(SeaPRwire) –   Setiap tahun, kerajaan Amerika Syarikat menghabiskan menjalankan penyelidikan dan pembangunan bagi teknologi baharu, dengan syarikat-syarikat farmaseutikal menjadi antara penerima utama penyelidikan ini. Perkongsian awam-swasta ini telah membawa kepada beberapa pembangunan farmaseutikal yang paling penting pada zaman kini, termasuk vaksin COVID-19.

Tetapi dengan perkongsian itu, bagaimanapun, terdapat syaratnya. Menurut , jika sesebuah organisasi perniagaan menerima pembiayaan daripada kerajaan persekutuan untuk membangunkan produk baharu, kerajaan Amerika Syarikat mempunyai hak untuk “masuk” dan mengawal siapa yang diberi lesen untuk memproses produk itu. Dalam kes syarikat-syarikat farmaseutikal, ini bermakna kerajaan boleh memberi lesen kepada syarikat generik untuk menghasilkan ubat yang dilindungi paten, dengan ketara menurunkan harga ubat itu.

Setakat ini, kerajaan tidak pernah menggunakan hak “masuk” mereka. Tetapi pada hari Khamis, 7 Disember, pentadbiran Biden mengumumkan bahawa mereka akan memperkenalkan kerangka untuk menilai bila kerajaan boleh melaksanakan hak “masuk”.

“Presiden Biden percaya bahawa kesihatan seharusnya menjadi hak, bukan keistimewaan,” tulis Pejabat Putih dalam . “Hari ini, Pentadbiran Biden-Harris mengumumkan tindakan baharu untuk mempromosikan persaingan dalam penjagaan kesihatan dan menyokong penurunan kos ubat preskripsi untuk keluarga Amerika, termasuk pengeluaran rangka cadangan bagi agensi mengenai pelaksanaan hak masuk ke atas ubat dan ciptaan lain yang dibiayai pembayar cukai, yang menyatakan bahawa harga boleh menjadi faktor dalam mempertimbangkan sama ada ubat itu boleh diakses oleh awam.”

Pakar-pakar memberitahu TIME bahawa walaupun pengumuman ini tidak bermakna kerajaan sebenarnya akan melaksanakan undang-undang itu, ancaman “masuk” telah berjaya mendapatkan syarikat-syarikat ubat menurunkan harga mereka pada masa lalu.

“Hak masuk sememangnya paling berkesan sebagai ancaman. Itulah sebabnya mengapa mereka tidak pernah sepenuhnya dilaksanakan,” kata Robin Feldman, profesor undang-undang di UCSF yang mengkhusus dalam undang-undang harta intelek dan pasaran ubat.

Pada tahun 2001 semasa kegemparan antraks, kerajaan telah mengancam untuk menjamin bekalan lebih murah antibiotik ciprofloxacin, yang merupakan rawatan untuk penyakit antraks. Syarikat farmaseutikal, Bayer, bersetuju untuk mengurangkan harga ciprofloxacin sebanyak 50%.

Syarikat-syarikat farmaseutikal telah lama mendakwa bahawa hak mereka untuk menjual ubat-ubat baharu secara eksklusif pada harga yang sangat tinggi adalah penting untuk membiayai bilion dolar dalam penyelidikan dan pembangunan yang diperlukan untuk membawa ubat-ubat baharu ke pasaran.

“Ini akan menjadi kekalahan lagi bagi pesakit Amerika yang bergantung kepada kolaborasi sektor awam-swasta untuk maju rawatan dan penawar baharu,” kata Megan Van Etten, jurucakap kumpulan perdagangan PhRMA, merujuk kepada pengumuman baharu itu dalam . “Pentadbiran menghantar kita kembali ke zaman di mana penyelidikan kerajaan duduk di rak, tidak memberi manfaat kepada sesiapa.”

Tetapi pakar-pakar memberitahu TIME bahawa tidak jelas sama ada harga tinggi yang dibenarkan oleh sistem paten menyumbang kepada inovasi atau tidak. satu kajian mendapati bahawa 78% ubat-ubat yang berkaitan dengan paten baharu antara 2005 dan 2015 bukan ubat-ubat yang sepenuhnya baharu. Sebaliknya, mereka adalah versi ubahsuai ubat-ubat yang sudah wujud, direka untuk membantu memanjangkan tempoh paten ubat melalui proses yang dipanggil “penghijauan semula”.

“Penghijauan semula” berlaku apabila syarikat farmaseutikal mengeluarkan versi sedikit diubahsuai ubat yang patennya hampir tamat. Syarikat ubat itu kemudiannya dapat memfailkan paten kedua untuk ubat ubahsuai itu, dan memperoleh tambahan 20 tahun perlindungan daripada persaingan menggunakan paten kedua. Ini bermakna syarikat itu dapat menghalang pesaing daripada memasuki pasaran selama 20 tahun lagi, dan terus mengenakan harga yang sangat tinggi.

Awam Amerika semakin tidak puas hati dengan kos ubat yang tinggi, yang . Akta Pengurangan Inflasi, diluluskan pada Ogos 2022, memerlukan syarikat-syarikat ubat yang menaikkan harga mereka pada kadar yang lebih tinggi daripada inflasi perlu membayar balik kepada Medicare.

Sebagai tindak balas, syarikat-syarikat farmaseutikal memfailkan beberapa saman mengatakan bahawa Akta Pengurangan Inflasi telah melanggar hak perlembagaan mereka. Feldman mengatakan ancaman hak “masuk” juga digunakan sebagai tekanan untuk memaksa industri farmaseutikal menjauhkan diri daripada pertikaian terhadap Akta Pengurangan Inflasi. “Ia menghantar mesej kepada syarikat-syarikat farmaseutikal: bermain baik atau kami akan melakukan sesuatu yang anda benar-benar tidak suka,” kata Feldman.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.