(SeaPRwire) –   Sejak 1988, 1 Disember telah berkhidmat sebagai Hari AIDS Sedunia, hari kenangan dan pengiktirafan untuk puluhan juta orang di seluruh dunia yang hidup dengan HIV/AIDS—dan puluhan juta yang telah meninggal dunia akibat penyakit berkaitan AIDS. Ketika orang ramai menandakan Hari AIDS Sedunia untuk kali pertama 35 tahun lalu, tiada keraguan bahawa, pada masa itu, orang paling terkenal dengan AIDS di Amerika Syarikat, jika bukan di dunia, adalah Ryan White.

Seorang remaja dengan hemofilia yang menghidap HIV melalui produk darah tercemar, White menjadi nama rumah tangga pada tahun 1985 selepas dia dilarang menghadiri sekolah menengahnya di Indiana kerana dia menghidap AIDS. White berbeza secara signifikan daripada populasi yang paling rapat dikaitkan dengan HIV dan AIDS: lelaki yang berhubungan seks dengan lelaki (MSM) dan orang yang menggunakan dadah suntikan secara intravena. Akibatnya, dia diterima secara meluas, bukan ditolak.

Dalam satu erti, kisah White membantu mengubah persepsi dominan HIV/AIDS sebagai “wabak homoseksual” atau penyakit untuk “penagih”. Walau bagaimanapun, kisahnya, yang mencapai penonton jauh dan lebar dan akhirnya mengilhami Akta Sumber Kecemasan AIDS Ryan White yang Komprehensif (CARE) persekutuan pada tahun 1990, juga menguatkan beberapa hierarki dan prejudis di pusat wabak HIV/AIDS.

Dari usia muda, Ryan White menjadi poster kanak-kanak. Pada Mac 1973, sebelum dia berusia dua tahun, White telah berkhidmat sebagai “poster boy” untuk Persatuan Hemophilia Howard County. Dia bahkan mempunyai gambarnya diterbitkan dalam akhbar tempatan kampung halamannya, Kokomo Tribune. Tetapi sentuhan kemasyhuran tempatan ini pudar berbanding kemasyhuran kebangsaan dan antarabangsa yang dicapai White bermula pada musim panas 1985, kira-kira enam bulan selepas diagnosis AIDS-nya.

Pada akhir Julai tahun itu, pegawai sekolah menghalangnya daripada menghadiri kelas di Western Middle School di Russiaville, Ind. Keputusan mereka, yang bertepatan dengan berita penyakit AIDS pelakon Rock Hudson, menangkap tajuk di seluruh dunia dan secara tiba-tiba mengubah White menjadi sejenis jenis celebrity. Ryan White secara serta-merta telah mencapai jenis keterlihatan dan simpati yang telah diminta oleh begitu banyak orang lain dengan AIDS dan rakan sejawatnya—dari ACT UP ke Sarah Schulman—sejak “penemuan” AIDS pada awal 1980-an.

Kes terkenal White dengan demikian mencabar idea bahawa HIV/AIDS hanya menjejaskan pengguna dadah IV dan lelaki gay, biseksual dan MSM lain. Pada masa yang sama, bagaimanapun, naratif yang mengelilingi White dan perjuangannya untuk kembali ke sekolah sering membezakan antara orang dengan AIDS yang “benar” dan “tidak benar”.

Jenis penunjukan ini bergantung pada dan memperkuat stigma yang berkaitan dengan beberapa mod penularan HIV, terutamanya seks anal dan penggunaan dadah intravena. “Saya fikir ia menyedihkan bahawa dia perlu menghidap AIDS,” kata salah seorang rakan sekelas White kepada New York Times pada tahun 1985, “kerana ia bukan salahnya”—implikasinya bahawa populasi lain seolah-olah layak dijangkiti HIV. Sebaliknya, ahli lembaga editorial Star Indianapolis menyatakan pada tahun 1987: “[I]a bukan Ryan Whites, orang-orang yang tidak bersalah yang menghidap penyakit itu melalui pemindahan darah, [yang] negeri mesti berjaga-jaga terhadap…” Sebaliknya, “pegawai kesihatan mesti berwaspada terhadap… pembawa AIDS yang tidak peduli sama ada mereka menginfeksi orang lain, yang enggan mengubah gaya hidup promiskuiti mereka dan enggan mengambil langkah berjaga-jaga.” Penerapan selektif “ketidakbersalahan” ini menjadikan stigma yang berkaitan dengan beberapa tingkah laku dan aktiviti lebih buruk dan secara praktikal menjamin hasil kesihatan yang tidak sama berkaitan dengan HIV/AIDS.

Sebagai tindak balas, aktivis AIDS dengan bijak bekerja untuk merobohkan kategori ketidakbersalahan itu sendiri dan mengagihkan semula manfaatnya kepada semua orang dengan AIDS. Terutamanya, pada tahun 1988, tahun yang sama di mana White muncul di depan majalah Time untuk kali kedua, kolektif seni Gran Fury—yang muncul daripada Kuasa ACT UP untuk Membebaskan—mula mengedarkan risalah yang menyatakan, “.

Tetapi semulia usaha sebegini, ia tidak dapat menandingi kuasa simbolik ketidakbersalahan White. Apabila White meninggal dunia pada April 1990, banyak pengulas menyalahkan kematiannya kepada MSM dan mereka yang menggunakan dadah intravena—kumpulan yang telah menyebabkan atau sekurang-kurangnya memperburuk wabak dan dengan itu membahayakan “orang-orang tidak bersalah”. “[D]oaku,” tulis seorang wanita dalam surat kepada Star Indianapolis, “adalah agar homoseksual dan pengguna jarum suntik yang bertanggungjawab terhadap 94 peratus semua kes AIDS akan menerima tanggungjawab atas dukacita yang mereka bawa kepada mangsa tidak bersalah seperti Ryan White dan keluarganya.”

Selain memperluas jarak moral dan simbolik antara orang dengan AIDS yang “benar” dan “tidak benar”, kemasyhuran White juga bekerja untuk menyembunyikan kesan HIV/AIDS pada komuniti lain, terutamanya wanita dan orang berwarna. Walaupun kes White membantah konsep bahawa AIDS hanya “penyakit lelaki putih gay”, seperti yang diterangkan akhbar Afrika Amerika Emerge pada tahun 1990, ia tetap mengesahkan konsep AIDS sebagai penyakit putih. Walau bagaimanapun, orang Afrika Amerika, Latinx dan Pribumi terjejas secara berlebihan oleh HIV/AIDS sebelum, semasa dan lama selepas kisah White menjadi umum. Sebenarnya, White tidak mewakili kanak-kanak dengan AIDS yang agak mewakili. Pada tahun 1990, tahun kematian White, 52% kanak-kanak yang hidup dengan AIDS di AS adalah orang kulit hitam.

Dalam tahun-tahun sekitar kematian White dan pengkebumiannya yang rumit, Kaukus Wanita ACT UP, Gran Fury dan kumpulan lain juga menarik perhatian kepada kesan HIV/AIDS pada wanita. Lebih khusus lagi, aktivis ini mengkritik takrifan kes CDC yang sempit tentang AIDS, yang mengecualikan wanita, antara populasi lain. Sebagai tindak balas, CDC akhirnya mengubah takrifan kesnya untuk memasukkan wanita pada Januari 1993, hanya sebelum pelantikan Bill Clinton. Tetapi kerosakan besar telah dilakukan.

Apabila protease inhibitor dan rawatan antiretroviral yang sangat aktif (HAART) berkembang pada pertengahan hingga akhir 1990-an menjadikan HIV/AIDS kurang membunuh bagi mereka yang mempunyai penjagaan kesihatan yang baik, ia menyumbang kepada “persepsi umum bahawa AIDS sudah berakhir,” menurut profesor Yale Michael Warner. Sejak akhir 1990-an, proses bersesuaian, “globalisasi AIDS,” telah mengalihkan perhatian daripada wabak HIV/AIDS yang berterusan di Amerika, yang—seperti yang ditunjukkan oleh profesor Northwestern, ahli sains politik, dan sejarawan—terpusat terutamanya dalam komuniti berwarna dan komuniti queer dan trans.

Pada Hari AIDS Sedunia ini, mari kita mengiktiraf semua orang yang hidup dengan HIV/AIDS dan mengingati semua orang yang ditumbangkan oleh wabak tanpa membuat garis antara yang “benar” dan “tidak benar”, “bersalah” dan “tidak bersalah”. Selain itu, walaupun Ryan White meninggal dunia tiga dekad lalu, kita perlu mengakui fakta bahawa wabak itu masih berterusan—terutamanya dalam beberapa komuniti paling rentan negara kita. Seperti yang dinyatakan dengan betul oleh Gran Fury pada tahun 1990, tahun kematian White, “AIDS BELUM BERAKHIR UNTUK SIAPA SAHAJA SEHINGGA IANYA BERAKHIR UNTUK SEMUA ORANG.”

Paul Renfro ialah profesor sejarah di Universiti Negeri Florida. Beliau merupakan penulis (Oxford University Press, 2020) dan The Life and Death of Ryan White: AIDS, Inequality, and America (akan datang, University of North Carolina Press, 2024). Dibuat oleh Sejarah membawa pembaca di luar tajuk dengan artikel yang ditulis dan disunting oleh sejarawan profesional. .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.