamas di Jalur Gaza, bersetuju secara prinsip untuk melepaskan lebih daripada 50 wanita dan kanak-kanak, menurut laporan Axios awal. Sebagai balasan, Israel akan menangguhkan serangan tentera untuk tempoh tertentu setiap hari dan melepaskan sesetengah rakyat Palestin di penjara Israel.

Qatar, yang menjadi tuan rumah kepada sebahagian pemimpin politik Hamas, membantu mengantara perbualan antara kumpulan itu, yang ditetapkan sebagai pertubuhan pengganas oleh Amerika Syarikat dan Kesatuan Eropah, dengan Israel.

Timbalan Penasihat Keselamatan Negara Amerika Syarikat Jon Finer berkata dalam temubual Ahad dengan NBC bahawa pihak-pihak itu “lebih dekat daripada yang pernah kami capai dalam masa yang sangat lama, mungkin lebih dekat daripada apa yang pernah dicapai sejak permulaan proses ini, untuk mendapatkan persetujuan ini.”

Walaupun ada perbincangan itu, pertempuran masih berlanjutan.

Pasukan tentera Israel telah terlibat dalam pertempuran berat dengan Hamas di utara Jalur Gaza. Tentera Israel dan Shin Bet, perkhidmatan keselamatan domestik negara itu, berkata mereka membunuh tiga pemerintah Hamas, sementara pesawat pejuang mengebom lebih banyak bangunan dan tapak yang digunakan oleh Hamas.

Dorongan utama serangan darat Israel ke arah timur ke bandar Gaza, yang dideskripsikan tentera sebagai “pusat graviti” Hamas.

Pasukan tentera Israel telah mengambil kawalan banyak bahagian hospital Shifa bandar itu dan pada hujung minggu menunjukkan video yang mereka kata membuktikan Hamas menyalahgunakan kemudahan itu, membina pusat arahan dan terowong di bawahnya.

Walaupun Israel telah memusatkan serangan udara dan serangan daratnya di utara Gaza, kini ia memusatkan perhatian ke selatan, menandakan kemungkinan menghantar tentera ke sana.

Dalam beberapa hari kebelakangan ini, Tentera Pertahanan Israel telah menjatuhkan risalah di Khan Younis, memberitahu penduduk untuk meninggalkan bandar selatan itu. Perdana Menteri Benjamin Netanyahu, pada petang Sabtu, berkata “semua pemimpin Hamas adalah orang mati berjalan” dan tidak menolak serangan darat di kawasan itu.

“Kami sedang mendekati akhir kempen kami di utara Gaza untuk menghapuskan infrastruktur Hamas dan akan beralih kepada baki Jalur Gaza,” kata jurucakap kerajaan Israel Eylon Levy kepada stesen radio Bloomberg pada Isnin.

Israel telah menggesa orang awam untuk berpindah ke selatan Gaza sejak permulaan perang, yang meletus apabila militan Hamas menyerbu selatan Israel bulan lepas. Dianggarkan kira-kira 240 orang dipercayai diambil tebusan. Serangan balas Israel telah menyebabkan lebih daripada 13,000 kematian, menurut kementerian kesihatan Hamas yang mentadbir enklaf Palestin itu.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) berkata situasi kemanusiaan di Jalur Gaza yang padat penduduk itu sukar dan rakyatnya yang kira-kira 2 juta orang memerlukan lebih banyak makanan dan ubat-ubatan. Israel, yang telah meletakkan wilayah itu di bawah sekatan hampir keseluruhan, membenarkan lebih bantuan masuk dari Mesir dalam minggu-minggu kebelakangan ini. PBB berkata kuantitinya jauh daripada mencukupi.

Isnin, delegasi Arab diketuai menteri luar Saudi mengunjungi China dan bertemu Menteri Luar China Wang Yi. Mereka menyeru pengurangan ketegangan di Gaza untuk mengakhiri “malapetaka” di sana.

Risiko perang berubah menjadi konflik lebih besar di Timur Tengah sekali lagi ditekankan Ahad apabila pemberontak Houthi yang disokong Iran di Yemen merampas kapal kargo di Laut Merah milik seorang pengusaha perniagaan Israel.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)