Offshore Wind Power Equipment Base in Yancheng

(SeaPRwire) –   Selama dua tahun kebelakangan ini, gelombang tindakan lautan yang positif telah melanda seluruh planet. Momentumnya menawarkan peluang paling kuat dalam ingatan manusia terkini untuk memperbaiki hubungan manusia dengan lautan.

Lautan menjadi tuan rumah 95% kehidupan di planet ini; ia juga menyerap 93% haba berlebihan dan kira-kira 30% karbon dioksida yang dihasilkan manusia. Lautan menghasilkan lebih separuh oksigen di planet ini. Sebenarnya, hanya satu makhluk fotosintesis kecil di lautan, Prochlorococcus, menyediakan 20% oksigen di biosfera Bumi.

Pembangunan ekonomi lautan lestari termasuk pelbagai peluang penyesuaian dan mitigasi iklim. Sebagai contoh, dengan melindungi dan memulihkan ekosistem karbon biru seperti rumput laut, dan , kita boleh melindungi pantai kita dan mata pencarian jutaan orang yang tinggal di sana; dengan menyokong makanan laut lestari, kita boleh meningkatkan keselamatan makanan sambil mengekalkan jejak karbon pengeluaran protein global rendah. Sementara itu, dengan membangunkan bersama , kita mungkin dapat kembali ke landasan untuk memenuhi matlamat Persetujuan Paris untuk mengekalkan pemanasan global pada 1.5°C di atas paras pra-industri. Dan boleh membantu mengekalkan pertumbuhan perdagangan global secara karbon neutral.

Pada hakikatnya, lautan dan perubahan iklim saling terkait rapat. Berita baiknya ialah baru-baru ini terdapat lonjakan penglibatan dalam pemuliharaan lautan dan pembangunan ekonomi lautan yang benar-benar lestari yang mengakui realiti ini. Syarikat-syarikat dan bank-bank kini melihat kebijaksanaan terlibat dalam tindakan. Inovasi dan berkaitan lautan kini berkembang pesat. Kerja berterusan amal, NGO dan masyarakat awam semakin berkumpul. Lautan kini menerima perhatian yang lebih daripada sepanjang sejarah manusia, dan walaupun ketegangan geopolitik semasa, terdapat momentum yang menakjubkan di pentas lautan di peringkat antarabangsa.

Sebagai contoh, pada tahun 2017, keputusan Majlis Agung PBB untuk mengisytiharkan 2021-2030 sebagai “Dekad Lautan” membuktikan komitmen dan momentum global. Dan pada Persidangan PBB mengenai Lautan di Lisbon pada Jun 2022, peserta dari seluruh kerajaan, industri dan masyarakat awam mempersembahkan kepelbagaian solusi berdasarkan sains yang boleh dilaksanakan untuk masalah lautan, menuju pembentukan, pengembangan dan pengurusan kawasan perlindungan marin untuk memulihkan kesihatan lautan. Kenya dan Portugal, tuan rumah persidangan PBB, memimpin PBB untuk bersetuju melabur sumber yang diperlukan dan mencipta dasar yang diperlukan untuk melindungi dan memulihkan lautan, sambil membangunkan ekonomi lautan yang lestari. Kemajuan dan pertanggungjawaban mereka akan diperiksa dengan teliti pada Persidangan PBB mengenai Lautan berikutnya di Nice pada Jun 2025.

Di Montreal pada Disember lalu, 196 negara bersetuju dengan , yang akan mengambil tindakan untuk melindungi sepenuhnya 30% planet ini – termasuk lautan dan pantai – daripada kebanyakan aktiviti manusia menjelang 2030. Dan pada Jun 2023, Wilayah Bidang Kuasa Antarabangsa diterima di New York. Ini merupakan instrumen undang-undang yang menjadi titik perubahan yang komit negara-negara di seluruh dunia untuk berkongsi tanggungjawab mengurus dan melindungi perairan antarabangsa. Sementara itu, di Pertubuhan Perdagangan Dunia di Geneva, usaha berterusan untuk membersihkan dunia daripada subsidi perikanan yang merosakkan atau yang menggalakkan kelebihan penangkapan ikan dan aktiviti haram sedang membuat kemajuan yang mantap, seperti usaha di Nairobi untuk merundingkan perjanjian untuk mengawal pencemaran plastik yang ganas di planet kita.

Ini merupakan langkah-langkah monumental dalam perjuangan kita untuk memenuhi krisis planet tiga hala masa kini – perubahan iklim yang disebabkan manusia, kehilangan biodiversiti dan pencemaran yang berleluasa – tetapi tiada satupun akan memberi kesan sehingga mereka memasuki kuasa. Lebih-lebih lagi, jika kita tidak berhenti membakar bahan api fosil, kita akan terus mengancam biodiversiti di planet kita – dan akhirnya, oleh itu, kemandirian manusia itu sendiri. Itulah sebabnya frasa yang sentiasa saya gunakan apabila diminta apa yang paling penting ialah “meratifikasi dan melaksanakan”.

Jika sebarang daripada ini terdengar seperti hiperbola, ini bukan zaman biasa. Berdasarkan , Setiausaha Agung PBB António Guterres mengisytiharkan untuk manusia pada tahun 2021, dan perkara-perkara hanya bertambah buruk sejak itu. Ramalan terbaru menunjukkan kita berada di landasan untuk pemanasan global kira-kira 3°C dalam hayat cucu-cicit kita. Ini adalah dunia yang tidak dapat diterima penuh wabak, kebakaran, kelaparan dan ribut ganas. Memang, pada Persidangan PBB mengenai Lautan di Lisbon, kepada belia di seluruh dunia untuk masa depan dystopian yang sedang disediakan generasi kami untuk mereka, dan berjanji akan menghabiskan tahun-tahun terakhirnya bekerja sama dengan orang muda untuk bergerak ke arah matlamat pemanasan 1.5°C. Beliau kemudiannya menyampaikan di seluruh sistem PBB bahawa mulai sekarang, belia dan profesional lautan kerjaya awal tidak boleh berada di pinggir pertemuan kami, tetapi sebaliknya di meja perjumpaan, membantu merundingkan masa depan yang akan mereka warisi.

Realiti tanggungjawab planet kami, dan kewajipan moral mutlak keadilan antara generasi, diharapkan diliputi kasih sayang, mewajibkan kita untuk mula hidup dalam keseimbangan yang lebih baik dengan dunia, berhenti berperang dengan alam semula jadi, membuat damai dengannya, dan dengan itu berhenti penurunan kesihatan lautan.

Tidak ada pemenuhan Persetujuan Paris tanpa lautan. Untuk memenuhi matlamat 1.5°C, dunia perlu membuat pusingan besar ke arah pelaburan dalam sains lautan, inovasi dan pembangunan ekonomi lautan yang benar-benar lestari dan bertanggungjawab sosial. Kita perlu membuat pusingan itu seolah-olah masa depan cucu-cicit kita bergantung kepada itu, kerana bagi banyak daripada mereka, itulah kesannya.


Sesi “Tiada Paris tanpa Lautan” pada hari pembukaan COP28 pada 30 Nov 2023 – dihoskan bersama oleh TIME CO2 dan Kumpulan Sahabat Tindakan Lautan Forum Ekonomi Dunia – mengkaji keutamaan lautan untuk menangani krisis iklim.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.