(SeaPRwire) –   Pada bulan September lalu, para editor dan wartawan kami berkumpul untuk membincangkan siapa yang harus menjadi Orang Tahunan TIME. Perbincangan staf tahunan selalu menarik dan kontroversial, kerana kami berdebat tentang individu atau kumpulan manusia mana, daripada hampir 8 bilion orang yang hidup hari ini, yang mempunyai pengaruh terbesar, untuk kebaikan atau keburukan, terhadap tahun itu. Dari perbincangan pertama itu, pasukan wartawan memulakan usaha untuk melaporkan calon-calon yang paling menjanjikan. Hasilnya ialah isu yang anda pegang di tangan anda, dan perkataan, foto, dan video yang muncul di skrin anda.

Sam Lansky, penulis profil Tahunan Orang ini, telah mengenali penyanyi itu selama lebih sepuluh tahun melalui kerjanya sebagai editor. Pada awal musim gugur ini beliau menemubual Swift di rumahnya untuk perbualan dalam panjangnya dengan seorang wartawan dalam hampir empat tahun. Dengan tiga sampulnya untuk Tahunan Orang, yang diambil oleh Inez dan Vinoodh, Swift membuat penampilan ketiganya. Sudah 14 tahun sejak temubual pertama Swift dengan TIME, ketika penyanyi berusia 19 tahun itu menjawab soalan dari bas konsertnya di Hollywood Boulevard, menepis kebimbangan tentang menukar pengalaman kolej untuk mengelilingi sebagai pemuzik. “Tidak kira jalan yang anda pilih,” katanya, “anda akan melepas sesuatu, dan saya tidak mahu melepas ini.”

, Naina Bajekal dan Billy Perrigo menemui Sam Altman di San Francisco; beliau berbual dengan TIME sebanyak tiga kali pada bulan November, kedua-dua sebelum dan selepas Altman dikeluarkan dan dikembalikan ke jawatannya memimpin syarikat AI yang paling berpengaruh di dunia. Profil mereka, disertai dengan potret yang dihasilkan oleh jurugambar Joe Pugliese, menyediakan penjelasan terperinci tentang hari-hari bergejolak itu.

Sean Gregory telah menulis atau menyunting semua profil Pemain Tahunan TIME sejak kami mula mewujudkan pengiktirafan itu pada 2019. Untuk isu tahun ini, , salah seorang pemain bola sepak yang paling berjaya sepanjang zaman. Imej sampul yang mengiringinya dicipta oleh ilustrator (dan peminat bola sepak) Neil Jamieson.

Juga untuk isu ini, Karl Vick berkunjung ke Israel berikutan pembunuhan beramai-ramai Hamas pada 7 Oktober. Karl—yang sebelum ini merupakan ketua bahagian TIME di Israel—dan wartawan London Yasmeen Serhan bergerak untuk mencari individu-individu yang memberi kesan membantu rakyat sejak meletusnya Perang Israel-Hamas. Jurugambar Magnum Moises Saman mengambil potret untuk mengiringi kisah-kisah mereka.

Fotografi untuk isu ini dikendalikan oleh Katherine Pomerantz, Dilys Ng, Sangsuk Sylvia Kang, dan Kara Milstein; video oleh Justine Simons dan Alex Robson; reka letak oleh Chelsea Kardokus, Chrissy Dunleavy, dan D.W. Pine, yang telah mencipta 14 tahun sampul Tahunan Orang. Strategi digital untuk penonton ditetapkan oleh Samantha Cooney, dengan sokongan Meg Zukin. Liz Murray menyelaraskan pengeluaran digital. Dan, bekerja bersama Lori Fradkin, Kelly Conniff—yang menandakan tahun kesebelasnya di TIME—menyelia seluruh projek. “Isu ini menunjukkan berbagai bentuk pengaruh boleh mengambil,” kata Kelly. “Untuk dapat memasukkan temubual berita dengan Altman, Messi, dan Swift, tiga daripada orang paling menarik di dunia, masing-masing untuk sebab-sebab yang sangat berbeza, menjadikan Tahunan Orang tahun ini sangat istimewa.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.