Senate Votes On Advancing Foreign Aid Package In Rare Sunday Session

(SeaPRwire) –   Lebih kurang dua tahun yang lalu, pada malam yang sunyi, hampir semua wartawan di Ukraine terjaga.

Kami menatap komputer riba dalam gelap. Mengemas semula laman berita setiap dua minit. Memerhati kapal terbang pengintipan RQ-4 Global Hawk Tentera Udara Amerika Syarikat menggeliat di atas Ukraine dan mengimbas sempadan dengan Belarus di utara Kyiv dan barisan hadapan Donbas di timur.

Saya sendiri dengan senyap menyedut whiskey dalam gelapnya flat sewaan yang murah di barat laut Kyiv.

Kami tahu hari semua hari itu akan datang. Kemudian, wajah Vladimir Putin dari Rusia berkerut dengan kegembiraan sadis dalam menantikan kemenangan akan datang yang disiarkan secara langsung di skrin TV. “Saya telah membuat keputusan untuk melaksanakan operasi tentera khas,” katanya. “Dan siapa sahaja yang berdiri di jalan kami mesti tahu bahawa tindak balas Rusia akan serta-merta, dan membawa padanya akibat yang tidak pernah dilihat sebelum dalam sejarah anda.”

Gemuruh loceng meriam segera kedengaran dari segenap bahagian ibu negara Ukraine. Saluran TV menyiarkan video langsung asap besar di atas bandar-bandar Ukraine. Dan konvoi trak dan kenderaan berperisai yang tidak henti-henti ditandakan Z dan V memecah masuk sepanjang kebanyakan sempadan Ukraine. Yang tidak dapat difikirkan – peperangan agresi Eropah paling membinasakan sejak Adolf Hitler – telah bermula.

Russia Starts Large-Scale Attack On Ukraine

Saya kerap kembali ke hari-hari awal Pertempuran Kyiv. Lebih-lebih lagi minggu ini berikutan pertembungan di Kongres Amerika Syarikat mengenai bantuan tentera tambahan kepada negara saya.

Kembali pada Februari 2022, kami benar-benar bersendirian. Sekadar sedikit peralatan tentera Barat yang kami miliki telah dihantar kepada kami melalui jambatan udara dari dunia bebas pada minggu-minggu terakhir, atau bahkan hanya beberapa hari sebelum serangan. Ia dianggap sebagai nasib buruk negara kami.

Tetapi tiada kata-kata yang dapat menggambarkan ketidakpercayaan kejayaan pada hari-hari itu. Begitu banyak lelaki dan wanita memutuskan untuk tidak menyerah kalah dengan mudah. Tentera Ukraine bangkit, menyerang dan memusnahkan kolum Rusia gergasi yang maju melalui jalan hutan ke arah Kyiv.

Warga Ukraine kekal dengan teguh di ibu negara separa dikepung untuk memenuhi tanggungjawab mereka. Perniagaan memberi makan warga tua yang rentan dan menghantar makanan dari restoran mereka ke unit tentera yang mempertahankan Kyiv. Ramai lagi menawarkan diri untuk membawa ubat-ubatan dan perlengkapan asas ke pinggir bandar yang terjejas peperangan. Lebih ramai lagi mengikat pita kuning di lengan, mengambil senapang memburu, dan mengatur diri sendiri ke unit Pertahanan Wilayah.

Ia memberi inspirasi melihat orang awam berbaris untuk mendapatkan senapang Kalashnikov dari polis atau menyediakan Molotov di Obolon Kyiv untuk melawan penyerang yang datang ke rumah mereka. Ramai lagi, termasuk saya, memindahkan orang tersayang jauh dari bahaya dan kemudian kembali ke Kyiv kerana tanggungjawab moral yang tidak pernah dirasai sebelum ini.

Russia Attacks Ukraine

Mereka yang kami pilih untuk memimpin kami merakamkan video mereka berdiri bersama-sama di kawasan kerajaan Kyiv. Pesanan mereka kepada negara: “Kami semua di sini, mempertahankan Tanah Air kami.”

Ia adalah pertempuran terakhir waktu kegemilangan. Waktu yang sama yang pernah disampaikan oleh Winston Churchill dahulu semasa Perang Dunia II. Dan seperti yang anda ketahui, berbanding jangkaan, Ukraine menang dalam pertempuran itu.

Apa yang menyusul adalah neraka peperangan penuh skala dan berpanjangan terhadap salah satu angkatan tentera paling hebat di dunia – dan diktator yang tidak dapat menerima kegagalan mengejutnya.

Sudah hampir dua tahun sejak permulaan Pertempuran Kyiv. Sejak itu, Ukraine membebaskan separuh wilayahnya yang hilang kepada Rusia selepas 2022 dan melancarkan siri acara tanda aras. Pertempuran gergasi Donbas. Pembebasan . Operasi menakjubkan di . Kehancuran tentera laut Rusia di Laut Hitam. Sebagai tahap berikutnya perang moden.

Ukraine tidak berjuang sendirian. Kebanyakan negara mengatasi ketakutan dan keraguan mereka dan menjadi penyokong kuat kami dalam perang – , dan , bergelut sepanjang masa dengan sejarah mereka sendiri, dan banyak lagi negara, bersatu di sebalik visi jelas ancaman agresi Rusia.

Dalam kemenangan dan kekalahan, di sini kami sekarang – sebuah negara merdeka yang menguasai 80% wilayah berdaulat kami, berkabung untuk mati, menghulurkan terima kasih kepada kawan-kawan, dan mencapai sebarang jerami untuk terus maju. Kami terus hidup sebagai sebuah negara berkat pilihan moral untuk berbuat yang betul.

TOPSHOT-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-WAR-ANNIVERSARY

Jutaan lelaki dan wanita melakukannya setiap hari apabila mereka melawan balik dalam pertempuran yang teruk dan tidak adil terhadap penyerang, atau apabila mereka mengutip dana untuk membeli drone FPV untuk , atau apabila mereka bekerja keras untuk mengekalkan ekonomi perang Ukraine yang musnah.

Tetapi kini, kami melihat Amerika Syarikat berpecah dan kacau balau mengenai bantuan kepada Ukraine. Dengan ikhlas, mengetahui apa yang selalu diwakili Amerika Syarikat, ia adalah perkara terakhir yang dijangka oleh kami di Ukraine.

Sebagai kawan dan rakan sekutu yang bersedia, kami Ukraina meminta pembangkang bantuan daripada Republikan yang berani menentang agar menghentikan penghalang mereka. Kerana, mengikut Ketua Majoriti Senat Chuck Schumer, yang membuat lawatan kejutan ke Ukraine bulan lepas, “sejarah sedang menatap anda, melihat ke belakang bahu anda,” katanya di Kyiv. “Bangkit menepati masa.”

Kami berharap Amerika Syarikat berbuat yang betul. Ia belum terlambat lagi.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.