Domino

Elvis Presley mungkin Raja, tetapi dalam filem terbaru Sofia Coppola’s, Priscilla, adalah Priscilla Presley yang mendapat layanan diraja. Biopik, diilhamkan oleh memoir 1985 Priscilla, Elvis and Me, menunjukkan apa rasanya menjadi isteri salah satu tokoh budaya paling penting abad ke-20. “Kami tahu begitu banyak tentang Elvis,” kata Coppola dalam featurette di belakang tabir untuk filem itu. “Dan ia benar-benar penting bagi saya untuk menunjukkan kisah melalui pengalaman Priscilla.”

Seperti kebanyakan filem Coppola sebelumnya, Priscilla, yang dibintangi Cailee Spaeny dalam peranan tajuk, mengikuti perkembangan remaja wanita. Pada usia 14 tahun, Priscilla bertemu Elvis berusia 24 tahun (dibintangi Euphoria’s Jacob Elordi), dan dia datang untuk mendefinisikan seluruh entitinya, dari rambut bouffant setinggi langit dan mata bertepi arang. Tetapi bukan selamanya: filem itu mendedahkan bagaimana Priscilla membentuk identiti di luar kekasih terkenalnya. Dengan memfokuskan pada Priscilla, Coppola juga menawarkan pandangan pada sisi Elvis jarang digambarkan, yang mengawal, menganiaya, dan mungkin akan mengganggu peminat terbesar legenda itu. (Tidak lupa membuat untuk double-feature yang menarik dengan Baz Luhrmann’s Elvis.)

Tetapi seperti yang dinyatakan dalam tajuk, ini bukan kisahnya. Priscilla kekal setia kepada fakta, seperti yang diingati oleh Priscilla sendiri, untuk menawarkan pandangan menyerap tentang salah satu pasangan budaya pop yang paling terkenal.

Bagaimana Elvis bertemu Priscilla?

Pada tahun 1959, Priscilla Presley (née Beaulieu) tinggal di Jerman Barat di mana bapanya, seorang pegawai tentera udara, berpangkalan. Ia juga di mana Elvis Presley tinggal ketika berkhidmat dalam tentera AS. Dalam Elvis and Me, dia mengingati duduk di sebuah restoran tempatan yang kerap dikunjungi oleh anggota tentera Amerika dan keluarga mereka apabila seorang lelaki dua puluhan bernama Currie Grant menghampirinya bertanya jika dia penggemar Elvis. Apabila dia memberitahu dia adalah, dia dijemput untuk datang bersamanya dan isterinya ke parti di rumah muzikian itu terletak di luar pangkalan. Tidak hairanlah, ibu bapa Priscilla ragu-ragu untuk menghantar anak perempuan mereka pergi dengan pasangan asing, tetapi Grant mampu meyakinkan mereka untuk membenarkan dia menghadiri parti itu. Ia membantu bahawa dia, seperti bapa Priscilla, berkhidmat dalam Tentera Udara.

Priscilla menulis dalam memoirnya tentang memilih pakaian sempurna—gaun kelasi biru dan putih dengan kaus kaki dan kasut putih—dan terlalu gugup untuk bercakap sepatah kata pun semasa perjalanan kereta 40 minit ke rumah Elvis. Apabila tiba dia segera melihat bintang rock di seberang “ruang tamu yang biasa, hampir kelam” dan berfikir bahawa dia lebih tampan dalam realiti daripada gambar fanzine membiarkan. Dia adalah “lebih muda dan kelihatan lebih rentan dengan potongan rambut GI,” dia menulis. Grant memperkenalkan dia kepada Elvis sebagai “gadis yang saya ceritakan tentang” dan dua bermula bercakap. Elvis bertanya sama ada dia pelajar tingkatan tiga atau empat. Apabila dia memberitahu dia dalam tingkatan sembilan, dia tertawa dan berkata, “Mengapa, anda hanyalah kanak-kanak.”

Bagaimana Priscilla menangani jurang umur antara Elvis dan Priscilla?

Umur Priscilla dan jurang umur 10 tahun antara dia dan Elvis tidak dilupakan dalam filem Coppola. Semasa salah satu parti rumah Elvis, tetamu bergosip penampilan muda Priscilla, mengatakan dia kelihatan seperti kanak-kanak sebenar. Tetapi filem itu tidak jauh menyalahkan Elvis mengait atau mengeksploitasi pelajar sekolah menengah. “Ia agak sukar,” kata Coppola kepada Rolling Stone pada bulan Oktober untuk menggambarkan cinta romantik Mei-Disember. “Saya terus kembali ke perspektifnya dan sudut pandangnya.” Coppola mahu menghormati pengalaman Priscilla tanpa penghakiman. “Saya rasa ia hanya tugas saya untuk menunjukkan seperti apa pengalamannya,” tambah pengarah itu. “Dan saya fikir anda membentangkan perkara kepada penonton untuk mereka fikirkan dan membuat keputusan sendiri.”

Priscilla lama berkata bahawa dia tidak menganggap dirinya sebagai mangsa. Walaupun berusia remaja apabila mereka bertemu, dia percaya bintang rock yang rindu rumah melihatnya sebagai penasihat yang lebih bijak daripada umurnya. “Elvis akan menuangkan hatinya kepada saya dalam setiap cara di Jerman: ketakutannya, harapannya, kehilangan ibunya—yang dia tidak pernah akan lupakan,” katanya semasa persidangan akhbar di Festival Filem Venice September lalu. “Dan saya adalah orang yang benar-benar duduk di sana untuk mendengar dan menghiburkan dia. Itulah benar-benar sambungan kami.” Tetapi Priscilla berkata ia sukar untuk menonton filem dan tidak memikirkan betapa mudanya dia apabila pertama kali bersama Elvis. “Pada akhirnya, saya sebenarnya menjadi agak emosional,” katanya kepada The Hollywood Reporter pada Ogos lalu. “Hanya berusia 14 tahun. Anda melihat kembali dan anda pergi, ‘Mengapa saya? Mengapa saya berada di sini? Mengapa saya mengemudi dalam limosin, melalui pagar Graceland dengan Elvis?’”

Domino

Mengapa ibu bapa Priscilla membenarkan dia berpindah ke Graceland?

Pada tahun 1960, selepas menyelesaikan tempoh dua tahun dalam tentera, Elvis berpindah semula ke Amerika Syarikat. Dia berjanji untuk mengekalkan hubungan, dan Priscilla menulis bahawa dia terkejut bahawa dia sebenarnya melakukannya, memanggilnya lewat malam untuk berkongsi dengannya tentang kehidupan dan kerjaya selepas tentera. Menjelang 1962, dia telah terbang dua kali ke AS untuk melihatnya, menghabiskan cuti musim bunga di LA dan Krismas di Memphis, Tennessee di hartanah Graceland-nya. Apabila tiba pulang ke rumah di Jerman pada tahun 1963 selepas meraikan tahun baru bersama Elvis, Priscilla memberitahu ibunya bahawa dia mahu dia berpindah ke Memphis dan menamatkan sekolah tinggi di sana. Dalam memoirnya, Priscilla menulis bahawa ibunya bingung dengan hubungan mereka, mengingati ibunya bertanya: “Mengapa kamu? Mengapa dia tidak dapat mencari orang yang lebih tua umurnya? Kamu hanya berusia 16 tahun. Apa yang dilakukan lelaki ini kepada keluarga kami?”

Tetapi ibu bapa Priscilla akhirnya bersetuju membenarkannya pergi. Mengapa? “Saya sebenarnya mengugut mereka dan memberitahu mereka, ‘Jika anda tidak membenarkan saya pergi, saya akan mencari cara sendiri,'” kata Priscilla kepada THR. Dia percaya ibu bapanya mengambil ancamannya dengan serius dan memutuskan bahawa kehilangan anak perempuan mereka untuk beberapa tahun lebih baik daripada seumur hidup. Tetapi mereka cuba menetapkan beberapa peraturan untuk anak perempuan muda mereka. Antaranya, dia tidak akan tinggal di Graceland, tetapi di kediaman berasingan dengan bapa Elvis, Vernon Presley, dan isteri barunya. Elvis bersetuju untuk mendaftarkannya di sekolah Katolik yang baik dan memastikan dia lulus. Sayangnya, dia hanya menepati janji satu: Priscilla dengan cepat berpindah ke Graceland, dan mula menyesuaikan diri dengan waktu liar Elvis, yang menjadikannya sukar untuk terjaga di kelas tanpa mengambil stimulan. Walau bagaimanapun, dia berjaya lulus dengan bantuan penggemar Elvis yang sangat cerdas. “Namanya ialah Janet dan dia pelajar A. Saya menepuk bahunya dan tersenyum paling cerah, berbisik, “Adakah anda penggemar Elvis?” tulisnya. “Terkejut dengan soalan saya, Janet mengangguk ya. ‘Bagaimana jika anda datang ke salah satu parti dia?’ Saya tanya.” Bukan sahaja Janet membenarkan Priscilla menyalin jawapannya, dia akhirnya mendapat A. Hanya orang yang mungkin lebih gembira daripada Pri