President Biden Departs White House For Camp David

(SeaPRwire) –   WASHINGTON – Satu jajak pendapat mendapati bahawa semakin banyak rakyat AS meragui bahawa Presiden Biden berusia 81 tahun mempunyai ingatan dan kecergasan untuk pekerjaan itu, menjadikan ucapannya yang akan datang sesuatu seperti uji bakat langsung untuk penggal kedua.

Kira-kira 6 daripada 10 mengatakan mereka tidak begitu yakin atau sama sekali tidak yakin dalam keupayaan mental Biden untuk berkhidmat dengan berkesan sebagai presiden, menurut satu kajian baru oleh Pusat Hal Ehwal Awam AP-NORC. Ini adalah peningkatan kecil daripada Januari 2022, apabila kira-kira setengah daripada mereka yang disoal selidik menyatakan kebimbangan yang sama.

Pada masa yang sama, hampir 6 daripada 10 juga mengatakan mereka kekurangan keyakinan dalam keupayaan mental bekas Presiden Trump, bekas calon Republikan berusia 77 tahun.

, pilihan raya tahun ini kelihatan seperti pertembungan untuk pekerjaan paling sukar di dunia antara dua orang yang jauh melepasi usia persaraan biasa. Presiden berikutnya mungkin perlu mengatasi konflik global, memperbaiki kecemasan domestik dan bekerja dengan Kongres yang tidak berfungsi.

Biden mungkin akan menangani cabaran-cabaran ini dan lain-lain dalam ucapan Keadaan Kesatuan beliau pada Khamis apabila beliau cuba meyakinkan rakyat Amerika bahawa beliau layak mendapat penggal kedua.

Memasuki acara besar itu, hanya 38% daripada orang dewasa AS menyetujui cara Biden mengendalikan pekerjaannya sebagai presiden, manakala 61% tidak menyetujui. Demokrat (74%) jauh lebih cenderung berbanding bebas (20%) dan Republikan (6%) untuk menyokong prestasinya. Tetapi terdapat ketidakpuasan yang meluas mengenai cara Biden menangani pelbagai isu, termasuk ekonomi, imigresen dan dasar luar.

Kira-kira 4 daripada 10 Amerika menyetujui cara Biden mengendalikan setiap isu ini: penjagaan kesihatan, perubahan iklim, dasar abort dan konflik antara Rusia dan Ukraine. Tetapi orang kurang puas dengan cara Biden menangani imigresen (29%), konflik antara Israel dan Palestin (31%) dan ekonomi (34%) – semua yang mungkin dibincangkan dalam ucapan hadapan sidang gabungan Kongres.

Hampir 6 daripada 10 (57%) orang Amerika berfikir ekonomi negara agak atau sangat lebih teruk daripada sebelum Biden mengambil alih jawatan pada 2021. Hanya 3 daripada 10 orang dewasa mengatakan ia lebih baik di bawah kepimpinannya. Walau bagaimanapun, orang lebih optimis tentang keadaan akaun peribadi mereka: 54% mengatakan kewangan peribadi mereka baik.

Banyak responden kajian sangat pesimis tentang pilihan mereka pada November kerana usia dan risiko kemerosotan kognitif.

Paul Miller, sendiri berusia 84 tahun, berkata Biden terlalu tua – dan begitu juga Trump.

“Dia kelihatan tidak mempunyai mental apa yang diperlukan untuk menjadi presiden,” kata Miller tentang Biden. Beliau menambah bahawa Trump juga terlalu tua, dan separuh gila.

Pencen daripada Carlisle, Pennsylvania itu berkata beliau mengundi Trump pada 2020 tetapi tidak akan berbuat demikian lagi.

“Saya tidak fikir saya akan mengundi salah seorang daripada mereka,” katanya. “Saya berharap ada orang lain yang tersedia.”

Presiden menghadapi tekanan tambahan mengenai usianya selepas gambaran tidak menyenangkan beliau dalam laporan yang tidak mengesyorkan pendakwaan jenayah Biden atas pengendalian rekod sulitnya, berbeza dengan Trump yang didakwa kerana menyimpan bahan sulit di rumahnya di Florida. Laporan itu menyatakan ingatan Biden adalah “kabur”, “kabur”, “rosak”, “lemah” dan mempunyai “batasan yang ketara.”

Biden telah cuba menangkis kebimbangan dengan bercanda tentang usianya dan mengambil ejekan terhadap kesilapan Trump sendiri. Walau bagaimanapun, usia Biden adalah kelemahan yang mengatasi pencapaiannya dalam dasar infrastruktur, pembuatan dan menangani perubahan iklim.

Kira-kira sepertiga Demokrat mengatakan mereka tidak begitu yakin atau sama sekali tidak yakin dalam keupayaan mental Biden dalam kajian baru ini, naik dari 14% pada Januari 2022. Hanya 40% Demokrat mengatakan mereka sangat yakin atau sangat yakin dalam keupayaan mental Biden, dengan kira-kira 3 daripada 10 mengatakan mereka “agak” yakin.

Dan dalam risiko besar bagi Biden, bebas jauh lebih cenderung mengatakan mereka kekurangan keyakinan dalam keupayaan mentalnya (80%) berbanding Trump (56%).

Republikan secara umumnya lebih selesa dengan keupayaan mental Trump berbanding Demokrat dengan Biden. Dalam kajian itu, 59% Republikan sangat yakin atau sangat yakin bahawa Trump mempunyai keupayaan mental untuk menjadi presiden. Tambahan 20% agak yakin, dan 20% tidak begitu yakin atau sama sekali tidak yakin.

Tetapi jika ada satu perkara yang Demokrat dan Republikan boleh setuju, ia bahawa calon kemungkinan pihak lawan tidak secara mental mampu melaksanakan tugas.

Sebahagian daripada masalah Biden ialah dasar beliau belum memecahkan melalui kekeliruan harian hidup.

Sharon Gallagher, 66 tahun, bimbang tentang inflasi. Beliau mengundi Biden pada 2020, tetapi berfikir beliau tidak cukup untuk ekonomi. Beliau juga merasakan Trump terlalu mudah marah. Penduduk Sarasota, Florida itu berkata dia tidak mempunyai lebar pintu untuk benar-benar menilai dasar mereka.

“Saya tidak memberi perhatian cukup kepada politik untuk tahu,” kata Gallagher. “Saya mempunyai cucu yang tinggal bersama saya dan saya mempunyai rancangan kanak-kanak sepanjang hari.”

Justin Tjernlund, 40, dari Grand Rapids, Michigan, berkata Biden “kelihatan kebanyakannya masih di sana”, tetapi walaupun jika dia mengalami kemerosotan dia mempunyai “seluruh tentera orang untuk membantunya melaksanakan pekerjaan.” Trjenlund berkata beliau mengundi Trump pada 2020 dan berhasrat berbuat demikian kerana Republikan itu “menarik” dan “menyegarkan.”

Walau bagaimanapun, kerana usia kedua-dua calon, Greg Olivo, 62, berkata beliau bercadang untuk memberi tumpuan kepada Naib Presiden Kamala Harris dan siapa pun yang dipilih Trump, jika dia calon, sebagai rakan kongsi.

“Awasi naib presiden dengan rapat,” kata tukang mesin dari Valley City, Ohio, yang mengundi Biden pada 2020 dan akan berbuat demikian lagi. “Kerana orang itu mungkin menjadi presiden dalam empat tahun, satu cara atau lain.”

___

Jajak pendapat 1,102 orang dewasa telah diadakan pada 22-26 Februari 2024, menggunakan sampel yang dipetik dari panel AmeriSpeak NORC yang direka untuk mewakili penduduk AS. Kekeliruan persampelan untuk semua responden ialah ditambah atau dikurangkan 4.1 peratus mata.

___

Pewawancara jajak pendapat AP Linley Sanders menyumbang.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.