Fumio Kishida

Jepun akan mencari untuk mengukuhkan hubungan ketenteraan dengan Filipina semasa lawatan ke Manila oleh Perdana Menteri Fumio Kishida yang datang selepas ketegangan meningkat antara Beijing dan negara Asia Tenggara itu atas pertikaian wilayah di Laut China Selatan.

Jepun akan menjanjikan peralatan pertahanan kepada tentera Filipina di bawah rangka kerja bantuan baru dan kedua-dua kerajaan dijangka akan memulakan perbincangan mengenai perjanjian yang mengatur akses bersama pasukan masing-masing, mengikut akhbar Yomiuri. Kishida akan bertemu dengan Presiden Ferdinand Marcos Jr. pada hari Jumaat dan dijangka akan memberikan ucapan pertama oleh seorang perdana menteri Jepun kepada Kongres Filipina pada hari Sabtu.

Kedua-dua negara akan mengukuhkan kerjasama dalam “mengekalkan ketenteraman dan kebebasan dalam ketertiban antarabangsa berasaskan kedaulatan undang-undang,” kata Kishida kepada wartawan sebelum meninggalkan Tokyo.

Terkejut dengan serangan Rusia ke atas Ukraine – Kishida kerap berkata serangan serupa boleh berlaku di Asia – Jepun yang lama mengamalkan dasar tidak bersenjata kini merancang pembesaran pertahanannya yang terbesar sejak Perang Dunia Kedua dan mengukuhkan hubungan keselamatan dengan negara-negara berfikiran sama yang berkongsi kebimbangan terhadap China.

Sehari sebelum lawatan Kishida, Mitsubishi Electric dan Kementerian Pertahanan Jepun mengumumkan penghantaran radar unit pertama daripada empat unit kepada Filipina di bawah kontrak 2020. Penyerahan ini menandakan pemindahan pertama peralatan pertahanan domestik sejak sekatan pemindahan dilonggarkan pada 2014. Jepun juga menyediakan kapal kepada pasukan pengawal pantai Filipina.

Bulan lepas, ketegangan antara Filipina dan China meningkat apabila kapal dari kedua-dua negara berlanggar di perairan dipertikai itu. Kapal kerajaan dari Jepun dan China juga cuba mengusir satu sama lain dari perairan pulau-pulau di Laut China Timur berhampiran Taiwan yang dituntut oleh kedua-dua negara secara kerap.

Kishida akan meneruskan perjalanannya ke Malaysia pada hari Sabtu, di mana beliau juga akan mencari untuk mengukuhkan hubungan pertahanan, mengikut dokumen yang diedarkan kepada wartawan oleh kementerian luar Jepun.

Dalam contoh hubungan yang diperluaskan baru-baru ini, Jepun mengambil bahagian dalam latihan bersama pelbagai negara di Laut China Selatan bersama-sama dengan Amerika Syarikat, Australia, Kanada dan New Zealand bulan lepas.