Prince Harry, Duke of Sussex leaves the Rolls Building at

(SeaPRwire) –   Mahkamah persekutuan pada Jumaat akan mendengar saman yang dibawa oleh Heritage Foundation konservatif terhadap Jabatan Keselamatan Dalam Negeri (DHS) untuk memperoleh rekod imigresen , yang telah tinggal di AS sejak 2020, kerana kebimbangan tentang pengakuan penggunaan dadah haramnya.

Dalam menyaman DHS, Heritage Foundation sedang mencari kejelasan sama ada protokol yang sewajarnya diikuti dalam memberi Duke of Sussex masuk ke AS. Langkah ini datang berikutan pendedahan dari memoir Harry, di mana beliau dengan terus terang membincangkan penggunaan dadah masa lalunya, termasuk kokain, ganja, dan cendawan ajaib. Heritage Foundation menegaskan bahawa pengakuan sedemikian menimbulkan persoalan serius tentang kelayakan pangeran untuk visa AS di bawah undang-undang imigresen.

Walaupun pengkritik telah menolak saman itu sebagai teater politik, Heritage Foundation telah menyatakan bahawa orang ramai harus memahami keadaan mengenai penerimaan Harry ke negara itu. “Mengingat penggunaan dadah Harry yang luas, biasanya mengelakkan masuk ke Amerika Syarikat, rakyat Amerika layak mengetahui sama ada Putera Harry berbohong dalam permohonannya dan DHS memandang ke arah lain atau memberinya rawatan yang lain lebih istimewa,” Nile Gardiner, pengarah pusat Margaret Thatcher untuk Kebebasan yayasan itu, menulis dalam maklumat media Khamis.

Yayasan Heritage, sebuah pemikir tangki konservatif berpengaruh di Washington, sebelum ini telah mengemukakan permintaan Akta Kebebasan Maklumat (FOIA) untuk fail imigresen Harry. DHS menolak permintaan itu pada Jun dan telah meminta kes itu ditolak, dengan menegaskan bahawa rekod imigresen biasanya dikecualikan daripada FOIA.

“Liputan media meluas dan berterusan telah menimbulkan soalan sama ada DHS dengan betul mengizinkan Duke of Sussex memandangkan fakta bahawa beliau secara terbuka mengaku kepada unsur-unsur asas beberapa kesalahan dadah,” kata yayasan itu dalam saman.

Harry, yang kini tinggal bersama isteri Amerika dan dua anaknya di selatan California, kemungkinan memasuki AS melalui visa suami atau visa O-1, yang dikekalkan untuk individu dengan “kemampuan luar biasa dalam sains, seni, pendidikan, perniagaan, atau sukan.” Walau bagaimanapun, Heritage Foundation telah mendakwa bahawa walaupun Harry layak untuk visa ini, sejarah penggunaan dadahnya mungkin telah menjadi halangan kepada penerimaannya.

AS biasanya meminta tentang penggunaan dadah, yang telah menyebabkan kesulitan perjalanan untuk tokoh awam lain, tetapi mengaku penggunaan dadah masa lalu tidak secara automatik menghalang individu daripada memasuki atau terus tinggal di negara itu, terutamanya jika pemohon dalam pemulihan.

TIME telah menghubungi wakil Harry.

Apabila ditanya sama ada beliau pernah memikirkan untuk menjadi warganegara AS, beliau berkata bahawa “kewarganegaraan Amerika Syarikat adalah pemikiran yang pernah melintasi fikiranku tetapi bukan sesuatu yang menjadi keutamaan tinggi bagi saya pada masa ini.”

Duke of Sussex menulis dalam memoirnya, diterbitkan pada Januari 2023, bahawa beliau pertama kali mengambil kokain pada usia 17 tahun dan jarang menggunakannya sejak itu. “Ia tidak begitu menyenangkan, dan ia tidak membuat saya terutama bahagia, seperti yang kelihatannya membuat semua orang di sekeliling saya, tetapi ia membuat saya berasa berbeza, dan itulah tujuan utama,” tulisnya.

Harry juga mengakui menggunakan ganja dan cendawan untuk menangani cabaran emosi dan tekanan kehidupan diraja, menggambarkan dirinya sebagai “remaja lelaki yang tidak gembira berusia 17 tahun yang bersedia mencuba hampir apa saja yang akan mengubah status quo.” Beliau memberitahu Oprah pada 2021 bahawa beliau akan minum dan menggunakan dadah untuk meredakan kesakitan kematian ibunya Puteri Diana. “Saya sanggup minum, saya sanggup mengambil dadah,” katanya. “Saya sanggup mencuba dan melakukan perkara-perkara yang membuat saya berasa kurang seperti saya berasa.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.