Toby Keith mempersembahkan lagu patriotiknya

(SeaPRwire) –   Penyanyi muzik desa . Beliau berusia 62 tahun.

Walaupun Keith menandatangani tawaran rakaman pertamanya pada tahun 1993, beliau menjadi terkenal pada umum setelah serangan pengganas 11 September 2001 setelah beliau melancarkan lagu hit “Courtesy of the Red, White and Blue (The Angry American)” pada tahun 2002. Lagu seluruh negara ini menangkap kemarahan rakyat Amerika yang sedang dirasai setelah serangan di Pusat Dagangan Dunia dan Pentagon dengan lirik yang eksplisit seperti “you’ll be sorry that you messed with the U.S. of A / ‘Cause we’ll put a boot in your ass, it’s the American way.”

Keith telah mendapat idea untuk lagu tersebut seminggu selepas 9/11. Beliau sedang mengatur pasukan bola sepak fantasinya dan mula mencoret lirik di bahagian belakang helaian kertas. Menurut profil penyanyi tersebut pada 1 Mac 2004 (tajuknya “Ruffian Amerika”) di , lagu tersebut “Datang dengan sendiri setelah 20 minit menulis.”

“Saya menulisnya supaya saya dapat memainkan sesuatu untuk pejuang lelaki dan perempuan kita,” katanya. Dalam ujian di Akademi Tentera Laut Amerika Syarikat, ia berjaya. ‘Tetapi setelah orang-orang berkata saya harus melancarkannya, saya tahu akan ada masalah. Saya senang menjadi ekstrem, tetapi mengatakan ‘tendangan di pantat anda’ sangatlah ekstrem. Sudah tentu, jika anda berkata, ‘kaki di punggung anda,’ anda tidak mempunyai lagu.’”

Dalam rancangan 60 Minutes pada tahun 2003, Keith mengatakan dia berharap membawakan lagu tersebut untuk pasukan yang ditempatkan di luar negeri di Timur Tengah, jadi dia memainkan lagu tersebut untuk pegawai Pentagon. Beliau mengatakan seorang komandan Korps Marinir mendesaknya untuk melancarkan lagu tersebut secara global, dengan alasan bahwa lagu tersebut akan menjadi layanan umum.

Lagu tersebut menjadi hit dan menduduki puncak pada kedudukan #25 di carta Billboard untuk lagu-lagu terhangat di Amerika Serikat. Setidaknya satu di Baghdad bertuliskan “Courtesy of the Red, White, and Blue”. The 2004 TIME menjuluki Keith sebagai “penyair pemenang kemarahan yang benar” dan “pedesaan bermastautin–orang luar tetap yang berbicara kebenaran yang jantan tetapi tidak diterima.” Tetapi nada gung-ho dari lirik tersebut tidak berarti dia setuju dengan segala sesuatu tentang perang di Irak, yang menggambarkan dirinya secara politik kepada majalah tersebut sebagai “Demokrat yang sangat konservatif” dengan perasaan campur aduk tentang motivasi perang dengan Irak. Konon katanya, dia mengatakan kepada majalah tersebut, “Kebanyakan orang mengira saya seorang patriot desa. Saya baik-baik saja dengan itu.”

Tetapi lirik yang marah dalam lagu tersebut membuat beberapa orang salah paham. Keith akan menyanyikan lagu tersebut untuk acara khusus 4 Julai 2002 yang dibawakan oleh Peter Jennings, tetapi Jennings dilaporkan menolak gagasan tersebut karena dia pikir lagu tersebut tidak akan memberikan nada yang tepat. Pada tahun-tahun berikutnya Keith menegaskan bahwa dia tidak menyesali apa pun dan mengatakan bahwa lagu tersebut harus provokatif untuk meningkatkan semangat nasional. Seperti yang dikatakannya dalam FOX Nation tahun 2021, “Saya tahu itu akan menjadi polarisasi, saya tahu itu akan menjadi penarik petir. Dan saya berdoa tentang hal itu. Tetapi pada akhirnya, itu adalah seruan perang bagi orang-orang kita untuk menang dan pulang ke rumah dengan selamat dan melakukan apa yang sebenarnya dilakukan orang Amerika.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.