(SeaPRwire) –   Kecurigaan manusia tentang apa yang terletak di atas angkasa telah lama melebihi minatnya terhadap apa yang bersembunyi di bawah permukaan laut Bumi. Bezanya begitu besar sehingga para saintis hari ini memiliki peta permukaan Mars yang lebih tepat berbanding peta dasar laut. Memang, lebih banyak manusia yang mengunjungi bulan berbanding dasar laut.

Tetapi manusia akan berbuat baik untuk mengetahui lebih banyak tentang apa yang terletak di kedalaman lautan – walaupun hanya untuk memahami lebih baik apa yang membentuk hampir tiga suku bumi, kebanyakan besarnya masih belum diterokai. Begitulah ditegaskan oleh pakar dan pemimpin industri pada hari Rabu di Persidangan Ekonomi Sedunia tahunan ke-54 di Davos. “Live From the Deep Sea”, yang dihoskan oleh Editor-in-Chief TIME Sam Jacobs, membincangkan potensi teknologi sedia ada untuk tidak sahaja mendedahkan rahsia lautan tetapi juga menangani cabaran buatan manusia yang memberi kesan buruk kepada perairan Bumi dan komuniti yang bergantung kepadanya hari ini.

Sungguh terhad pemahaman kita tentang lautan sehingga “kami hanya menjelaskan kira-kira 10% spesies di laut dalam – sejauh yang kami ketahui, kerana tentu sahaja kami tidak tahu berapa banyak spesies ada,” kata David Obura, pengarah Penyelidikan dan Pembangunan Pantai Lautan India (CORDIO) Timur Afrika, sebuah organisasi yang menyelidik dan memantau terumbu karang Lautan Hindi. Mengingat peranan lautan dalam mengurus iklim Bumi – kedua-duanya dalam pengeluaran oksigen dan penyerapan karbon dioksida – beliau menambah bahawa “kita benar-benar perlu memahami sensitiviti dan keajaiban lautan untuk menangani cabaran yang dihadapi melalui perubahan iklim dan [dalam] cuba untuk menjaga dan menyokong planet kita pada tahun-tahun akan datang.”

Lautan merupakan “warisan terbesar” manusia, kata Andrew Forrest, pengerusi dan pengasas syarikat perlombongan dan tenaga hijau Fortescue – warisan yang beliau bimbang tidak akan diteruskan kepada generasi akan datang, sekurang-kurangnya dalam bentuk sekarang. “Saya mahu melihat bahawa penjelajah hebat seperti [ahli oseanografi Perancis] Jacques Cousteau … mempunyai lautan yang benar-benar indah dan bersih untuk dieksplorasi,” katanya, “dan bahawa dunia perindustrian tidak akan memusnahkannya melalui kekurangan pengetahuan.”

Bukti kemusnahan ini sudah wujud dalam bentuk pencemaran, penangkapan berlebihan ikan, dan gelombang haba laut yang dicetuskan oleh perubahan iklim. Tetapi sebahagian daripada cabaran dalam menangani kemusnahan ini ialah memahami skala sepenuhnya – sesuatu yang Jennifer Morris, CEO organisasi alam sekitar The Nature Conservancy, menyatakan teknologi sedia ada boleh membantu. “Jika kita dapat melihat apa yang kita lakukan kepada lautan, kita sebenarnya akan mengukurnya dan menilainya dengan cara yang lebih baik,” jelasnya, menegaskan bahawa penggunaan lebih meluas pemerhatian elektronik di atas kapal nelayan boleh membantu mengesan – dan akhirnya, mengurangkan – isu seperti penangkapan berlebihan ikan dan amalan buruh paksaan. Beliau menyatakan bahawa walaupun sesetengah syarikat dan negara telah berkomitmen terhadap jenis pengesanan ini, “ia tidak berlaku cukup cepat. … Kita mempunyai teknologi, tetapi kita perlu mempunyai kehendak untuk melakukannya.”

Oleh kerana manusia ialah spesies berdasarkan darat, untuk menjadikan mereka lebih mesra dan prihatin terhadap lautan yang tidak mudah dilihat boleh menjadi cabaran. Tetapi di sini juga, teknologi memainkan peranan penting. Semasa panel, apa yang merupakan salah satu daripada beberapa siaran langsung berawak dari dasar laut, para hadirin dapat mendengar daripada ahli biologi marin Caribbean dan peneroka Diva Amon, yang menyertai perbualan secara langsung dari kapal selam hampir 350 meter di bawah permukaan Lautan Hindi di Atol Aldabra, di mana beliau sedang mengkaji kesihatan terumbu karang mesopotik di lepas pantai Seychelles. Peta yang dijana dan data yang dikumpulkan dari kedalaman lautan ditransmisikan kepada OceanXplorer, kapal minyak 286 kaki yang telah diubah suai menjadi kapal penyelidikan yang mempunyai keupayaan teknologi untuk mencapai dan mengkaji dasar laut Bumi menggunakan kapal selam dan kenderaan beroperasi jauh yang boleh menjelajahi sehingga 6,000 meter dalam.

Amon membandingkan siaran ini dengan siaran 1969 pendaratan bulan Apollo 11 hampir 400,000 kilometer dari Bumi. “Maju 54 tahun kemudian, dan di sini kita berada untuk memberikan maklumat daripada kira-kira setengah kilometer di bawah permukaan lautan,” katanya. “Apa yang kami harapkan berlaku ialah, seperti abad yang lalu di mana penjelajahan angkasa benar-benar mendorong orang untuk kagum dengan angkasa, kami berharap bahawa penjelajahan lautan – memberikan maklumat kepada anda dan berkongsi perbatasan terakhir planet ini, lautan dalam – benar-benar akan memberi inspirasi kepada generasi baru untuk prihatin terhadap lautan.”

Pelabur Ray Dalio, pengasas inisiatif penjelajahan lautan bukan untung , menyatakan keupayaan untuk melihat lautan dengan cara ini sudah memberi kesan yang dapat dilihat. Pengeluaran dokumentari BBC Blue Planet II, kira-kira 40% daripadanya difilemkan dari kapal OceanX, telah mendorong kerajaan British untuk undang-undangnya mengenai pencemaran plastik. “Saya percaya bahawa melakukan sains dan kemudian dapat menunjukkannya dan menggalakkan orang supaya mereka prihatin dan kemudian mereka menuntut perkara yang kita katakan perlu dilakukan,” kata Dalio, “ialah jalan penting.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.