(SeaPRwire) –   Siapakah yang benar-benar bersalah atas perang di Ukraine? Vladimir Putin dan kerajaannya? Atau Rusia dan rakyatnya? Berdasarkan undang-undang antarabangsa, jawapannya mungkin kelihatan jelas. Presiden Rusia memberi arahan kepada tentera untuk menyerang Ukraine, dan beliau menanggung tanggungjawab terakhir. Tetapi dalam tempoh 26 bulan sejak keputusan yang membawa malapetaka itu, soalan tanggungjawab telah meluas dalam fikiran ramai warga Ukraine.

Mereka kini cenderung melihat kelemahan gerakan anti-perang Rusia sebagai tanda kesubahat di kalangan orang awam Rusia, dan mereka terkejut dengan kadar kelulusan Putin: penyelidik bebas menganggarkannya lebih 80% sokongan lebih dua tahun ke dalam pencerobohan. Malah Presiden Volodymyr Zelensky dan pasukannya hampir kehilangan harapan terhadap tindak balas popular di Rusia terhadap perang. Mereka tidak lagi cenderung mempercayai kewujudan apa yang sering dipanggil “Rusia yang Baik”.

Ambil contoh Mikhail Khodorkovsky, tokoh utama dalam gerakan pembangkang Rusia. Pernah menjadi orang terkaya di Rusia, beliau telah mengabdikan hidupnya untuk mengubah rejim di Rusia, dan beliau melihat ia sebagai misinya untuk memastikan bahawa Putin kalah dalam perang. Komitmennya kepada tujuan itu nampaknya di luar pertikaian: Khodorkovsky menghabiskan sepuluh tahun di penjara Rusia kerana membangkang Kremlin. Tetapi pada suatu petang, ketika beliau duduk di sebuah bar di Bandar Raya New York dan menggulung komen di akaun media sosialnya, beliau melihat sedikit bukti bahawa orang Ukraine menghargai usahanya. “Ia tidak berhenti benci,” katanya tentang mesej mereka. “Bagi kebanyakan warga Ukraine, saya hanyalah Rusia lain yang menyerang negara mereka.”

Di dalam Ukraine, satu-satunya Rusia yang menikmati penerimaan meluas dan syukur hari ini adalah beberapa orang yang telah mengambil senjata untuk berjuang bersama-sama tentera Ukraine. Sekurang-kurangnya dua unit paramiliter wujud di medan pertempuran, Kor Sukarelawan Rusia dan Legion Merdeka Rusia, dan kedua-duanya telah menyerang wilayah Rusia sejak dua tahun lalu, menggunakan senjata dan peralatan yang dibekalkan oleh tentera bersenjata Ukraine.

FINLAND-UKRAINE-RUSSIA-CONFLICT-PROTEST

Tetapi kebanyakan pemimpin politik pembangkang utama Rusia tidak menyokong kumpulan-kumpulan ini atau taktik mereka. Di kalangan beberapa orang yang ditemubual untuk artikel ini, kebanyakan bersetuju bahawa serangan merentasi sempadan memberi bahan api kepada propaganda Rusia, membantu Putin meraih sokongan di kalangan rakyatnya dan merekrut lebih ramai askar untuk berjuang di Ukraine. Apabila saya tanya Khodorkovsky tentang paramiliter ini, dan sama ada beliau pernah mempertimbangkan menyertai barisan mereka, beliau tersenyum dan menggelengkan kepala: “Tidak banyak politikus Rusia di luar sana. Jadi kita tidak akan banyak menukar apa-apa dengan mengambil senjata,” katanya kepada saya. “Selain itu, saya tidak begitu pandai menembak.”

Sebagai seorang politikus, Khodorkovsky telah menangani pencerobohan Ukraine dengan membantu menubuhkan dan memimpin , kumpulan pembangkang dan tokoh awam yang bertemu secara kerap di Berlin untuk menyelaraskan aktivisme mereka. Salah satu perkara utama dalam manifestonya menyatakan: “Bukanlah orang Rusia yang memulakan perang ini, tetapi diktator gila.”

Presiden Zelensky bersetuju dengan kedudukan itu pada hari-hari awal pencerobohan. Ucapannya pada malam serangan itu ditujukan kepada rakyat Rusia dalam bahasa ibunda mereka, mendesak mereka supaya jangan percaya alasan Putin memulakan perang. Pada hari-hari berikutnya, harapan memberi harapan kepada Zelensky bahawa perang itu mungkin berakhir melalui pemberontakan popular terhadap Kremlin.

Tetapi harapan itu memudar apabila protes merosot, ditenggelami oleh gelombang penangkapan dan . Segera pihak berkuasa Ukraine mula melihat rakyat Rusia sebagai bersubahat dalam perang. “Mereka tidak seperti anda dan saya,” kata penasihat rapat Zelensky, Mykhailo Podolyak, kepada saya pada awal April 2022, kira-kira enam minggu selepas serangan, apabila kami bertemu di pejabatnya di kompleks presiden di Kyiv. “Bagi Ukraine, Rusia adalah negara yang telah berhenti wujud. Mereka bukan manusia, tetapi raksasa.”

Beberapa kekejaman terburuk dari pencerobohan Rusia telah di pinggir bandar Kyiv Bucha, dan ia telah, menurut kata-kata Podolyak, “mengubah latar belakang emosi bagaimana Rusia dilihat sepenuhnya.” Perubahan ini memberi kesan kepada cara banyak warga Ukraine melihat seluruh masyarakat Rusia – bukan sahaja pihak berkuasa pemerintah tetapi gerakan pembangkang Rusia, termasuk pemimpinnya yang lama, Alexei Navalny.

Navalny telah berada di penjara selama lebih setahun apabila serangan itu bermula, dan beliau cepat mengutuknya dalam kenyataan dan suratnya, memanggilnya “perang yang dibina atas kebohongan.” Mei 2022, beliau berkata kepada Putin: “Anda akan mengalami kekalahan sejarah dalam perang bodoh ini yang anda mulakan. Ia tidak mempunyai tujuan atau makna.”

Tetapi di Ukraine, kenyataan sedemikian tidak cukup untuk memenangi banyak simpati. Ramai yang mengingati kedudukan awal Navalny terhadap pengilhakan Crimea oleh Rusia pada 2014. Apabila ditanya tentang rampasan tanah itu pada masa itu, beliau berselindung, pada satu ketika enggan menyatakan sama ada Crimea harus dikembalikan ke kawalan Ukraine. , serta ikatan Navalny dengan nasionalis Rusia awal dalam kerjayanya, meninggalkan noda pada reputasinya di kalangan warga Ukraine, dan ia masih berlarutan walaupun selepas kematian Navalny pada 16 Februari.

Petang itu, anggota kanan delegasi Zelensky melepasi Navalnaya di venue persidangan, dan tidak berhenti bercakap dengannya, menurut dua orang yang mengetahui insiden itu. Kedua-duanya berkata ia menambah kepada perasaan jauhan antara pimpinan Ukraine dan sekutu mereka yang bakal di Rusia. “Beliau tidak dapat menemui satu perkataan simpati dalam jiwanya untuk keluarga Alexei Navalny,” rakan rapat keluarga itu, wartawan pembangkang dan penyiasat Rusia Yevgenia Albats. “Anda tahu, itu membuat saya kecewa dengan Zelensky. Saya telah fikir beliau lebih besar dan dalam daripada itu.”

Pada awal April, kira-kira enam minggu selepas kematian Navalny, saya tentang perasaannya terhadap pimpinan Ukraine. Kepentingan mereka jelas selari, katanya kepada saya. Kedua-duanya mahu melihat pengakhiran perang dan kejatuhan rejim Putin. Tetapi Navalnaya, yang telah menjadi pemimpin pembangkang sejak kematian suaminya, tidak melihat apa-apa prospek kerjasama segera dengan kerajaan Zelensky. Walaupun beliau mungkin mahu membina hubungan sedemikian, beliau berkata: “Ia tidak hanya bergantung kepada saya.”

Perdebatan tentang kewujudan “Rusia yang Baik”, beliau tambah, terasa sangat menyinggung bagi ramai pengikut Navalny. Puluh-puluh orang telah dipenjarakan kerana bersuara menentang perang. Beribu-ribu telah melarikan diri daripada rumah mereka di Rusia untuk melarikan diri daripada risiko dipilih untuk berjuang di Ukraine. “Warga Ukraine biasa memahami bahawa bukan semua orang Rusia menentang mereka,” Navalnaya. “Tetapi apabila berkaitan dengan kerajaan Ukraine, saya fikir adalah wajar bagi mereka mengingati orang-orang ini. Ini jelas bukan perang Rusia. Ini adalah perang Putin.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain. 

Tidak kira betapa kontroversi kedudukan ini mungkin di kalangan warga Ukraine hari ini, nampaknya politikus Rusia tidak dapat mengelak daripadanya. Terlalu banyak masyarakat Rusia telah terlibat dalam perang. Khodorkovsky menganggarkan kira-kira 300,000 lelaki Rusia telah menyertai untuk berjuang di Ukraine sejak pencerobohan. Mana-mana kerajaan yang mungkin mengambil kuasa di Rusia selepas akhir pemerintahan Putin, katanya