LIFE-ENV-ILL-CICADAS-4-TB

(SeaPRwire) –   Cicadas menghabiskan sebahagian besar hayat mereka—lebih 90%—di bawah tanah. Tetapi pada musim bunga ini, dua kumpulan lebih daripada satu trilion cicadas akan membuat kemunculan mereka di atas tanah merentasi Midwest dan Tenggara dalam satu peristiwa yang tidak berlaku dalam lebih daripada dua abad.

“Apabila mereka muncul, ia benar-benar merupakan fenomena semula jadi yang unik,” kata PJ Liesch, pengarah Makmal Diagnostik Serangga Universiti Wisconsin-Madison, yang membandingkan kemunculan serangga itu dengan gerhana matahari penuh Isnin. “Jika anda fikirkan seluruh jangka hayat anda, anda mungkin hanya mempunyai beberapa peluang untuk benar-benar dapat melihat gerhana. Dan untuk cicadas berkala ini, ia sangat serupa.”

Cicadas sudah mula muncul di beberapa negeri Selatan termasuk North Carolina dan Georgia. Serangga-serangga ini, yang telah hidup di bawah tanah selama lebih satu dekad, mula menggali ke atas apabila suhu tanah mencapai kira-kira 64 darjah Fahrenheit atau lebih.

“Sekali itu berlaku, anda sering mempunyai hujan lebat, yang boleh menjadi stimulan untuk menyebabkan kemunculan ini. Jadi itulah yang kita mulai lihat di sebahagian Amerika Syarikat. Bagi kami di Utara Illinois dan selatan Wisconsin ia mungkin akan menjadi satu bulan, satu setengah bulan lagi sebelum kita melihat kebanyakan aktiviti di bahagian utara julat cicada.”

Berikut adalah yang perlu diketahui tentang cicadas.

Apakah dua kumpulan cicadas yang akan muncul?

Terdapat dua kumpulan bersebelahan cicadas yang akan muncul pada masa yang sama. Kumpulan XIX tinggal di Alabama, Arkansas, Georgia, Kentucky, Louisiana, Missouri, Mississippi, North Carolina, Oklahoma, South Carolina, Tennessee dan Virginia. Kumpulan XIII mungkin dilihat di Iowa, Wisconsin dan mungkin juga Michigan.

Apa yang dilakukan cicadas?

Cicadas mempunyai jangka hayat panjang sama ada 13 atau 17 tahun, bergantung kepada kumpulan. Terdapat tiga spesies cicadas 17 tahun, dan empat spesies cicadas 13 tahun. Serangga-serangga ini hidup hampir keseluruhan hayat mereka pada kedalaman tanah antara lapan inci atau lebih, menurut Liesch. Semasa masa mereka berkubur di bawah tanah, mereka biasanya menggali di sekitar dan berpesta pada getah akar pokok sebagai sumber makanan.

Apabila mereka muncul, cicadas jantan mula berbunyi menggunakan tymbals yang terikat ke sisi perut mereka. Bunyi itu berfungsi untuk menarik perhatian rakan jantan dan berkembangbiak. Cicadas adalah serangga yang paling berisik di dunia, . Selain berdengung menjerit, bagaimanapun, serangga itu tidak membahayakan manusia.

“Selepas mengawan, betina mempunyai struktur dipanggil ovipositor, dan apa yang membolehkan betina melakukan adalah pergi ke dahan atau cabang dan memotong sedikit celah di mana dia akan memasukkan sekumpulan telur. Itu mungkin 10 atau 20 telur, dan dia akan mengulangi proses ini,” kata Liesch. “Ia agak serupa jika anda mengambil pisau saku dan mula memotong celah-celah kecil di dahan.” Liesch menambah bahawa kerosakan kepada pokok adalah minimum, dan sebenarnya tidak memberi kesan kepada kesihatan pokok dalam jangka masa panjang.

Bagaimana cicadas memberi kesan kepada alam sekitar?

Pakar mengatakan cicadas memberi manfaat kepada ekosistem.

“Apabila mereka muncul dari tanah, mereka sedang menggali ke atas dan jika anda berada di kawasan panas cicadas, akan ada puluhan, jika tidak ratusan lubang di tanah dalam kawasan yang agak kecil,” kata Liesch. “Ini sangat serupa jika anda mendapat taman anda diaeras oleh syarikat penjagaan taman dan ini boleh membenarkan oksigen meresap ke dalam tanah lebih baik. Ia mungkin meringankan kepadatan tanah sehingga satu tahap dan membenarkan air mengalir ke dalam tanah lebih baik.”

Cicadas juga merupakan makanan yang hebat untuk haiwan liar lain di kawasan itu. Kura-kura, ikan, burung, musang dan anjing berbulu suka menikmati makan serangga itu. Anjing juga boleh memakan cicadas, walaupun kebanyakan pakar veterinar mencadangkan mereka hanya menelan beberapa ekor. Manusia juga boleh memakannya.

“Juga sekali semua jutaan cicadas ini mati, mereka akan jatuh ke tanah di kawasan itu mereka akan pecah dan terurai dan nutrien akan dikembalikan ke ekosistem,” tambah Liesch. “Jadi secara prinsipnya ia merupakan baja percuma ke padang rumput di kawasan itu apabila anda memikirkannya.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.