(SeaPRwire) –   Dalam musim ke-12 dan terakhir , Larry David—watak berdasarkan dan dimainkan oleh—menekan seorang pembantah hotel sibuk untuk mengeluarkan kacamatanya dari tandas. Dia mengeluh tentang perlu membayar “tip belaian besar” kepada seorang pelayan yang tidak prihatin kerana ibunya baru sahaja meninggal dunia. Dia merenung kepada tetamu rumah kekalnya Leon Black (J.B. Smoove), yang merupakan orang Kulit Hitam, “Saya bertanya-tanya jika seorang lelaki Kulit Hitam pergi ke Afrika adalah seperti seorang Yahudi pergi ke Israel,” dan mengkritik ibu Leon di rumahnya sendiri. Dia memanggil Siri Apple kata kesat. Dan itu semua dalam episod pertama.

Sejak Curb membuat kemunculan sulungnya di HBO pada 2000, peminat telah menikmati adegan sebegini, di mana kombinasi keistimewaan dan neurosis Larry melepaskan kekacauan yang tidak politik betul. Dengan pengurusnya Jeff Greene () dan, sejak Musim 6, Leon sebagai rakan, dia membuat seni menimbulkan kekesalan. Tiada siapa yang selamat daripada kelakuan kecilnya. Wanita, kanak-kanak, orang berkulit warna, ahli komuniti LGBTQ, pekerja perkhidmatan, watak-watak dengan kecacatan, dan pengikut setiap agama utama dan ortodoks politik telah menjadi sasaran omelannya.

Watak rekaan Larry David tidak akan bertahan sehari dalam persekitaran awam kira-kira 2024. Tetapi Larry David sebenar tidak pernah kelihatan dibatalkan, tidak kira berapa banyak landasan budaya ketiga yang disentuhnya. Ia memang pencapaian pada masa di mana perbualan mengenai komedia begitu mudah terbakar. Masyarakat media sosial meneliti dan . Pendakwah sayap kanan mereka yang memperolok-olokkan kepentingan kesayangan mereka. Wira liberal satu masa dari ke telah diturunkan dari takhta mereka (walaupun sekali gus tidak dibuihkan ke dalam persaraan) oleh laporan tentang kelakuan seksual tidak wajar dan humor anti-trans, masing-masing.

Berbanding itu, David lebih disukai—dan lebih hebat—daripada sebelumnya. Walaupun dia berusia 76 tahun boomer dengan apa yang kenal pasti sebagai “gaya bapak yang membosankan,” khalayaknya merentasi generasi. Majalah seperti memuji dia sebagai ikon fesyen. Dia disebut-sebut oleh . Pada 2021, tahun yang sama syarikat pakaian jalanan Kith melancarkan ., dia dengan terlibat dalam apa yang mungkin aktiviti paling Gen Z—minum espresso martini bersama . David mempunyai lagi satu momen viral minggu lepas, apabila dia dari Sesame Street secara langsung di rancangan Today show, kemudian meminta maaf kepada boneka di antara gelak ketawa. Insiden itu bermain seperti parodi tingkah laku terkenal buruk (lihat: Will Smith menampar Chris Rock di Anugerah Akademi). Dan sebenarnya, adakah sesiapa di atas umur 5 tahun yang tidak boleh mengenal pasti dorongan untuk menyekat Elmo?

Selama 24 tahun, jarak kritikal dan kelemahlembutan menghina diri yang memisahkan pelawak daripada watak telah menyelamatkannya daripada memprovokasi jenis kemarahan yang wataknya dengan bersemangat menaburkan. Dia sebahagian besarnya berjaya menghantar pandangan umum mengenai pengumpulan moral yang secara universal mengganggu daripada orang kaya liberal (antara kumpulan lain) dan menyalurkan kekesalan tidak dapat dibicarakan penonton tanpa menyokong ketidakadilan sebenar atau prasangka. Dan pada 2024, apabila siri itu menayangkan episod terakhirnya, misantropi Curb tidak pernah terasa lebih tepat masanya.

Watak antihero Larry David Curb, secara menunjukkan dirujuk oleh Larry David sebenar sebagai “TV Larry”, telah diklasifikasikan oleh sebagai schlemiel quintessential Yiddish. Istilah itu merangkumi pelbagai jenis pejoratif, dari bodoh kepada orang yang canggung. Apa yang membuat TV Larry lebih menarik daripada schlemiel biasa, dan pelanggarannya lebih berat, adalah kejayaannya. Diatur untuk seumur hidup berkat royalti, pengembara mengembara di sekitar kawasan Los Angeles yang paling kaya, bermain golf, membuat adegan di restoran, dan mengambil projek yang tidak penting. Satu musim ia adalah di Broadway; dalam yang lain, dia membuka “kedai dendam” untuk bersaing dengan pemilik kedai kopi yang kasar kepadanya.

Seperti watak Seinfeld, tetapi lebih kerana dia mempunyai masa bebas tak terhingga, Larry obses dengan perincian kecil. Dia memperbesarkan setiap konflik, tidak kira betapa tidak sesuainya. Apabila (salah satu daripada banyak selebriti yang muncul sebagai diri mereka) menggelengkan kepalanya ke arah Larry, Larry menuntut untuk mengetahui sama ada ia adalah gestur ketidaksukaan atau “gegar Parkinson” tidak sengaja. Walaupun menjadi orang yang tahu segala yang yakin semua orang lain hidup salah, dia kelihatan tidak tahu banyak sama sekali. (“Apakah beza antara Harriet Beecher Stowe dan Harriet Tubman?” dia merenung dengan santai dalam satu episod.)

Dia tidak sendirian dalam kelemahannya. Jeff adalah orang bodoh, sentiasa memancing isterinya yang menjerit dan murahan, Susie (Susie Essman). Kehidupan Leon berputar di sekitar, seperti katanya, “menyentuh bontot.” Kawan-kawan Larry, sama seperti lawan-lawannya, adalah munafik, manja, sombong, malas. Dia hanya sama, kecuali kurang beradab. Di dunia misantropi Curb, semua orang adalah produk patologi keegoan mereka sendiri, kebodohan, prasangka, dan kelemahan…

“Palestinian Chicken” sebenarnya bukan kenyataan tentang Palestin atau Israel atau antisemitisme atau geopolitik. Identiti watak hanyalah medium untuk mendedahkan keegoan diri mereka. Marty dan Susie adalah patut malu kerana percaya campur tangan kecil mereka mewakili penglibatan politik yang benar. Jeff, Shara, dan di atas semua Larry bukanlah jurucakap bagi kaum mereka; mereka hanyalah pencari kenikmatan diri yang egois. Benar kepada credo David era Seinfeld “no hugging, no learning”, tiada watak mendapat setitik kebijaksanaan daripada konflik.

Apabila mengatur perbalahan berteriak di antara orang dari semua identiti pada topik paling sensitif, ia membantu mendapatkan maklum balas daripada pelakon yang terlibat. Curb sentiasa mempunyai cara yang sangat berkesan untuk berbuat demikian. Kerana episod adalah diimprovkan daripada garis panduan dan bukan skrip, pelakon menulis dialog mereka sendiri ketika kamera berjalan. Dalam temubual, David merujuk kepada watak rapper bernama Krazee-Eyez Killa, dimainkan oleh Chris Williams, sebagai contoh mengapa pendekatan ini begitu berkesan: “Bolehkah saya menulis kata-kata itu dalam sejuta tahun lebih baik daripada cara lelaki itu mengatakannya? Tidak f-cking mungkin! Saya tidak akan berani melakukannya!”

Kependamannya yang terkandung dalam pendekatan ini, yang meniru prestasi David sendiri yang merendah diri, sukar didapati pada hari ini, apabila pelawak popular dari Chappelle hingga berdagang dalam keagamaan sosiopolitik dan meletakkan diri mereka sebagai pakar pengalaman bukan milik mereka. Sampai satu tahap, Curb berfungsi sebagai parodi tepat kecenderungan ini.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.