(SeaPRwire) –   Lembaga sekolah Virginia mengundi Jumaat lalu untuk memulihkan nama-nama pemimpin tentera Konfederat di sebuah sekolah tinggi dan sebuah sekolah rendah, empat tahun selepas nama-nama tersebut dipadam, satu pembatalan yang beberapa pakar percaya mungkin menjadi yang pertama jenisnya.

Lembaga sekolah Shenandoah County mengundi 5-1 untuk menamakan semula Sekolah Tinggi Gunung Pandang sebagai Sekolah Tinggi Stonewall Jackson dan Sekolah Rendah Honey Run sebagai Sekolah Rendah Ashby Lee.

Undian Jumaat membatalkan keputusan oleh lembaga sekolah pada 2020, ketika sistem sekolah di seluruh Virginia dan Selatan menyingkirkan nama-nama Konfederat dari sekolah dan lokasi awam lain sebagai tindak balas kepada gerakan.

Rivka Maizlish, penganalisis penyelidikan kanan dengan Projek Kecerdasan Pusat Kebangkitan Sosial Selatan, yang mengekalkan pangkalan data lebih 2,000 peringatan Konfederat di seluruh negara, berkata beliau tidak mengetahui mana-mana sekolah lain yang memutuskan untuk memulihkan nama Konfederat yang disingkirkan.

Secara keseluruhannya, katanya, trend menyingkirkan nama dan peringatan Konfederat terus berterusan, walaupun mungkin melambat sedikit sejak 2020. Beliau menegaskan bahawa tahun lepas Tentera Darat menamakan semula sembilan pangkalan yang dinamakan sempena pemimpin Konfederat, dan Tentera Darat juga menyingkirkan peringatan dari Tanah Perkuburan Kebangsaan Arlington.

Di Virginia, kerajaan tempatan telah diharamkan daripada menyingkirkan peringatan dan patung Konfederat sehingga undang-undang berubah pada 2020. Undang-undang yang melindungi peringatan Konfederat tidak terpakai kepada nama sekolah, walaupun.

Pada Jumaat, ahli lembaga sekolah yang mengundi untuk memulihkan nama Konfederat berkata lembaga sebelumnya tidak mengambil kira perasaan umum dan proses wajar apabila nama-nama disingkirkan.

Pilihan raya 2023 mengubah susunan lembaga sekolah dengan ketara.

Ahli lembaga Gloria Carlineo berkata semasa mesyuarat enam jam yang bermula Khamis malam bahawa penentang nama Konfederat harus “berhenti membawa perkauman dan prejudis ke dalam segala-galanya” kerana ia “mengalihkan perhatian daripada kes sebenar perkauman.”

Satu-satunya ahli lembaga yang mengundi menentang pemulihan nama Konfederat, Kyle Gutshall, berkata beliau menghormati kedua-dua pihak perdebatan tetapi percaya majoriti penduduk di daerahnya mahu mengekalkan nama Sekolah Tinggi Gunung Pandang dan Sekolah Rendah Honey Run.

“Saya tidak menghakimi atau merendahkan sesiapa untuk keputusan yang dibuat,” katanya. “Ini adalah isu yang kompleks.”

Semasa beberapa jam komen awam, penduduk daerah berucap di kedua-dua belah isu.

Beth Ogle, penduduk daerah berpengalaman dengan anak-anak dalam sistem sekolah, berkata pemulihan nama Konfederat adalah “satu kenyataan kepada dunia bahawa anda tidak menghargai maruah dan hormat pelajar, staf dan kakitangan minoriti.”

Kenny Wakeman, penduduk daerah sepanjang hayat, berkata nama Stonewall Jackson “berdiri dengan bangganya selama 60 tahun sehingga 2020,” apabila beliau berkata “tindakan seorang pegawai polis liar di Minneapolis, Minnesota” mencetuskan tindak balas untuk mengubah nama, merujuk kepada pembunuhan di Minnesota yang memacu siri protes dan perdebatan serata negara mengenai keadilan ras.

Thomas J. “Stonewall” Jackson adalah seorang jeneral Konfederat dari Virginia yang terkenal dalam Pertempuran Bull Run Pertama berhampiran Manassas pada 1861 dan meninggal dunia pada 1863 selepas tertembak dalam pertempuran dan mempunyai tangannya diamputasi. Nama Jackson menamakan sekolah tinggi yang kini dikenali sebagai Sekolah Tinggi Unity Reed.

Ashby Lee dinamakan untuk Jeneral Robert E. Lee, seorang penduduk asal Virginia yang memerintah tentera Konfederat, dan untuk Turner Ashby, seorang pegawai kavalri Konfederat yang terbunuh dalam pertempuran pada 1862 berhampiran Harrisonburg, Virginia. Sebuah sekolah tinggi berhampiran Harrisonburg juga dinamakan sempena Ashby.

Resolusi yang diluluskan oleh lembaga sekolah menyatakan sumbangan persendirian akan digunakan untuk membiayai perubahan nama. Shenandoah County adalah sebuah pentadbiran luar bandar yang besar dengan penduduk kira-kira 45,000, kira-kira 100 batu ke barat ibu negara.

Di Virginia, kerajaan tempatan dilarang menyingkirkan peringatan dan patung Konfederat sehingga undang-undang 2020 mengangkat sekatan tersebut. Patung-patung pemimpin Konfederat, termasuk Lee, Jackson dan Presiden Konfederat Jefferson Davis disingkirkan dari Monumen Avenue terkenal Richmond pada 2020 dan 2021 berikutan protes dan vandalisme patung-patung tersebut.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.