Elizabeth Debicki dan Khalid Abdalla dalam musim 6 The Crown

(SeaPRwire) –   Musim keenam dan terakhir siri membuka dengan peristiwa tragis yang terlalu familiar—. Musim baru ini, yang akan ditayangkan dalam dua bahagian, menayangkan empat episod pertama di Netflix pada 16 Nov; enam episod selebihnya akan ditayangkan pada 14 Disember.

Bahagian pertama terutamanya menumpukan pada hari-hari terakhir Puteri Wales, menghidupkan semula scenario yang telah menjadi sebahagian daripada imej budaya kita, daripada cuti terakhir bersama anak-anaknya di atas kapal layar ‘s hingga cinta baharu yang rapuh dengan anak Mohamed, Dodi Fayed. Walau bagaimanapun, salah satu momen paling menarik adalah dalam episod ketiga, yang menggambarkan .

Episod itu bermula dengan Diana dan Dodi bercuti di atas kapal layar di luar Monte Carlo, membuat keputusan untuk menghentikan lawatan mereka lebih awal kerana paparazzi yang tidak berhenti. Sebelum kembali ke London, Dodi membuat keputusan supaya mereka berhenti di Paris, di mana beliau merancang untuk melamar Diana, dipengaruhi kuat oleh bapanya. Dalam perjalanan ke bandar itu, mereka membuat perhentian di Villa Windsor, bekas kediaman Duke dan Duchess of Windsor yang telah dibeli dan diubahsuai oleh Mohamed. Ini mengganggu panggilan telefon yang dirancang Diana dengan William dan Harry, yang akan menjadi perbualan terakhirnya dengan anak-anak lelakinya.

Di Paris, pasangan itu menetap di Ritz, juga dimiliki oleh Mohamed, di mana mereka terdedah kepada lagi perhatian yang lebih gila. Tekanan yang semakin meningkat akibat skrutini ini membawa ketegangan antara kedua-dua mereka—dan ia terutamanya sukar bagi Diana, yang bimbang untuk kembali kepada anak-anaknya dan melarikan diri daripada sorotan kamera. Perhatian itu begitu besar sehingga Diana dan Dodi makan malam di suite hotel mereka sebelum meninggalkan pintu belakang hotel, dengan kereta asal mereka di depan sebagai penyamaran, dalam usaha untuk melarikan diri daripada paparazzi. Mereka kemudian mengambil laluan yang berbeza daripada yang dirancang, yang membawa mereka ke terowong trafik Pont de l’Alma dan akhir tragis mereka.

Episod itu mengambil banyak kebebasan dalam membayangkan apa yang mungkin dikongsi Diana dan Dodi pada malam terakhir mereka bersama, termasuk usaha Dodi untuk melamar Diana dan penolakan lemah lembutnya. Perbualan rekaan yang berikut memberi kedua-dua watak peluang untuk merenungkan kehidupan mereka sehingga ketika itu dan untuk mempertimbangkan apa yang mereka mahu untuk masa depan—satu momen yang mesra dan menyayat hati, memandangkan apa yang kita ketahui akan berlaku seterusnya.

Walaupun tiada cara untuk mengesahkan apa yang sebenarnya berlaku antara Dodi dan Diana, ini yang kita ketahui tentang malam terakhir mereka.

Adakah Dodi melamar Diana dalam kehidupan sebenar?

Elizabeth Debicki dan Khalid Abdalla dalam musim 6 The Crown

Dalam The Crown, Dodi cuba melamar Diana sebelum dia menghentikannya, menunjukkan bahawa tiada satu pun daripada mereka bersedia untuk berkahwin—dia telah bercerai selama setahun, manakala Dodi telah . Siri itu juga mencadangkan bahawa Dodi melamar Diana di bawah tekanan kuat daripada bapanya, yang disirikan sebagai telah mengatur seluruh hubungan mereka.

Dalam kehidupan sebenar, terdapat laporan yang bertentangan tentang status hubungan Dodi dan Diana pada masa kematian mereka. Dodi telah bersama model Kelly Fisher dari 1996 sehingga 1997 dengan perkahwinan dilaporkan dijadualkan untuk Ogos 1997. , Fisher tidak mengetahui bahawa Diana dan Dodi mempunyai hubungan romantis sehingga dia melihat gambar pasangan itu ; berikutan penerbitan gambar itu, dia menyaman Dodi atas pelanggaran kontrak, menarik balik saman selepas kematian Dodi dan Diana hanya beberapa hari kemudian.

Cincin “Dis-moi Oui” (“Katakan Ya”) Repossi yang muncul dalam The Crown sebenarnya dibeli oleh Dodi, dan ia dipercayai secara meluas sebagai cincin pertunangan untuk pasangan itu kerana cincin itu berasal dari barisan perhiasan pertunangan. Dalam temubual 1997 dengan Alberto Repossi, dia mendakwa bahawa Diana dan Dodi memilih cincin itu, yang bernilai lebih daripada $200,000, semasa lawatan ke kedai Monaco beliau hanya 10 hari sebelum kematian mereka, dengan Dodi mengambil cincin itu di kedai Paris. Walau bagaimanapun, mengikut laporan oleh Mahkamah di London semasa siasatan ke atas kematian Diana antara 2004 dan 2008, bekas eksekutif Ritz Paris, Claude Roulet, berkata cerita itu diperbuat oleh Repossi. Cincin emas Bulgari yang dipakai Diana di tangan kanannya pada masa kematian dan diberikan kepadanya oleh Dodi hanyalah “cincin persahabatan”, mengikut bekas butlernya Paul Burrell.

“Kata-kata tepatnya kepadaku ialah: ‘Saya mahu perkahwinan lagi seperti saya mahu kudis,'” Burrell menulis dalam bukunya 2006, . “Dia [bapa Dodi] mesti menerima Puteri Diana dan Dodi hanyalah mempunyai hubungan musim panas. Dunia mesti berhenti percaya Diana dan Dodi akan berkahwin, kerana itu tidak benar sama sekali.”

Mohamed dengan kuat mengekalkan bahawa anaknya dan Diana bertunang pada masa kematian mereka. Dalam temubual 1997 dengan jurucakap akhbar Mohamed Michael Cole berkata bahawa Dodi dan Diana “bertunang” dan bahawa cincin yang diberikannya beberapa jam sebelumnya memberikan beliau “petanda yang paling kuat bahawa beliau akan berkahwin dengan Diana.”

Mohamed juga mendakwa bahawa puteri itu hamil anak Dodi, dakwaan yang digunakannya untuk mempromosikan teori konspirasi bahawa pasangan itu adalah sasaran pembunuhan bermotif rasis dan Islamofobik untuk mencegah Diana berkahwin dan mempunyai anak dengan seseorang yang beragama Islam. Menurut laporan mengenai siasatan, Mohamed mendakwa kematian mereka adalah akibat konspirasi yang diketuai oleh Putera Philip, dengan penyertaan Charles, dilaksanakan oleh perkhidmatan perisikan British dan Perancis, dengan bantuan CIA. Teori konspirasi ini dikaitkan dengan kesedihan Mohamed serta . Pada 2022, adik lelaki Diana yang lebih muda, Earl Charles Spencer, menolak teori konspirasi itu dalam temu bual dengan NBC’s .

“Berkenaan bahagian konspirasi itu, keluarga saya dan saya yakin seratus peratus bahawa kami tidak pernah melihat apa-apa bukti langsung,” katanya. “Saya fikir ia hanyalah kebetulan yang aneh yang mengikat dengan realiti.”

Dakwaan kehamilan ditolak oleh John Burton, pakar bedah yang memeriksa mayat Diana di rumah mayat, dan pakar patologi Robert Chapman, yang melakukan pemeriksaan mayat selepas kematian Diana. Dakwaan itu juga ditolak oleh pakar sains forensik Angela Gallop dalam bukunya 2019, When Dogs Don’t Bark: A Forensic Scientist’s Search for the Truth. Beliau menulis bahawa sampel darah Diana dari kereta itu menguji negatif untuk hormon kehamilan, hCG.

Perbualan terakhir Diana dengan anak-anaknya

Dalam episod ini The Crown, jelas bahawa keutamaan tertinggi Diana ialah kembali kepada anak-anaknya, yang bersama Charles dan keluarga diraja yang lain di Balmoral. Selain memotong cuti mereka di Itali untuk kembali kepada mereka lebih awal, dia semakin gelisah dan tertekan apabila Dodi membuat perhentian yang tidak dirancang di Villa Windsor atas desakan Mohamed, kerana ia akan membuatnya terlambat untuk panggilan telefon yang dijadualkan dengan mereka. Perhentian itu, bersama-sama dengan paparazzi yang semakin mengancam, menyebabkan dia melepasi panggilan itu. Semasa menunggu panggilan mereka pada waktu makan malam, dia mendapatkan hadiah ulang tahun Harry, sebuah Xbox. Apabila akhirnya dia berbual dengan anak-anaknya, mereka berkongsi perbualan manis tentang hari mereka, perbincangan yang mengesahkan bahawa dia tidak akan berkahwin dengan Dodi, dan selamat tinggal cinta yang terakhir.

Dalam realiti, Diana memang berbual dengan anak-anaknya hanya beberapa jam sebelum kemalangan kereta yang menentukan nasibnya, perbualan yang kedua-duanya ingat dengan jelas. Kedua-dua menyesali menganggap perbualan terakhir mereka dengan ibunya sebagai biasa.

“Harry dan saya berada dalam keadaan tergesa-gesa yang sangat untuk berkata selamat tinggal, anda tahu, ‘Jumpa lagi,'” Prince William, yang berusia 15 tahun ketika ibunya meninggal, mengenang dalam , menunjukkan bahawa mereka bersemangat untuk menghabiskan masa bersama sepupu-sepupu mereka.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)