Joann-Bankruptcy Filing

(SeaPRwire) –   Peniaga kain dan kraft Joann Inc. telah memohon muflis, tidak mampu menanggung beban hutangnya selepas permintaan meningkat ketika penguncian pandemik mereda.

Rantaian berpusat di Hudson, Ohio itu akan digugurkan selepas proses muflis dan akan dimiliki secara persendirian oleh “beberapa pemberi pinjamannya dan pihak industri”, mengikut kenyataan syarikat yang dikeluarkan semasa ia memohon Bab 11 di Delaware awal Isnin. Permohonan itu menyenaraikan liabiliti antara AS$1 bilion hingga AS$10 bilion.

Pemberi pinjaman Joann telah menandatangani perjanjian penstrukturan semula untuk menyediakan sekitar AS$132 juta pembiayaan baru yang akan membantu syarikat itu mengurangkan hutang sebanyak kira-kira AS$505 juta, kata syarikat itu. Pihak-pihak dalam perjanjian itu juga bersetuju untuk melanjutkan pinjaman dan kemudahan kredit tertentu selama enam bulan.

Saham syarikat jatuh ke tahap terendah sepanjang masa kira-kira 18 sen pada Isnin. Ia pernah setinggi 42 sen semasa perdagangan pra-pasaran sebelum menyusut.

Seperti kebanyakan rakan sejenisnya, Joann telah berhadapan dengan perubahan kebiasaan membeli-belah pengguna dan penurunan pendapatan bertahun-tahun. Pandemik merupakan titik terang sementara bagi syarikat itu, apabila pengguna yang terkurung meningkatkan perbelanjaan untuk aktiviti di rumah seperti kraft.

Dalam persekitaran kadar faedah yang agak tinggi dan inflasi, syarikat-syarikat penggunaan bersifat diskresionari menanggung beban perubahan trend tersebut. Mereka mendominasi semua sektor dalam permohonan muflis korporat AS tahun lepas, yang mencapai tahap tertinggi sejak 2010, menurut S&P Global.

Dalam permohonan muflis “dipaketkan terlebih dahulu” Joann – di mana terma penstrukturan semula terutamanya diselesaikan dengan pemberi pinjaman – syarikat itu juga menyenaraikan aset bernilai antara AS$500 juta hingga AS$1 bilion. Pembekal benang kraft Spinrite Corp. disenaraikan sebagai pemberi pinjaman tidak berjamin terbesar.

Syarikat itu bertujuan menyelesaikan penstrukturan semula awal bulan depan. Kedai-kedai Joann – yang keseluruhannya kira-kira 850 di seluruh negara – akan terus beroperasi secara normal, mengikut kenyataan itu. “Pelanggan, pembekal, pemilik tanah, dan pemberi kredit perdagangan lain tidak akan mengalami sebarang gangguan perkhidmatan,” katanya.

“Persetujuan ini merupakan langkah penting bagi menangani keperluan struktur modal Joann,” kata Scott Sekella, ketua pegawai kewangan dan penyelia bersama pejabat sementara CEO, dalam kenyataan itu.

Rantaian runcit itu mengurangkan beban hutangnya dalam perjanjian luar mahkamah pada 2020, tetapi kemudian menghadapi masalah menangani masalah rantaian bekalan dan inflasi yang menyebabkan pengguna mengurangkan aktiviti bersifat diskresionari. Kebanyakan beban hutangnya juga dalam kadar mengambang, meninggalkan syarikat terbeban dengan kos faedah yang lebih tinggi dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

Kes itu ialah JOANN Inc., , Mahkamah Muflis Daerah Delaware.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.