(SeaPRwire) –   Operasi menyelamat sedang dijalankan selepas dua orang telah diselamatkan dari lokasi jambatan yang runtuh di Baltimore, Maryland pada pagi Selasa.

Dalam sidang akhbar yang diketuai oleh James Wallace, ketua bomba Baltimore, beliau berkata bahawa “lebih kurang tujuh individu” jatuh ke dalam air selepas kapal bertabrakan dengan bahagian Jambatan Francis Scott Key pada pukul 1.30 pagi waktu tempatan.

Polis Baltimore berkata tiada bukti bahawa tabrakan itu bertujuan.

Wallace menyatakan dua orang telah diselamatkan, tetapi maklumat peribadi sedikit yang diketahui pada masa ini. “Satu individu menolak perkhidmatan dan menolak pengangkutan, secara praktikal orang itu tidak cedera,” kata Wallace. “Walau bagaimanapun, terdapat individu lain, yang telah dihantar ke pusat trauma tempatan, yang dalam keadaan sangat serius.”

Semasa sidang akhbar, Datuk Bandar Baltimore Brandon Scott menggambarkan peristiwa itu sebagai “tragedi yang tidak dapat dipikirkan.” Beliau menambah: “Kami terlebih dahulu harus berdoa untuk semua yang terlibat, keluarga mereka, dan berdoa untuk para penyelamat kami dan mengucapkan terima kasih kepada mereka.”

Sebelum ini pada Selasa, Kevin Cartwright, pengarah komunikasi bagi jabatan bomba Baltimore, memanggil runtuhan itu sebagai “peristiwa mangsa besar yang sedang berkembang.”

Kira-kira pada pukul 1:40 pagi, Jabatan Bomba Bandar Raya Baltimore menerima panggilan kecemasan untuk menangani penyelamatan air di Sungai Patapsco, menurut Wallace. Beberapa kenderaan berada di atas jambatan ketika berlaku impak, dan teknologi sonar dan inframerah, serta kenderaan udara tanpa pemandu (UAV) bawah air telah digunakan untuk operasi mencari dan menyelamat.

Wallace berkata arus pasang surut dan kegelapan waktu awal menyebabkan usaha menyelamat berjalan perlahan.

Sekurang-kurangnya 10 buah kapal komersial yang dalam perjalanan ke pelabuhan Baltimore telah melabuhkan sauh berhampiran, menurut MarineTraffic yang dikutip. Semua lorong ditutup dalam kedua-dua arah di Lebuhraya I-695 Jambatan Key.

Gabenor Maryland Wes Moore mengeluarkan kenyataan pada pagi Selasa mengisytiharkan darurat negeri dan berkata beliau sedang bekerja dengan pasukan antara agensi untuk mengerahkan sumber dari Pentadbiran Biden. “Kami bersyukur kepada lelaki dan wanita berani yang menjalankan usaha menyelamatkan mereka yang terlibat dan berdoa untuk keselamatan semua orang,” kata Moore.

Kumpulan Synergy Marine, yang menguruskan kapal kontena Dali seberat 948 kaki dari Singapura, telah mengesahkan bahawa semua anak kapal, termasuk dua juruterbangnya, sudah diambil kira dan tidak tercedera, menurut MarineTraffic.

Kapal itu disewa oleh syarikat pengangkutan Maersk, dan sedang menuju ke Colombo, Sri Lanka membawa kargo syarikat itu. Kapal ini sebelum ini terlibat dalam perlanggaran 2016 di Antwerp, Belgium, menurut Lloyd’s List. Walaupun tiada mangsa dari insiden ini, buritan kapal menggariskan dermaga dan merosakkan beberapa meter lambung.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.