(SeaPRwire) –   CEO Google Sundar Pichai pada hari Selasa telah dipanggil ke mahkamah persekutuan untuk kali kedua dalam tempoh dua minggu untuk memberi keterangan dalam perbicaraan anti-trust yang mengancam untuk menumbangkan tiang empayar internet yang beliau bantu bina.

Dalam penampilan mahkamah terbarunya di San Francisco, Pichai menghabiskan lebih daripada dua jam mempertahankan amalan perniagaan Google Play Store, yang mengedarkan aplikasi untuk perisian Android syarikat yang menguasai kebanyakan telefon pintar di dunia.

Kadang-kadang, Pichai yang berbicara lembut kelihatan tidak bermaya dan tertekan oleh soalan konfrontasi yang dihadapinya. Pada masa lain beliau kelihatan seperti seorang profesor yang menjelaskan subjek-subjek rumit kepada 10 orang ahli juri yang terletak hanya beberapa kaki dari podium yang dibenarkan Pichai gunakan kerana beliau mengalami kesukaran duduk untuk tempoh yang lama.

Epic Games, pembuat permainan video popular Fortnite, cuba meyakinkan juri bahawa sistem pemprosesan pembayaran Google Play yang mengutip komisen 15% hingga 30% daripada pembelian dalam aplikasi secara haram menyakiti pengguna dan pembangun perisian. Google mengutip komisen tersebut, menurut Epic, dengan menggunakan kuasanya untuk menghalang kedai aplikasi Android bersaing – strategi yang menaikkan harga dan menggalakkan inovasi.

Ia meniru kes sebelumnya yang dibawa Epic terhadap Apple, pembuat iPhone yang secara bergantian digambarkan sebagai lawan Google dan sekutu dalam perbicaraan ini.

Keterangan Pichai yang terkini datang 15 hari selepas beliau bepergian ke Washington, DC, untuk memberi keterangan dalam perbicaraan anti-trust berasingan yang berputar di sekitar dakwaan Jabatan Keadilan bahawa Google telah menyekat persaingan dan inovasi dengan menyalahgunakan kuasa enjin carian dominan yang melancarkan syarikat pada tahun 1998.

Walaupun kedua-dua perbicaraan berlangsung di hujung negara yang berbeza dan menyiasat bahagian syarikat yang berharga $1.7 trilion itu, mereka menyentuh dua isu umum – kuasa besar Google dan hubungannya yang luar biasa dengan Apple, kuasa teknologi yang lebih besar lagi.

Sebahagian daripada pembelaan Google terhadap dakwaan bahawa Play Store mengendalikan monopoli haram terhadap aplikasi Android bergantung pada dakwaan bahawa syarikat menghadapi persaingan besar daripada telefon pintar iPhone, sistem pengendalian mudah alih dan kedai aplikasi Apple.

Sementara itu, kes Jabatan Keadilan terhadap Google di Washington lebih tertumpu kepada perjanjian yang dinegosiasikan syarikat dengan Apple untuk memastikan enjin carian Google secara automatik menangani soalan yang dimasukkan ke iPhone dan pelayar Safari Apple.

Selepas keterangan saksi pakar dalam perbicaraan anti-trust Washington pada Isnin mendedahkan Google berkongsi 36% daripada hasil iklan carian daripada soalan Safari dengan Apple pada 2021, Pichai terpaksa mengesahkan angka itu Selasa di San Francisco di bawah soalan yang sering bertentangan oleh peguam Epic Lauren Moskowitz.

Perkara menjadi begitu tegang sehingga sebelum berehat untuk rehat ringkas, Hakim Mahkamah Daerah Amerika Syarikat James Donato menggambarkan pertukaran balas antara peguam Epic dan Pichai sebagai “75 minit yang bergolak”.

Sebelum keterangan bermula, Donato telah memberi persetujuan permintaan Moskowitz untuk mendedahkan jumlah wang tepat yang dibayar Google kepada Apple pada 2021 walaupun dengan objeksi daripada peguam Google dan Apple, tetapi beliau tidak pernah mendapat butiran yang tepat.

Sebaliknya, Moskowitz berjaya mendapatkan Pichai mengakui bahawa Apple menerima sebahagian besar daripada $26.3 bilion yang dibayar Google untuk semua perjanjian 2021 yang mengunci enjin carian sebagai pengendali otomatik soalan di telefon pintar dan pelayar web. Pakar menganggarkan ambilan tahunan Apple daripada Google berada dalam lingkungan $15 bilion hingga $20 bilion.

Moskowitz juga menunjukkan bahawa potongan 36% Apple daripada hasil iklan carian Google di pelayar Safari lebih daripada dua kali kadar 16% dibayar kepada Samsung, penjual terbesar telefon pintar Android. Titik itu kelihatan bertujuan melukis Apple sebagai salah satu rakan perniagaan terbesar Google, bukan pesaing utama.

Walaupun kadang-kadang kelihatan terkejut oleh soalan agresif Moskowitz, Pichai tidak pernah goyah daripada kegigihannya bahawa Google dan Android bersaing “secara gigih” dengan Apple dan iPhone – persaingan yang beliau dakwa memberi pengguna lebih pilihan dan menurunkan harga.

“Kami membolehkan telefon pintar lebih mampu dilaksanakan,” kata Pichai tentang Android, yang Google berikan percuma kepada Samsung dan pembuat telefon pintar lain untuk menukar enjin carian dan perkhidmatan lain syarikat, seperti Play Store, pada peranti itu. Ini, tambah Pichai, “sangat berbeza daripada apa yang dilakukan Apple.”

Bayang-bayang Apple juga menggantung di Play Store dalam cara lain juga, mengingat Epic Games sudah kalah dalam perbicaraan serupa 2021 yang menyasarkan sistem pembayaran untuk kedai aplikasi iPhone.

Walaupun hakim persekutuan berpihak kepada Apple pada kebanyakan aspek dalam perbicaraan itu, hasilnya membuka kemungkinan retakan dalam kubu digital yang syarikat bina di sekeliling iPhone.

Hakim dan mahkamah rayuan kedua-duanya memutuskan Apple harus membenarkan aplikasi menyediakan pautan kepada pilihan pembayaran lain, perubahan yang boleh menggugat komisen yang dikutip kedua-dua Apple dan Google atas pembelian digital dalam aplikasi mudah alih.

Bukti yang dikemukakan semasa keterangan Pichai pada Selasa menunjukkan betapa untung Play Store telah menjadi bagi Google. Semasa separuh pertama 2020, misalnya, Play Store menjana keuntungan operasi sebanyak $4.4 bilion.

Dipandu oleh soalan dari peguam Google, Pichai menunjukkan angka itu tidak mengambil kira bilionan dolar yang syarikat belanjakan pada sistem pengendalian Android yang memastikan orang mempunyai pilihan telefon pintar selain iPhone. Beliau juga menunjukkan bahawa 97% pembangun perisian dengan aplikasi di Google Play tidak membayar sebarang yuran sama sekali kerana mereka sama ada tidak menjual barang digital atau tidak menjana hasil mencukupi untuk mencapai ambang yang memicu komisen.

“Cara kami reka Google Play adalah kami berjaya hanya apabila pembangun berjaya,” kata Pichai.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)