ISRAEL-PALESTINIAN-CONFLICT

(SeaPRwire) –   Lebih daripada 800 kakitangan awam dari Amerika Syarikat, United Kingdom, dan Kesatuan Eropah telah mengeluarkan satu kenyataan pada Jumaat mengkritik sokongan kerajaan mereka terhadap Israel dalam , mengingatkan bahawa dasar-dasar sedemikian mungkin menyumbang kepada jenayah perang dan pelanggaran undang-undang antarabangsa.

Ketika operasi tentera Israel di Gaza terus mengorbankan nyawa, pegawai-pegawai tersebut menekankan bahawa kerajaan-kerajaan barat berisiko menjadi terlibat dalam “salah satu bencana manusia yang paling teruk abad ini” dengan gagal memegang Israel kepada piawaian undang-undang hak asasi manusia dan bantuan kemanusiaan antarabangsa yang sama yang mereka terapkan kepada negara-negara lain. Pegawai-pegawai tersebut menyatakan bahawa mereka sebelum ini telah menyuarakan kebimbangan mengenai operasi tentera Israel kepada pemimpin kerajaan dan institusi mereka tetapi diabaikan.

“Dasar-dasar kerajaan kami sekarang melemahkan kedudukan moral mereka dan menghalang keupayaan mereka untuk berdiri teguh bagi kebebasan, keadilan dan hak asasi manusia secara global,” kata kenyataan itu. “Terdapat risiko yang boleh diterima bahawa dasar-dasar kerajaan kami menyumbang kepada pelanggaran serius undang-undang kemanusiaan antarabangsa, jenayah perang dan bahkan pembersihan etnik atau genosid.”

Kenyataan ini menandakan protes lintas Atlantik yang berkoordinasi pertama sejak bermula hampir empat bulan lalu, apabila tentera udara dan darat Israel melancarkan operasi udara dan darat di Gaza selepas pejuang Hamas membunuh 1,300 orang di selatan Israel dan mengambil lebih daripada 240 orang sebagai tebusan. Lebih daripada 27,000 orang di Gaza telah terbunuh dan hampir 2 juta telah dipindahkan sejak perang bermula, menurut kementerian kesihatan di Gaza dan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Penandatangan surat itu memanggil kerajaan mereka untuk “berhenti mendakwa kepada orang ramai bahawa terdapat rasional strategik dan boleh dipertahankan di sebalik operasi tentera Israel dan bahawa menyokongnya adalah dalam kepentingan negara kami.” Mereka juga mendesak kerajaan barat untuk menghentikan sokongan tentera dan menjamin gencatan senjata yang akan meningkatkan bantuan kepada Palestin dan memastikan pembebasan tebusan Israel yang ditangkap oleh Hamas.

Kenyataan itu menyatakan bahawa ia telah dikoordinasikan oleh pegawai awam dalam institusi Kesatuan Eropah, Belanda, dan AS dan disokong oleh pegawai awam di Belgium, Denmark, Finland, Perancis, Jerman, Itali, Sepanyol, Sweden, Switzerland, dan United Kingdom. Nama-nama pegawai awam tidak disenaraikan, tetapi usaha ini mendedahkan bahawa dasar pro-Israel semasa telah menimbulkan bantahan di kalangan sesetengah orang yang bekerja dalam kerajaan.

Kenyataan itu datang seminggu selepas Mahkamah Keadilan Antarabangsa (ICJ) – mahkamah tertinggi Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu – mengarahkan Israel untuk berbuat segala-galanya untuk mencegah kematian, kemusnahan dan sebarang tindakan genosid di Gaza yang disebabkan oleh kempen tentera mereka. Israel menafikan genosid berlaku di Gaza.

Penandatangan kepada surat baru itu menuntut supaya Israel mematuhi perintah ICJ. “Kerajaan kami telah memberi operasi tentera Israel sokongan awam, diplomatik dan tentera,” kata kenyataan itu. Pegawai-pegawai itu menyatakan kebimbangan mereka bahawa “sokongan ini diberikan tanpa syarat atau pertanggungjawaban yang sebenar” kerana kerajaan barat “gagal menuntut gencatan senjata segera dan pengakhiran sekatan terhadap makanan/air/ubat-ubatan yang perlu di Gaza” berikutan jumlah korban jiwa perang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.