(SeaPRwire) –   TEL AVIV, Israel – Sebuah kumpulan rock Rusia pembangkang yang marah dengan peperangan Moscow di Ukraine telah tiba di Israel selepas dideportasi dari Thailand di bawah tekanan disyaki dari Kremlin, pemuzik berkata Khamis.

Berucap di dewan kedatangan Lapangan Terbang Antarabangsa Ben Gurion di Tel Aviv, gitaris dan penyanyi Aleksandr “Shura” Uman dari kumpulan Bi-2 berkata kumpulan itu berada dalam keadaan baik dan sangat letih selepas ujian mereka. Beliau juga memanggil keadaan yang dihadapi beliau dan kumpulan beliau di penjara Thai sebagai “mengerikan”.

“Kami bebas dan kami akan terus maju,” kata Uman.

Uman mengucapkan terima kasih kepada diplomat Israel, Amerika dan Australia, serta organisasi hak asasi manusia, atas kerja mereka untuk membawa mereka ke Israel. Sebilangan penyokong bertemu penerbangan awal pagi mereka dengan tanda-tanda menyambut mereka ke Israel.

Malam Rabu lepas, Menteri Luar Israel Israel Katz memuji usaha diplomasi yang membolehkan semua pemuzik meninggalkan Thailand untuk Israel. Satu ahli kumpulan yang mempunyai kewarganegaraan Israel telah kembali awal pagi Rabu.

Kanchana Patarachoke, jurucakap Kementerian Luar Thailand, mengakui semua kumpulan itu telah meninggalkan negara itu “mengikut kehendak mereka dan undang-undang dan peraturan imigresen Thailand”.

Tujuh ahli Bi-2 telah ditahan minggu lepas selepas membuat konsert di pulau peranginan selatan Phuket, dilaporkan kerana tidak mempunyai kertas kerja yang sesuai. Di Facebook, mereka berkata semua konsert “diadakan mengikut undang-undang dan amalan tempatan”. Phuket adalah destinasi popular untuk ekspat dan pelancong Rusia.

Setelah membayar denda, ahli kumpulan itu dihantar ke Pusat Tahanan Imigresen Bangkok.

Lima daripada tujuh pemuzik Bi-2 memasuki Thailand menggunakan pasport Rusia, kata Leftenan Polis Pakpoom Rojanawipak kepada Agensi Berita Associated Press. Setidaknya empat daripada ahli adalah warganegara Israel, termasuk dua pengasas, Uman dan Yegor “Lyova” Bortnik. Kedua juga warganegara Australia.

Bi-2 mempunyai 1.01 juta pelanggan di saluran YouTube mereka dan 376,000 pendengar bulanan di Spotify.

Rusia telah menafikan ia mempunyai tangan dalam cubaan untuk mendapatkan kumpulan itu dideportasikan. Walau bagaimanapun, Moscow mempunyai reputasi untuk menindas artis yang mengkritik peperangan, walaupun mereka bekerja di luar negara. Kremlin sebelum ini menyasarkan Uman dan Bortnik.

Andrei Lugovoi, ahli Dewan Rendah parlimen Rusia, memanggil ahli kumpulan itu “sampah” kerana kritikan mereka terhadap peperangan di Ukraine. Britain menuduh Lugovoi terlibat dalam kematian bekas mata-mata Rusia Alexander Litvinenko, yang mati di London pada tahun 2006 selepas dimasak dengan teh dicemari dengan polonium-210 radioaktif.

Keputusan untuk membenarkan kumpulan itu pergi ke Israel disambut baik oleh aktivis.

“Bangkok betul untuk menolak tuntutan Moscow untuk menghantar artis aktivis ini kembali untuk menghadapi penindasan pasti dan lebih buruk di Rusia,” kata Phil Robertson, Timbalan Pengarah Asia Pusat Hak Asasi Manusia.

—Agensi Berita Associated Press Emma Burrows di Tallinn, Estonia, dan Grant Peck di Bangkok menyumbang kepada laporan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.