This underwater photo shows bleached and dead coral around Lizard Island on the Great Barrier Reef

(SeaPRwire) –   Sudah tidak mengejutkan lagi bahawa kos-kos perubahan iklim akan bertambah dengan cepat apabila cuaca ekstrem yang berkaitan dengan pemanasan global menyebabkan satu bencana mahal selepas yang lain. Tetapi, walaupun begitu, kadang-kadang adalah baik untuk berhenti dan mengambil stok, dan minggu ini menawarkan dua item penyelidikan yang mengingatkan saya bagaimana kos-kos itu akan bertumpuk.

Yang pertama adalah 15 April dari Pentadbiran Oseanografi dan Atmosfera Kebangsaan (NOAA) yang memberi amaran bahawa terumbu karang sedang mengalami peristiwa “pemblekan global” yang keempat. Pembrekan – apabila karang kehilangan warnanya – adalah tanda bahawa karang tidak sihat dan boleh disebabkan oleh pelbagai tekanan, termasuk air yang tercemar. Tetapi pemacu utama pada hari ini adalah air yang lebih panas yang dihasilkan oleh perubahan iklim.

Keadaan terumbu karang adalah contoh hebat bagaimana kesan ekonomi yang mengejutkan perubahan iklim – dan kesan-kesan itu pasti akan mengenai pelbagai syarikat. Paling jelas, terumbu karang menyokong sekitar AS$36 bilion dalam pelancongan di seluruh dunia, menurut dari Global Coral Reef Monitoring Network. Tetapi itu hanyalah permulaan. Terumbu karang boleh mengurangkan tenaga ombak, melindungi bandar-bandar pantai daripada kos banjir yang tinggi. Ia menyokong perikanan laut yang kemudiannya menyokong pengeluaran makanan. Dan penyelidik melihat ekosistem marin sebagai sumber potensi rawatan perubatan baru, termasuk untuk kanser.

Jika semua ini ditambah, terdapat banyak nilai ekonomi yang dipertaruhkan – trilion setiap tahun, menurut beberapa . Jika anda menjalankan hotel berhampiran Great Barrier Reef, ancamannya jelas. Tetapi syarikat besar dalam segala yang daripada ubat-ubatan ke barangan pengguna mungkin bijak untuk melihat cara tidak diduga rantai nilai mereka mungkin terlibat dengan terumbu karang.

Walaupun begitu penting, kerosakan ekonomi yang disebabkan oleh kemusnahan terumbu karang hanyalah satu bahagian kecil daripada gambaran yang lebih besar bagaimana iklim akan mengubah ekonomi. Satu lagi diterbitkan Rabu dalam jurnal Nature membawa idea ini ke rumah. Dunia sudah memanggang kerugian berkaitan iklim sebanyak AS$38 trilion setahun menjelang pertengahan abad, menurut kajian itu. Ini bermakna purata pendapatan per kapita di seluruh dunia akan lebih rendah 19% daripada dunia tanpa kesan iklim. Dan walaupun kawasan termiskin terkena lebih teruk, kesannya berlaku di seluruh dunia.

Mendapatkan angka sebegini memerlukan pelbagai anggapan, dan penulis tidak berpura-pura bahawa anggapan mereka sempurna. Tetapi sesiapa yang ingin melihat ekonomi global terus berkembang harus ambil perhatian bagaimana kos-kos iklim sedang bertumpuk. Selain itu, sebagai kos-kos itu terus meningkat, syarikat akan semakin perlu menyesuaikan strategi mereka untuk landskap ekonomi yang sangat berbeza. Kesan pertengahan abad, diramalkan dalam begitu banyak penyelidikan iklim sekarang, tidak begitu jauh lagi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.