DOJ And DEA Holds International Drug Trafficking Enforcement Announcement

(SeaPRwire) –   Takeshi Ebisawa, seorang lelaki Jepun berusia 60 tahun—dipercayai oleh pegawai Amerika Syarikat sebagai pemimpin dalam sindiket jenayah terancang Yakuza—telah didakwa atas konspirasi untuk menyeludup bahan nuklear dari Myanmar ke negara-negara lain dengan harapan bahawa Iran akan menggunakannya untuk program senjata mereka.

Peguam Persekutuan berkata bahawa Ebisawa dan tiga konspirator telah didakwa menjual uranium dan plutonium berkualiti senjata sejak awal 2020, akhirnya menukarkannya dengan senjata berkualiti tentera, dokumen mahkamah menunjukkan. Dokumen itu juga menyatakan bahawa Ebisawa dan konspiratornya telah memberikan contoh bahan nuklear yang ditrafik dari Myanmar ke Thailand kepada ejen DEA Amerika Syarikat—yang ketika itu berpura-pura sebagai pengedar dadah dan senjata yang mendakwa mempunyai akses kepada jeneral Iran.

“Seperti yang didakwa, defendan dalam kes ini terlibat dalam perdagangan dadah, senjata dan bahan nuklear—sejauh mana menawarkan uranium dan plutonium berkualiti senjata dengan harapan sepenuhnya bahawa Iran akan menggunakannya untuk senjata nuklear,” kata Pentadbir DEA Anne Milgram, menurut satu kenyataan Rabu.

Ebisawa dan defendan Thai yang bernama Somphop Singhasiri, 61, telah ditangkap dan didakwa dengan penyeludupan dadah antarabangsa dan kesalahan senjata api pada April 2022, dan mereka adalah dua defendan yang dinamakan dalam dakwaan tambahan. Ebisawa sejak itu ditahan di Manhattan menunggu perbicaraan.

Siapakah Takeshi Ebisawa?

Tidak banyak yang didedahkan kepada umum tentang kehidupan Ebisawa, tetapi pendakwa menggambarkan dalam dokumen mahkamah beliau sebagai “pemimpin sindiket jenayah terancang Yakuza,” rangkaian jenayah Jepun lintas negara yang beroperasi secara global. Pihak berkuasa undang-undang Jepun, bagaimanapun, menyatakan bahawa hubungannya dengan jenayah terancang domestik tidak dipastikan—walaupun beliau dilaporkan tinggal di antara Thailand dan Jepun.

“Aktiviti jenayah Ebisawa termasuk penyeludupan dadah dan senjata berskala besar, dan rangkaian jenayah antarabangsa beliau menjangkau Asia, Eropah, dan Amerika Syarikat, antara tempat lain,” baca dakwaan itu.

DEA telah menyiasat Ebisawa sejak sekitar 2019, Pejabat Peguam Amerika Syarikat. Beliau ditangkap bersama Singhasiri dan warganegara Thai lain pada 4 April 2022 atas tuduhan menyeludup heroin dan methamphetamine serta mengatur perjanjian untuk memperoleh senjata berkuasa tinggi seperti peluru berpandu udara ke permukaan (SAMs) untuk kumpulan bersenjata di Myanmar dan Sri Lanka.

Apa yang terkandung dalam dakwaan baharu?

Menurut dakwaan baharu, Ebisawa, dalam siri komunikasi telefon dan elektronik, memberitahu ejen DEA dan sumber sulit pada tahun 2020 bahawa beliau mempunyai “akses ke kuantiti besar bahan nuklear yang ingin dijual” dan bahawa beliau mencari pembeli untuk uranium. Beliau menghantar gambar bahan berbutiran dengan pengesan Geiger. Sebagai tindak balas kepada permintaan berulang, ejen sulit, sebagai sebahagian daripada siasatan, bersetuju untuk menjadi pengantara jualan kepada sumber DEA lain yang berpura-pura sebagai jeneral Iran.

Pada Ogos 2020, Ebisawa mengingatkan ejen sulit tentang aksesnya kepada uranium, dan bertanya jika mereka mungkin “membeli… langsung daripada kami.” Ejen menjawab bahawa jeneral Iran “sangat berminat” dan kemudian bertanya, “Berapa diperkaya uraniumnya? Di atas 5 peratus? Mereka tidak memerlukannya untuk tenaga, kerajaan Iran memerlukannya untuk senjata nuklear.” Ebisawa membalas: “Saya fikir begitu dan saya harap begitu.”

Pada September 2020, Ebisawa menawarkan untuk menjual 50 tan metrik uranium dan torium—bahan radioaktif—untuk AS$6.85 juta. Dalam tawaran berikutnya, beliau memberitahu ejen sulit bahawa beliau boleh membekalkan plutonium yang akan lebih “baik” dan lebih “kuat” daripada uranium untuk kegunaan Iran.

Ketika ejen sulit dan Ebisawa bercakap tentang pembelian bahan nuklear, mereka juga bercakap tentang senjata berkuasa tinggi. Pada Mei 2021, menurut dokumen yang dikemukakan dalam dakwaan, Ebisawa meminta ejen jika mereka boleh membeli senjata seperti SAM dan raifal AK-47 bagi pihak pemimpin kumpulan bersenjata di Myanmar. Kemudian ejen DEA diperkenalkan kepada tiga konspirator Ebisawa—yang tidak dikenal pasti dan bukan defendan dalam kes ini, tetapi juga bekerja pada urusan senjata itu.

Pada Jun 2021, Ebisawa mengedarkan nota bersama ejen DEA dan rakannya yang merujuk kepada “yellowcake”, jenis bahan uranium pepejal. Perundingan berterusan, dan pada Februari 2022, ejen meminta dua konspirator Ebisawa tentang pertukaran kemungkinan uranium untuk senjata dari Iran, di mana konspirator menyatakan mereka mempunyai “idea yang sama”. Mereka juga menambah bahawa mereka mempunyai sampel uranium dan torium untuk menunjukkan kepada ejen sulit.

Seminggu kemudian, Ebisawa dan konspiratornya menunjukkan sampel dalam bilik hotel di Phuket. Selepas lebih banyak perundingan, sampel dibawa ke pejabat di Bangkok. Pada Mei 2022, pihak berkuasa Thai menyerbu pejabat itu dan mengambil sampel.

Ebisawa menghadapi tujuh tuduhan untuk pelbagai tuduhan, termasuk konspirasi untuk melakukan penyeludupan antarabangsa bahan nuklear. Peguamnya yang dilantik mahkamah, Evan L. Lipton, enggan memberi komen kepada tentang tuduhan penyeludupan, tetapi berkata bahawa perbicaraan akan mendedahkan bahawa Ebisawa “bukan pemimpin sindiket jenayah yang canggih.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.