Gambar ini diambil dari video yang dikeluarkan oleh Golos Dagestana menunjukkan asap yang naik selepas serangan di Makhachkala, republik Dagestan, Rusia, Ahad, 23 Jun 2024.

(SeaPRwire) –   MOSCOW — Lebih daripada 15 anggota polis dan beberapa orang awam, termasuk seorang paderi Ortodoks, terbunuh dalam serangan militan bersenjata di republik selatan Rusia, Dagestan, pada hari Ahad, kata gabenornya Sergei Melikov dalam satu kenyataan video awal Isnin.

Para penyerang melepaskan tembakan ke arah dua gereja Ortodoks, sebuah sinagog dan sebuah pos polis di dua bandar, menurut pihak berkuasa.

Jawatankuasa Anti-Terrorisme Nasional Rusia menggambarkan serangan di rantau yang didominasi Muslim dengan sejarah pemberontakan bersenjata sebagai perbuatan pengganas.

Isnin, Selasa dan Rabu diisytiharkan sebagai hari berkabung di rantau ini.

Kementerian Dalam Negeri Dagestan mengatakan sekumpulan lelaki bersenjata melepaskan tembakan ke arah sebuah sinagog dan sebuah gereja di bandar Derbent, yang terletak di Laut Caspian. Kedua-dua gereja dan sinagog terbakar, menurut media kerajaan. Hampir serentak, laporan muncul mengenai serangan terhadap sebuah gereja dan pos polis trafik di ibu kota Dagestan, Makhachkala.

Pihak berkuasa mengumumkan operasi anti-pengganas di rantau ini. Jawatankuasa Anti-Terrorisme mengatakan lima penyerang “dihapuskan.” Gabenor mengatakan enam “penjahat” telah “dihapuskan.” Angka yang bercanggah tidak dapat diselaraskan dengan segera dan tidak jelas berapa banyak militan yang terlibat dalam serangan tersebut.

Tiada pihak yang mengaku bertanggungjawab ke atas serangan tersebut. Pihak berkuasa melancarkan siasatan jenayah atas tuduhan tindakan pengganas.

Agensi berita kerajaan Rusia Tass memetik sumber penguatkuasaan undang-undang sebagai mengatakan bahawa seorang pegawai Dagestan ditahan kerana keterlibatan anak-anaknya dalam serangan tersebut.

Melikov berkata dalam kenyataan video itu bahawa keadaan di rantau ini berada di bawah kawalan penguatkuasaan undang-undang dan pihak berkuasa tempatan, dan berjanji bahawa siasatan serangan itu akan berterusan sehingga “semua sel tidur” militan terbongkar.

Dia mendakwa, tanpa memberikan bukti, bahawa serangan itu mungkin telah dirancang dari luar negara, dan merujuk kepada apa yang Kremlin sebut sebagai “operasi ketenteraan khas” di Ukraine dalam usaha yang jelas untuk mengaitkan serangan itu dengannya.

Pada bulan Mac, lelaki bersenjata melepaskan tembakan ke arah orang ramai di sebuah dewan konsert di pinggir bandar Moscow, membunuh 145 orang. Sebuah kumpulan yang bersekutu dengan kumpulan Negara Islam mengaku bertanggungjawab ke atas serangan itu, tetapi pegawai Rusia juga berusaha untuk mengaitkan Ukraine dengan serangan itu tanpa memberikan bukti. Kyiv telah menafikan sekeras-kerasnya sebarang keterlibatan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.