(SeaPRwire) –   LONDON – Perdana Menteri United Kingdom Rishi Sunak berhadapan dengan ujian terhadap kuasanya dan keberanian pada Rabu apabila beliau cuba menenangkan pemberontakan dalam Parti Konservatif mengenai rancangan kerajaan untuk menghantar sesetengah pemohon suaka ke Rwanda secara sehala.

Ahli parlimen dijadualkan akan mengundi rang undang-undang yang bertujuan untuk mengatasi larangan Mahkamah Agung UK terhadap rancangan Rwanda, sehari selepas beberapa ahli parlimen Konservatif mengundi terhadap pindaan kerajaan dalam usaha untuk menjadikan undang-undang lebih ketat. Pengunduran dua timbalan pengerusi parti itu yang mengundi terhadap kerajaan pada pindaan menelan kos Sunak.

Pemberontakan serupa pada Rabu akan memusnahkan Rang Undang-Undang Keselamatan Rwanda, dan mungkin kerajaan Sunak yang berusia 15 bulan.

Sunak telah menjadikan dasar imigresen yang kontroversi – dan mahal – ini sebagai inti usahanya untuk memenangi pilihan raya tahun ini. Untuk itu beliau perlu menyatukan Konservatif, yang jauh ketinggalan daripada pembangkang Parti Buruh dalam tinjauan pendapat awam. Tetapi sayap liberal dan undang-undang Konservatif – sekutu yang tidak selesa – berselisih mengenai rancangan Rwanda.

Moderat bimbang dasar itu terlalu ekstrem, kebimbangan yang ditekankan apabila Agensi PBB untuk Pelarian menyatakan minggu ini bahawa rancangan Rwanda “tidak serasi dengan undang-undang pelarian antarabangsa.”

Walau bagaimanapun, banyak daripada sayap kanan parti yang berkuasa berfikir bahawa rang undang-undang itu tidak cukup jauh dalam menghalang migrasi ke UK. Usaha kanan untuk memperketat rang undang-undang dengan menutup laluan rayuan bagi pemohon suaka gagal pada Selasa, dan beberapa pemberontak Konservatif berkata mereka akan menentang undang-undang secara keseluruhan jika ia tidak diperketat.

Tetapi banyak ahli parlimen Konservatif mungkin akan ragu untuk mengambil pilihan nuklear membunuh dasar tandatangan Sunak, satu langkah yang boleh memicu tindakan panik untuk menggantikannya atau bahkan memicu pilihan raya awal.

Sunak menekankan bahawa rang undang-undang itu berjalan sejauh mana kerajaan boleh kerana Rwanda akan menarik diri daripada perjanjian untuk menempatkan semula pemohon suaka jika UK melanggar undang-undang antarabangsa.

Menteri Imigresen Haram Michael Tomlinson berkata terdapat hanya “inci perbezaan” antara kerajaan dan pengkritik Konservatifnya, dan “sebenarnya kita semua mahu perkara yang sama.”

Beliau berkata beliau yakin rang undang-undang “akan melalui malam ini.”

Dasar Rwanda adalah kunci kepada janji Sunak untuk “menghentikan bot” membawa imigresen haram ke UK melalui Selat Inggeris dari Perancis. Lebih 29,000 orang melakukan perjalanan berbahaya ini pada 2023, turun dari 42,000 tahun sebelumnya. Beberapa orang mati semasa akhir minggu ketika cuba melancarkan bot dari utara Perancis dalam kegelapan dan sejuk musim sejuk.

London dan Kigali membuat perjanjian hampir dua tahun lalu di bawah mana pendatang yang tiba di Britain melalui Selat akan dihantar ke Rwanda, di mana mereka akan tinggal secara kekal. Britain telah membayar Rwanda sekurang-kurangnya 240 juta paun sterling (305 juta dolar Amerika) di bawah perjanjian itu, tetapi tiada seorang pun yang telah dihantar ke negara Afrika Timur itu.

Rancangan itu dikritik sebagai kejam dan tidak mampu dilaksanakan oleh kumpulan hak asasi manusia dan dicabar di mahkamah Britain. Pada November, Mahkamah Agung UK mengisytiharkan dasar itu haram kerana Rwanda bukan negara selamat bagi pelarian.

Sebagai tindak balas kepada keputusan mahkamah, Britain dan Rwanda telah menandatangani perjanjian baru bagi pemohon suaka. Kerajaan Sunak mendakwa perjanjian itu membenarkannya meluluskan undang-undang yang mengisytiharkan Rwanda sebagai destinasi selamat.

Jika diluluskan oleh Parlimen, undang-undang itu akan membenarkan kerajaan “mengecualikan” seksyen undang-undang hak asasi manusia UK apabila berkaitan dengan tuntutan suaka ke Rwanda dan menjadikannya lebih sukar untuk mencabar penghantaran balik di mahkamah.

Jika rang undang-undang diluluskan oleh Dewan Rakyat pada Rabu, ia akan pergi ke Dewan Pertuanan, dewan undangan Parlimen, di mana ia dihadapkan dengan lebih banyak tentangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.