Hezbollah leader Hassan Nasrallah speech in Lebanon

Dalam ucapan yang penuh api, Sayyed Hassan Nasrallah, ketua kumpulan militan Lebanon Hezbollah, telah menyambut serangan Hamas pada 7 Oktober, walaupun beliau tidak mengisytiharkan perang penuh skala dengan Israel.

Sebelum ucapan itu, ramai di Lebanon dan Israel jiran menjangkakan bahawa Nasrallah, salah seorang tokoh penting dalam rangkaian tentera Iran, akan mengumumkan perang penuh skala dengan Israel. Beberapa sekolah dilaporkan ditangguhkan dan ramai orang awam Lebanon bersedia melarikan diri jika perang meletus. Hezbollah ialah kumpulan militan yang lebih berkuasa dan maju berbanding Hamas, dengan puluhan ribu pejuang, persenjataan roket lebih 100,000 biji, dan persenjataan presisi kecil yang boleh menyerang sasaran jauh di dalam Israel.

Tetapi dalam ucapan Nasrallah yang pertama selepas serangan Hamas pada 7 Oktober, beliau berkata bahawa keputusan Hezbollah untuk meningkatkan ketegangan bergantung kepada sama ada Israel melancarkan serangan lebih besar ke atas Hezbollah di Lebanon dan peningkatan di Jalur Gaza.

“Ini ialah isyarat kepada orang Israel bahawa mereka tidak cuba melakukan apa-apa skala besar pada masa itu,” kata Aaron Y. Zelin, yang mengkaji gerakan jihadis di The Washington Institute for Near East Policy. “Dari perspektif Israel, mereka mungkin bernafas lega, walaupun sempadan utara telah meningkat lebih daripada tahun 2006.”

Tore Refslund Hamming, pakar militan Islam di Pusat Pengajian Radikalisme Antarabangsa di King’s College London, berkata bahawa Nasrallah cuba mengambil kedudukan halus antara menekankan tindak balas Hezbollah ke atas serangan 7 Oktober “tidak terlalu lemah, tetapi juga tidak terlalu agresif.” “Saya tidak fikir beliau mahu memulakan perang penuh skala dengan Israel pada peringkat ini,” kata Hamming.

Walaupun begitu, Nasrallah memberi amaran berulang kali bahawa “semua pilihan terbuka di barisan Lebanon”, dan memberi amaran bahawa kemungkinan “perang besar” meletus antara Israel dan Hezbollah. Sehingga kini, kumpulan militan itu telah menembak roket dan drone ke arah kedudukan tentera dan bandar di utara Israel, serta bertukar tembakan dengan tentera Israel sepanjang sempadan Lubnan-Israel. Serangan ini, kata Nasrallah, telah memaksa Israel memindahkan sumber dan tentera ke sempadan utara Israel yang sebaliknya akan diarahkan ke Jalur Gaza.

Nasrallah juga cuba memisahkan Hezbollah daripada serangan Hamas ke atas Israel, dengan berkata serangan itu “100% Palestin.” Beliau menambah serangan itu, yang mengorbankan lebih 1,400 nyawa di Israel, tidak dirancang bersama-sama dengan sekutu Hamas di rantau ini atau malah kumpulan militan lain di Gaza. “Kami terkejut seperti semua orang,” katanya.

Nasrallah mengkritik Amerika Syarikat kerana peranan menyokong Israel. “Amerika Syarikat sepenuhnya bertanggungjawab terhadap perang semasa di Gaza,” kata Nasrallah. “Ia perlu dihukum kerana apa yang dilakukannya terhadap rakyat rantau kami,” katanya. Beliau memuji kumpulan militan di Iraq dan Syria yang menyerang pangkalan tentera Amerika Syarikat sekurang-kurangnya 27 kali sejak 7 Oktober, dan mengancam kapal-kapal Amerika Syarikat yang tiba di rantau itu, termasuk dua kapal pengangkut pesawat.

Kedua-dua pegawai Amerika Syarikat dan Israel telah dilaporkan memberi amaran khusus kepada Hezbollah mengenai akibat peningkatan ketegangan lebih lanjut. Presiden Biden telah berulang kali berkata dalam beberapa hari selepas serangan itu bahawa pesan beliau kepada Iran dan Hezbollah adalah mudah: “Jangan.”