Philippines China Disputed Shoal

(SeaPRwire) –   MANILA, Filipina — Sebuah konvoi kapal nelayan dan aktivis Filipina sebanyak 100 kapal kebanyakannya kecil telah berlayar Rabu menuju sebuah terumbu karang yang dipertikaikan di Laut China Selatan, di mana kapal pengawal pantai China dan kapal tentera samaran yang disyaki telah untuk menghalau apa yang dianggap sebagai penyusup.

Pengawal pantai Filipina dan tentera laut telah mengerahkan satu kapal patroli masing-masing untuk memantau dari jauh aktivis dan nelayan, yang berlepas dengan kapal kayu berterompah bambu untuk mengukuhkan kedaulatan Manila terhadap Terumbu Scarborough. Puluh-puluh wartawan menyertai perjalanan tiga hari itu.

Aktivis dan sukarelawan, termasuk seorang paderi Katolik Roman, yang terdiri daripada sebuah pertubuhan bukan kerajaan yang dipanggil Atin Ito—Tagalog untuk Ini Milik Kita—merancang untuk meletakkan boya wilayah kecil dan mengedarkan bekalan makanan dan bahan api kepada nelayan Filipina berhampiran terumbu itu, menurut penganjur, dengan menambah mereka bersedia untuk kemungkinan-kemungkinan.

“Misi kami adalah aman berdasarkan undang-undang antarabangsa dan bertujuan untuk mengukuhkan hak kedaulatan kami,” kata Rafaela David, penganjur utama. “Kami akan berlayar dengan keazaman, bukan provokasi, untuk memajukan kawasan ini dan melindungi integriti wilayah kami.”

Pada Disember, kumpulan David bersama kapal nelayan juga cuba berlayar ke terumbu yang dipertikaikan lain tetapi memendekkan perjalanan selepas dikejar oleh kapal China.

China secara berkesan menawan Terumbu Scarborough, sebuah atoll berbentuk segi tiga dengan lagun perikanan luas dikelilingi oleh batu karang separa tenggelam, dengan mengelilinginya dengan kapal pengawal pantai mereka selepas tegang pada tahun 2012 dengan kapal kerajaan Filipina.

Marah dengan tindakan China, kerajaan Filipina membawa pertikaian itu ke tahap pengadilan antarabangsa pada tahun 2013 dan sebahagian besar menang dengan tribunal di The Hague yang menyatakan tuntutan China yang meluas berdasarkan sejarah di laluan laut sibuk itu tidak sah di bawah Konvensyen PBB 1982 mengenai Undang-Undang Laut.

Keputusan itu mengisytiharkan Terumbu Scarborough sebagai kawasan perikanan tradisional untuk nelayan China, Filipina dan Vietnam. Pada masa lalu, nelayan telah mengikat di terumbu itu untuk mengelakkan ombak besar di lautan tinggi ketika cuaca buruk.

China enggan menyertai perbicaraan itu, menolak hasilnya dan terus menentangnya.

Dua minggu lalu, kapal pengawal pantai China dan kapal tentera samaran yang disyaki menggunakan air pancut ke atas kapal pengawal pantai dan kapal nelayan Filipina yang berpatroli di Terumbu Scarborough, menyebabkan kedua-dua kapal itu rosak.

Filipina mengutuk tindakan kapal pengawal pantai China di terumbu itu, yang terletak di zon ekonomi eksklusif yang diiktiraf antarabangsa negara Asia Tenggara itu. Kapal pengawal pantai China berkata ia mengambil “langkah perlu” selepas kapal Filipina “melanggar kedaulatan China”.

Kapal pengawal pantai China juga telah memasang semula halangan terapung merentasi masukan ke lagun perikanan luas terumbu itu, kata pengawal pantai Filipina. Pengawal pantai Filipina pernah menanggalkan halangan serupa dahulu untuk membenarkan orang Filipina menangkap ikan di sana.

Selain Filipina dan China, Vietnam, Malaysia, Brunei dan Taiwan juga terlibat dalam pertikaian wilayah itu.

Kapal pengawal pantai China juga pernah menjalankan operasi berhampiran perairan Vietnam, Malaysia dan Indonesia dahulu, memuncakkan ketegangan dan protes, tetapi negara-negara Asia Tenggara dengan ikatan ekonomi yang besar dengan China tidak begitu kritikal terhadap tindakan China yang semakin agresif.

Filipina telah mengeluarkan video pertemuan wilayahnya dengan China dan menjemput wartawan menyaksikan permusuhan di lautan tinggi dalam strategi untuk mendapatkan sokongan antarabangsa, memuncakkan perang kata-kata dengan Beijing.

Peningkatan kerapnya pertembungan antara Filipina dan China telah menyebabkan, menyebabkan kecederaan anggota tentera laut Filipina dan merosakkan bot bekalan baru-baru ini. Ini telah memacu ketakutan pertikaian wilayah boleh berubah menjadi konflik bersenjata antara China dengan Amerika Syarikat, sekutu perjanjian lama Filipina.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.