(SeaPRwire) –   Olivia Munn berkata bahawa alat mudah, percuma telah menyelamatkan nyawa beliau. Doktor wanita beliau menggunakan soal selidik direka untuk mengira risiko seseorang menghidap kanser payudara, yang mendedahkan Munn mempunyai peluang yang lebih tinggi untuk membangunkan penyakit itu. Ini membawa kepada ujian lanjut dan diagnosis awal kanser Luminal B di kedua-dua payudara dan rawatan cepat.

Alat Penilaian Risiko Kanser Payudara, yang digunakan oleh doktornya, bukanlah sesuatu yang baru. Ia tidak melibatkan sebarang perkakasan canggih, tidak memerlukan doktor, dan tidak membebankan kos. Pakar menyatakan lebih ramai wanita perlu mengetahui tentangnya dan melengkapkan soal selidik itu selepas mereka berusia 35 tahun. Berikut adalah apa yang perlu diketahui.

Apakah Alat Penilaian Risiko Kanser Payudara?

Dikeluarkan pada 1989 oleh Institut Kanser Kebangsaan, soal selidik ini mengambil masa kurang daripada lima minit untuk dilengkapkan dan dengan tepat meramalkan risiko seseorang wanita menghidap kanser payudara. “Penilaian ini merupakan langkah pertama yang boleh dilakukan wanita sendiri dan membincangkan keputusan dengan doktor kesihatan primari atau pakar kanser,” kata Dr. Jennifer Litton, profesor onkologi payudara perubatan di Pusat Kanser MD Anderson.

Ia bergantung kepada model dibina daripada banyak aspek data kesihatan wanita termasuk umur mereka, bangsa dan etnik mereka, sejarah keluarga kanser payudara, bila mereka mula datang bulan, dan, jika mereka mempunyai anak, berapa umur mereka ketika mempunyai yang pertama. Model ini memadankan ciri-ciri ini dan hasil lain dengan wanita yang mempunyai ciri-ciri serupa dan menyediakan dua penilaian risiko: risiko lima tahun seseorang membangunkan kanser payudara, dan risiko sepanjang hayat penyakit itu.

Soal selidik—juga dikenali sebagai Model Gail sempena penciptanya Dr. Mitchell Gail di Institut Kanser Kebangsaan—kira-kira 98% tepat dalam meramalkan risiko kanser payudara bagi kebanyakan wanita. Ia kurang tepat bagi wanita berkulit warna, yang kurang diwakili dalam pangkalan data asal model, tetapi model ini sentiasa dikemaskini dan semakin menyertakan maklumat lebih banyak mengenai kumpulan orang yang lebih pelbagai.

Siapa yang perlu mengambilnya?

Mana-mana wanita antara umur 35 hingga 74 tahun boleh mengambilnya untuk mengetahui risiko mereka, dan kira-kira setengah juta wanita menggunakannya setiap tahun, menurut Institut Kanser Kebangsaan. Ia sangat membantu bagi mereka yang mempunyai sejarah keluarga kanser payudara atau bagi orang yang tidak mengetahui risiko genetik mereka terhadap penyakit itu atau tidak mempunyai gen utama kanser payudara seperti BRCA1 atau BRCA2—yang merupakan kes Munn. Bagi wanita yang tergolong dalam kategori ini, alat ini boleh mengesan sama ada terdapat faktor lain yang meningkatkan risiko mereka.

“Kebanyakan kanser payudara tidak berkaitan dengan mutasi BRCA,” kata Litton. “Terdapat faktor persekitaran dan gen yang lebih kecil yang, bersama-sama dengan keadaan yang sempurna faktor lain, boleh membawa kepada kanser payudara. Kanser payudara adalah titik akhir dan terdapat jutaan cara yang berbeza untuk mencapainya.”

Alat ini dibina berdasarkan data daripada Projek Pemeriksaan Kanser Payudara, kajian skrining yang dijalankan pada tahun 1970-an melibatkan 280,000 wanita kulit putih, dan data kanser daripada Program SEER Institut Kanser Kebangsaan (SEER). Data tambahan, termasuk daripada wanita kulit hitam, ditambah daripada kajian yang dikumpul pada tahun 1990-an, dan untuk wanita Asia daripada kajian yang dijalankan pada tahun 1980-an, bersama-sama dengan kadar kejadian kanser yang dikemaskini. Data kanser payudara yang melibatkan wanita Hispanic datang daripada kajian yang mengumpul data dari 1995 hingga 2004.

Orang yang mahu mengetahui lebih lanjut mengenai risiko kanser payudara mereka juga boleh mencuba penilaian lain yang dipanggil model Tyrer-Cuzick, yang bergantung kepada data lebih terkini dan menyediakan ramalan serupa. Di Pusat Kanser Memorial Sloan-Kettering (MSKCC), doktor sering menggunakan kedua-duanya dan memilih skor yang lebih tinggi untuk memberi nasihat kepada wanita. “Kami semakin baik dan baik dalam penilaian risiko,” kata Dr. Larry Norton, pengarah perubatan Pusat Payudara Evelyn H. Lauder di MSKCC.

Di mana mamogram berada?

Soal selidik ini bukan pengganti mamogram tetap, yang . Tetapi menggunakannya bersama-sama mamogram membantu doktor memberi nasihat yang lebih baik kepada wanita mengenai cara terbaik mengurangkan risiko dan akhirnya membantu mereka mengelak bentuk kanser yang lebih agresif yang lebih sukar dirawat, kata Norton. “Objektif skor ini adalah untuk menganggar risiko wanita sihat membangunkan penyakit,” katanya. “Jika ia membawa kepada diagnosis awal, maka ia mempunyai implikasi [rawatan].”

Bergantung kepada apa yang didedahkan skor, doktor boleh membuat beberapa perubahan, seperti menambah MRI ke mamogram tetap untuk meningkatkan pemantauan tumor potensi, atau menambah ubat anti-estrogen untuk mengurangkan risiko wanita lebih lanjut. Selain itu, “jika mereka melihat risiko yang lebih tinggi, ia mungkin akan membawa kepada perbualan yang mungkin termasuk perkara seperti kaunseling genetik atau ujian genetik,” kata Litton. Ujian sedemikian boleh mendedahkan faktor genetik tambahan, selain BRCA, yang mungkin menyumbang kepada risiko yang lebih tinggi kanser payudara maju.

Inovasi masa depan

Alat penilaian risiko lain sedang dalam pembuatan. Model pembelajaran mesin sedang menambah baik maklumat yang diperoleh daripada mamogram, dan sesetengahnya cukup canggih untuk meramalkan skrin yang kini normal menunjukkan tanda-tanda berkemungkinan berubah menjadi jaringan ganas pada masa hadapan.

Bahkan selepas seseorang didiagnosis, ujian seperti OncotypeDx boleh meramalkan sama ada seseorang akan mendapat manfaat daripada menambah kemoterapi, atau sama ada peluang pemulihan mereka sama baik menggunakan terapi anti-estrogen sahaja. “Ia merupakan alat yang sangat berguna untuk membantu sesetengah wanita mengelak kemoterapi yang sebenarnya tidak perlu,” kata Litton.

Tetapi tiada alat ini berguna jika wanita, dan doktor mereka, tidak menggunakannya. “Kira-kira separuh orang tidak mendapat sebarang skrining [dengan mamogram] langsung,” kata Norton. “Langkah pertama adalah mendapatkan apa yang kini tersedia kepada penduduk umum. Dan kemudian keupayaan untuk melakukan skrining berdasarkan risiko akan meningkatkan prognosis pesakit lebih lanjut.”

“Pengetahuan adalah kuasa, tambahnya. “Semakin anda mengetahui tentang diri anda, dan semakin anda terlibat dengan pakar perubatan, semakin baik anda boleh mendapat jawapan yang sesuai untuk anda.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.