Cofounder of Twitch Emmett Shear speaks in the David Rockwell designed TED Theater at TED2019 - Bigger Than Us on April 18, 2019 in V

(SeaPRwire) –   Lembaga OpenAI telah mengupah bekas ketua Twitch Emmett Shear sebagai ketua eksekutif, menentang desakan daripada pelabur untuk mengembalikan yang dikeluarkan, mengikut orang yang mengetahui perkara tersebut.

Shear meletak jawatan sebagai CEO laman streaming permainan Amazon Twitch awal tahun ini. Beliau memenangi hati para pengarah kerana kelihatan mengakui ancaman eksistensial yang dibawa oleh KI, mengikut salah seorang individu tersebut. Ahli sains komputer yang menghabiskan lebih daripada satu dekad membina Twitch menjadi salah satu platform video terkemuka di dunia, Shear dianggap mempunyai berat untuk memimpin kumpulan kejuruteraan besar, individu itu tambah.

Seperti beberapa ahli lembaga OpenAI, Shear mempunyai kaitan dengan , yang melihat risiko yang dibawa oleh KI maju. Ramai ahli altruistik berkesan – pergerakan pseudo-falsafah yang cuba menderma wang untuk menangani risiko eksistensial – telah membayangkan senario di mana sistem KI yang berkuasa boleh digunakan untuk mencipta kerosakan yang serius dan meluas.

Pelantikan Shear menandakan putaran terbaru dalam , yang mengejutkan Silicon Valley dan meninggalkan startup pusat untuk perlumbaan keunggulan KI dari Washington hingga Beijing, menimbulkan perbandingan dengan Bill Gates dan Steve Jobs.

Keputusan untuk mengambil Shear adalah penghinaan yang pedih kepada pelabur yang diketuai oleh Microsoft Corp. dan Thrive Capital, yang mendesak lembaga untuk meletak jawatan dan .

Ahli lembaga OpenAI berpangkalan di San Francisco itu menghubungi sekurang-kurangnya dua eksekutif terkemuka dalam industri teknologi dalam harapan salah seorang akan mengambil peranan tersebut, kata salah seorang individu tersebut, meminta untuk tidak didedahkan mengenai rayuan peribadi.

Wakil-wakil untuk OpenAI dan Shear tidak menjawab permintaan untuk komen.

Ketua Saintis OpenAI , yang mengatur pemecatan Altman, memberitahu kakitangan bahawa Altman tidak akan kembali.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)