SKOREA-HEALTH-LABOUR-STRIKE

(SeaPRwire) –   Kebimbangan semakin meningkat di hospital-hospital terbesar Korea Selatan, kini mula goyah akibat kekosongan besar beribu-ribu doktor latihan yang sedang mogok membantah rancangan kerajaan untuk menambah bilangan pelajar perubatan.

Walaupun kerajaan telah mengumumkan penyelesaian minggu ini, mogok dilaporkan berterusan. Seorang pesakit kanser otak memberitahu bahawa rawatan kimoterapinya telah ditangguhkan, walaupun kanser telah merebak ke paru-parunya dan hatinya, manakala wanita hamil mengatakan bahawa pembedahan caesar mereka telah dibatalkan. Kementerian Kesihatan berkata ia telah menerima kira-kira 150 aduan awam mengenai mogok tersebut.

Bilangan peserta terus meningkat, dengan 74% – atau lebih 9,200 – doktor latihan telah meletak jawatan. Lebih 8,000 telah meninggalkan kerja, Timbalan Menteri Kesihatan Park Min-soo memberitahu pada Khamis.

Dengan doktor latihan meninggalkan tugas secara besar-besaran, jururawat ditinggalkan untuk menanggung beban, melaksanakan tugas-tugas yang biasanya diserahkan kepada doktor, seperti menandatangani borang persetujuan dan membalut luka, laporan media tempatan.

Persatuan Jururawat Muda Korea telah membantah. “Jika lebih banyak doktor latihan mengadakan mogok, jururawat tidak sahaja perlu mengambil alih tugas doktor malah mereka juga perlu menangani aduan pesakit,” kata kumpulan itu dalam satu posting media sosial. “Jika sesuatu yang buruk berlaku kepada pesakit dalam proses itu, undang-undang mewajibkan jururawat menanggung semua tanggungjawab.”

Sementara itu, Park Min-soo berkata pada Khamis bahawa pihak berkuasa tidak akan menerima surat letak jawatan dari doktor latihan dan menyeru mereka mempertimbangkan akibat mogok. “Kuasa doktor tidak datangnya daripada tindakan berkumpulan,” katanya. “Sila ingat bahawa pesakit sedang menanti anda pada masa ini.”

Doktor latihan 13,000 orang ini amat penting bagi sistem kesihatan negara, yang sudah mempunyai kekurangan tenaga kerja perubatan yang paling tinggi di kalangan negara maju.

Mogok ini berlaku ketika protes terhadap rancangan kerajaan untuk menambah 2,000 tempat kepada kutipan tahunan pelajar perubatan, yang kini berjumlah kira-kira 3,000 orang. Rancangan itu mendapat sokongan awam yang kuat, tetapi juga dihadapi dengan bantahan dari doktor.

Kritikan mengatakan bahawa profesional perubatan bimbang bilangan doktor yang meningkat akan menyebabkan bidang itu kehilangan sebahagian daripada prestij sosial dan gaji bersaingnya. Perubatan adalah salah satu bidang paling dicari-cari di kalangan pelajar universiti Korea dan keluarga mereka – walaupun kebanyakan doktor muda cenderung untuk berhijrah ke luar negara.

Kerajaan Korea Selatan telah aktif cuba mengarahkan lebih banyak doktor ke jabatan perubatan yang kurang popular seperti pediatrik, perubatan kecemasan dan pembedahan am.

Sementara itu, sesetengah doktor mendakwa bahawa kutipan yang diperluaskan itu tidak akan menangani kekurangan sedia ada di jabatan-jabatan ini, yang terkenal dengan gaji yang lebih rendah dan jam kerja yang panjang. Dalam satu kenyataan pada Selasa, Persatuan Residen dan Doktor Latihan Korea berkata walaupun ada seruan daripada persatuan itu untuk “menganggarkan secara munasabah” bilangan doktor yang diperlukan, “kerajaan mengumumkan dasar kutipan sekolah perubatan yang radikal untuk memenangi undi politik.”

Di media sosial, kritikan telah dilemparkan kepada doktor mogok, yang dalam perbalahan dengan pihak berkuasa mengenai isu ini telah disamakan dengan kumpulan penjenayah.

“Jika pesakit yang memerlukan pembedahan tidak menerima rawatan segera, mereka mungkin akan mati,” kata seorang pengulas. “Oleh itu, mogok oleh doktor adalah tindakan yang boleh didakwa.”

Jawatankuasa Penyelesaian Masalah Rakyat, kumpulan awam, memberitahu pada Rabu bahawa ia telah memfailkan laporan polis terhadap doktor latihan mogok serta pemimpin persatuan doktor atas pelanggaran undang-undang perubatan.

Tegas dengan pendirian keras, pihak berkuasa memberitahu pada Rabu bahawa mereka akan mencari waran tangkap untuk pemimpin mogok. Kerajaan juga telah mengeluarkan perintah bekerja semula kepada lebih 6,000 doktor latihan dan mengancam tindakan undang-undang terhadap mereka yang enggan mematuhi.

“Jika tindakan berkumpulan haram itu sebenarnya menyebabkan kerosakan kepada nyawa dan kesihatan pesakit,” pihak berkuasa memberitahu pada Rabu, doktor latihan “akan dipertanggungjawabkan pada tahap tertinggi.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.