US-NEWS-FLA-ABORTION-DOCTORS-OS

(SeaPRwire) –   (BOCA RATON, Fla.) — Larangan Florida terhadap kebanyakan aborsi selepas enam minggu kehamilan, sebelum kebanyakan wanita mengetahui mereka hamil, berkuatkuasa pada Rabu, dan beberapa doktor bimbang wanita di negeri itu tidak akan lagi mempunyai akses kepada penjagaan kesihatan yang diperlukan.

Dr. Leah Roberts, pakar pembiakan dan kesuburan dengan Boca Fertility di Boca Raton, berkata undang-undang anti-aborsi yang dilaksanakan oleh Florida dan negeri merah lain ditulis dengan samar oleh orang yang tidak memahami sains perubatan. Peraturan itu mempengaruhi bukan sahaja wanita yang mahu aborsi terapi, yang bermaksud prosedur untuk menamatkan kehamilan yang boleh hidup kerana pilihan peribadi, tetapi juga kehamilan tidak boleh hidup untuk wanita yang mahu mempunyai bayi.

“Kami datang di antara mereka dan doktor mereka dan mencegah mereka mendapatkan penjagaan sehingga ia benar-benar menyelamatkan nyawa mereka, kadang-kadang dengan kos kesuburan mereka,” kata Roberts.

Larangan baharu mempunyai pengecualian untuk menyelamatkan nyawa seseorang wanita, serta dalam kes melibatkan rogol dan incest, tetapi Roberts berkata pekerja kesihatan masih dilarang melakukan aborsi kepada kehamilan tidak boleh hidup yang mereka tahu mungkin menjadi membahayakan nyawa — seperti apabila janin kehilangan organ atau ditanam di luar rahim — sehingga ia benar-benar menjadi membahayakan nyawa.

“Kami ditugaskan untuk menunggu sehingga ibu menjadi septic untuk dapat campur tangan,” kata Roberts.

Selain bahaya fizikal, terdapat juga trauma psikologi untuk terus mengandung janin yang ibu tahu tidak akan pernah menjadi bayi sihat, kata Roberts.

“Mereka merasakan tendangan selama berbulan-bulan selepas diberitahu bahawa mereka tidak akan pernah mempunyai kelahiran hidup,” kata Roberts. “Dan ia hanya mengerikan apabila anda boleh menguruskannya pada 20 minggu, dan mereka boleh bergerak ke depan, dan mereka boleh hamil dengan kehamilan seterusnya dan dapat menyimpan bayi mereka lebih awal.”

Kempen Biden dengan cepat menempatkan tanggungjawab untuk “larangan enam minggu yang melampau” kepada bekas Presiden .

“Trump bimbang pengundi akan mempertanggungjawabkannya untuk kekejaman dan kekacauan yang diciptanya. Dia betul. Trump menarik hak dan kebebasan wanita di Amerika. Pada November ini, pengundi akan mengajar beliau satu pelajaran berharga: Jangan ganggu wanita Amerika,” kata Presiden Joe Biden dalam kenyataan tentang larangan aborsi baharu.

Naib Presiden Kamala Harris juga akan mengkritik larangan aborsi enam minggu pada acara Rabu di Jacksonville.

Beliau berkata isu besar dengan larangan itu adalah doktor yang melakukan aborsi kecemasan perlu belajar prosedur dengan melakukan aborsi terapi. Jadi jika kebanyakan aborsi dilarang, generasi doktor berikutnya tidak akan dapat membangunkan kemahiran yang diperlukan untuk melakukan aborsi kecemasan.

Roberts berkata dia bimbang pembatasan akan juga menyebabkan doktor berpengalaman meninggalkan Florida, seperti yang berlaku di negeri lain yang melaksanakan larangan aborsi.

“Kami akan mempunyai akses ke penjagaan yang lebih sedikit untuk populasi am kami, walaupun ia hanyalah penjagaan ibu bapa dan kesihatan wanita biasa, kerana orang meninggalkan,” kata Roberts.

Selain itu, wanita akan perlu . Ketua Pegawai Eksekutif Florida Access Network Stephanie Pineiro berkata organisasi itu, yang membantu menyediakan dana untuk aborsi, menjangkakan kos akan meningkat dengan mendadak. Beliau menganggarkan ia akan menelan kos sekitar $3,000 untuk seorang wanita pergi ke negeri lain untuk aborsi. Tempat terdekat selepas 12 minggu akan menjadi Virginia atau Illinois, tetapi sebelum 12 minggu akan menjadi Carolina Utara.

“Ia sangat melelahkan secara emosi dan mencabar untuk menangani jenis halangan ini dan perlu meninggalkan rumah anda,” kata Pineiro.

Mahkamah Agung Florida, dengan lima daripada tujuh ahlinya dilantik oleh Gabenor Republikan Ron DeSantis, memutuskan 6-1 bulan lepas untuk mengekalkan larangan negeri terhadap kebanyakan aborsi selepas 15 minggu kehamilan, yang membersihkan jalan untuk larangan enam minggu. Larangan 15 minggu, ditandatangani oleh DeSantis pada 2022, telah dikuatkuasakan sementara ia dicabar di mahkamah. Larangan enam minggu, diluluskan oleh Legislature setahun kemudian, ditulis supaya ia tidak akan berkuatkuasa sehingga sebulan selepas undang-undang 2022 disahkan.

Senator Negeri Republikan Erin Grall, yang menaja larangan enam minggu, sebelumnya berkata autonomi badan tidak termasuk aborsi.

“Kita hidup pada zaman di mana akibat tindakan kita adalah selepas fikiran dan kemudahan telah disubstitusikan untuk tanggungjawab,” kata Grall, “dan ini tidak dapat diterima apabila ia berkaitan dengan perlindungan yang paling rentan.”

Pengundi mungkin dapat melekatkan hak aborsi dalam perlembagaan Florida selepas keputusan Mahkamah Agung Negeri berasingan membenarkan pindaan perlembagaan yang dicadangkan berada dalam undian November. Cadangan itu menyatakan, “tiada undang-undang akan melarang, menghukum, menangguhkan atau mengehadkan aborsi sebelum kebolehkehidupan atau apabila perlu untuk melindungi kesihatan pesakit, seperti yang ditentukan oleh penjaga kesihatan pesakit.” Ia menyediakan satu pengecualian yang sudah ada dalam perlembagaan negeri: Ibu bapa perlu dimaklumkan sebelum anak-anak bawah umur mereka mendapat aborsi.

Demokrat Florida berharap pengundi muda akan mengundi untuk melekatkan hak aborsi, sebagai cara untuk melawan kelebihan pendaftaran pengundi sebanyak 900,000 orang Republikan berbanding Demokrat di negeri itu. Mereka berharap pandangan sederhana tentang pindaan undian akan mengeluarkan pengundi muda untuk mengundi Demokrat apabila dihadapkan dengan pilihan binari antara larangan aborsi enam minggu atau melindungi aborsi sehingga kebolehkehidupan.

Jayden D’Onofrio, pengerusi jawatankuasa tindakan politik pemimpin Florida masa depan, berkata pengundi muda Florida mempunyai “peluang sebenar untuk membentuk landskap pilihan raya.” Dengan hak aborsi menang dalam pilihan raya di seluruh negara, beliau berfikir Florida boleh melibatkan pengundi muda untuk mendaftar dan mengundi Demokrat.

Nathan Mitchell, presiden College Republicans Universiti Florida Atlantic, berkata beliau akan menyokong larangan aborsi keseluruhan, dan berharap pindaan itu tidak diluluskan. Mitchell berkata beliau telah melihat kebanyakan orang mahu pembatasan aborsi, biasanya untuk larangan dalam 10 hingga 15 minggu kehamilan.

Kebanyakan negeri yang dikuasai Republikan telah mengambil tindakan larangan atau pembatasan aborsi sejak keputusan Mahkamah Agung AS Jun 2022. Satu kajian terhadap penyedia aborsi yang dijalankan untuk Society of Family Planning, yang menyokong akses aborsi, mendapati Florida mempunyai peningkatan terbesar kedua dalam jumlah keseluruhan aborsi yang disediakan sejak keputusan itu. Data negeri menunjukkan lebih daripada 7,700 wanita dari negeri lain menerima aborsi di Florida pada 2023.

Pemimpin Demokrat Florida menggalakkan wanita mendapatkan bantuan dari tabung aborsi dan sumber. Pada Selasa, Ketua Pembangkang Senat Lauren Book menggalakkan wanita mengakses tabung perjalanan aborsi dan mendesak mereka mengelakkan “mengambil tindakan sendiri.”

___

Matat melaporkan dari West Palm Beach, Florida. Nancy Benac menyumbang kepada laporan ini dari Washington.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.