Sam Altman, ketua pegawai eksekutif OpenAI Inc., menghadiri Persidangan Media dan Teknologi Allen & Co. di Sun Valley, Idaho, AS, pada hari Selasa, 11 Julai 2023.

Ketua Pegawai Eksekutif OpenAI Sam Altman adalah orang pertama yang mendapat visa emas Indonesia ketika ekonomi terbesar Asia Tenggara mencari untuk menarik pelabur asing.

[time-brightcove not-tgx=”true”]

Pihak berkuasa imigresen negara itu mengeluarkan visa 10 tahun untuk Altman kerana “beliau mempunyai reputasi antarabangsa dan mungkin membawa manfaat kepada Indonesia,” kata Pengarah Jeneral Imigresen Silmy Karim dalam kenyataan. Pengasas bersama pencipta ChatGPT itu akan menikmati keutamaan pemeriksaan keselamatan di lapangan terbang, tempoh tinggal yang lebih lama dan proses keluar masuk yang lebih mudah, antara keistimewaan lain.

Diperkenalkan minggu lepas untuk meningkatkan pembangunan ekonomi, visa baru ini membolehkan warga asing yang membuat pelaburan substansial di negara ini kekal antara lima hingga 10 tahun. Sebagai contoh, seseorang individu yang melabur AS$350,000 ke dalam saham syarikat awam tempatan, akaun simpanan atau bon kerajaan layak untuk tinggal selama lima tahun.

Tidak diketahui sama ada Altman, yang melawat Jakarta pada bulan Jun untuk bercakap tentang kecerdasan buatan, memohon visa atau mempunyai rancangan untuk melabur di Indonesia.

Sejak debut tahun lalu, alat OpenAI telah mencetuskan lonjakan pelaburan dalam infrastruktur sokongan AI dengan mempamerkan potensi kecerdasan seperti manusia menggunakan pusat data yang luas.