PAKISTAN-POLITICS-VOTE-BLAST

(SeaPRwire) –   Sehari sebelum pilihan raya, dua letupan berhampiran pejabat calon dan pilihan raya di wilayah Balochistan telah mengorbankan dua puluh empat orang dan mencederakan lebih daripada dua puluh empat orang lagi, menurut Menteri Kerajaan Tempatan.

Satu letupan berlaku di bandaraya , membunuh 12 individu dan mencederakan 24 orang, dan satu lagi di bandaraya Qilla Saifullhah, membunuh 10 orang sehingga petang Rabu tempatan masa, Menteri Maklumat dan Hubungan Awam Wilayah Balochistan.

“Izinkan saya mengulangi komitmen kami yang tidak tergoyahkan untuk terus mengejar pengganas sehingga yang terakhir dari mereka dimusnahkan,” (dahulunya Twitter). Beliau meneruskan bahawa “penting untuk menekankan bahawa pilihan raya yang dijadualkan akan terus seperti yang dirancang. Berpastilah, kami tidak akan membenarkan pengganas mengganggu atau menyabotaj proses demokratik penting ini.”

bahawa serangan pertama mengenai pejabat pilihan raya Asfandyar Khan dan letupan kedua berlaku di pejabat politik Fazlur Rehman dari parti Jamiat Ulema Islam.

Negara 240 juta penduduk pada 8 Februari, parti-parti politik, termasuk yang , akan bersaing untuk mentadbir negara.

Selain itu, menteri-menteri kerajaan lain juga telah menyuarakan tentang keganasan.

“Menteri Dalam Negeri Dr. Gohar Ijaz sangat mengecam letupan di luar pejabat pilihan raya di Pishin,” kenyataan daripada Kementerian Dalam Negeri Pakistan membaca “Doa Menteri Dalam Negeri untuk kesabaran dan kesabaran untuk syahid dan keluarga mereka.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.