Texas-Chemical Plant-Fire

Ledakan besar di loji kimia di Shepherd, Texas menyebabkan kebakaran besar dan menyelubungi kawasan dengan asap hitam tebal, meminta evakuasi dan perintah berlindung di tempat bagi kawasan itu.

Letupan di Sound Resource Solutions berlaku pada pagi Rabu, menurut pegawai pengurusan kecemasan San Jacinto. Seorang pekerja menderita luka terbakar ringan kerana kebakaran, pegawai pengurusan kecemasan San Jacinto berkata semasa sidang akhbar Rabu petang.

“Kami telah menjalankan siasatan awal mengenai apa yang berlaku awalnya tetapi kami mahu mengesahkan semuanya,” kata Geoff Harfield, presiden Sound Resource Solutions, semasa sidang akhbar itu. Harfield menambah bahawa mereka telah “berhati-hati berlebihan tentang situasi itu,” sambil mengucapkan terima kasih kepada pihak penyelamat kerana membantu penduduk di kawasan itu.

Penduduk yang tinggal dalam lingkungan lima batu dari kejadian itu diperintahkan untuk berlindung di tempat, tetapi lingkungan itu kini telah dikurangkan kepada satu batu. Pejabat Pengurusan Kecemasan Polk County memberi amaran kepada orang ramai untuk mematikan sistem HVAC mereka ketika menyiasat apa yang terlibat.

Wildwood Academy, sekolah swasta di Farm-to-Market Road 1127, terpaksa dievakuasi ke Bangunan Pentadbiran Shepherd, menurut Pejabat Pengurusan Kecemasan San Jacinto. Lebuhraya 59 juga kini ditutup kerana kebakaran.

Ia “tidak diketahui” kesan bahan kimia yang telah dibebaskan ke udara akan memberi, menurut pegawai Polk County, tetapi menurut sidang akhbar Rabu, bahan kimia yang dibebaskan boleh menyebabkan “ketoksikan akut, karsinogenisiti, dan ketoksikan reproduktif, dan boleh menyebabkan kerosakan mata yang serius atau iritasi mata, kakisan kulit atau iritasi, bahaya penelanan, dan ketoksikan organ.” Loji itu menghasilkan kira-kira 30 muatan lori barangan setiap hari.