SKOREA-HEALTH-LABOUR-STRIKE

(SeaPRwire) –   Pihak berkuasa Korea Selatan, semakin putus asa kerana lebih 90% daripada doktor junior negara itu telah mengadakan mogok, kini sedang meminta bantuan tentera, dengan mengumumkan bahawa mereka akan mula mengerah tenaga perubatan tentera ke hospital-hospital awam untuk menangani kekurangan doktor yang teruk.

Dua puluh pakar bedah tentera dan 138 doktor kesihatan awam akan dihantar ke 20 buah hospital selama empat minggu, kata Menteri Kesihatan Cho Kyoo-hong pada Ahad.

Kementerian Pertahanan Korea Selatan pada brifing berita Isnin bahawa ia akan menghantar lebih doktor tentera ke hospital umum jika perlu dan bahawa pengerahan itu tidak akan memberi kesan besar kepada operasi pertahanan, yang mempunyai kira-kira 2,400 doktor tentera keseluruhan. Hospital tentera sudah menerima lebih 100 pesakit awam untuk rawatan sejak mogok, sebagai sebahagian daripada langkah-langkah kecemasan untuk menangani ketiadaan doktor di hospital terbesar negara.

Kerajaan Korea Selatan masih menekan doktor yang mogok untuk kembali bekerja, selepas mengancam mereka dengan hukuman undang-undang dan penggantungan lesen perubatan mereka selepas pada awal bulan Mac. Sejak minggu lepas, pihak berkuasa telah kepada kira-kira 5,000 pelajar perubatan memberi amaran tentang penggantungan lesen perubatan mereka yang bakal berlaku, dan telah difailkan terhadap lima pemimpin mogok yang didakwa minggu lepas.

Menteri Kesihatan Cho pada Isnin bahawa kerajaan akan lunak terhadap pelajar perubatan yang kembali bekerja sebelum lesen mereka secara rasmi digantung. Pihak berkuasa juga mengumumkan pada Jumaat rancangan untuk untuk memastikan keselamatan doktor yang kembali bekerja, di tengah-tengah dakwaan bahawa sesetengah orang yang kembali bekerja telah dibuli oleh peserta mogok.

mogok telah berlarutan selama berminggu-minggu, dengan 12,000 daripada 13,000 doktor kediaman telah berhenti bekerja pada 8 Mac, . Mereka membantah rancangan kerajaan untuk menangani kekurangan doktor jangka panjang di negara itu dengan meningkatkan kouta tahunan pelajar perubatan dari 3,058 ke 5,058. Doktor yang mogok mendakwa langkah sedemikian tidak akan banyak membantu menangani keadaan kerja yang buruk yang sebenarnya menjadi punca kekurangan tenaga kerja dalam beberapa jabatan perubatan, manakala pengkritik mendakwa doktor hanya bimbang kenaikan bilangan pelajar akan menjejaskan gaji dan prestij sosial mereka.

Pelajar perubatan semasa juga mengambil bahagian dalam boikot sekolah bagi menyokong doktor yang mogok. Setakat Ahad, terdapat kira-kira 5,500 permohonan cuti – mewakili hampir 30% daripada jumlah pelajar perubatan negara – walaupun tiada kebenaran diberikan untuk permohonan tersebut, menurut kementerian kesihatan. Tiga puluh buah sekolah perubatan telah permulaan semester akibat kekeliruan ini. Sementara itu, beberapa doktor senior juga meninggalkan pekerjaan mereka bagi menyokong rakan sejawat yang lebih muda.

Kerajaan Korea Selatan sehingga kini menafikan bahawa mogok itu telah menghantar sistem kesihatan negara ke dalam krisis, tetapi laporan media tempatan menggambarkan gambaran suram bagaimana hospital telah terjejas: pembedahan dan rawatan – termasuk untuk penyakit serius seperti kanser – telah dibatalkan, dan ramai pesakit terpaksa menunggu lama atau ditolak oleh hospital kerana kekurangan tenaga kerja. Disyaratkan untuk mengisi jurang yang semakin besar, jururawat kini dibenarkan untuk , seperti menguruskan ubat kecemasan dan melakukan CPR.

Walaupun kerajaan enggan berundur daripada rancangan penambahan kouta, dengan Cho bahkan berkata pada Ahad bahawa kerajaan akan mempercepatkan pelaksanaan rancangan penambahan kouta, pegawai-pegawai itu menyatakan bahawa mereka terbuka untuk berunding dengan komuniti perubatan, walaupun usaha terdahulu untuk rundingan antara pihak berkuasa dan doktor yang mogok telah gagal. Dalam usaha untuk menangani aduan utama doktor, kerajaan program percubaan jam kerja yang lebih pendek untuk doktor muda dan janji bayaran tambahan untuk pelajar perubatan di jabatan seperti pediatrik dan perubatan kecemasan.

“Saya berharap para pesakit yang meninggalkan pesakit mereka juga akan mengambil tanggungjawab sosial dan semangat professional yang mulia sebagai profesional perubatan,” kata Lee Han-kyung, pegawai kanan dari kementerian dalam negeri, Isnin.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.