(SeaPRwire) –   KYIV, Ukraine — Bunyi letupan besar bergemuruh di sekitar pelabuhan Ukraine Odesa apabila Zelenskyy dan Perdana Menteri Greece tamat lawatan bandar perang yang terjejas selatan Rabu.

Perdana Menteri Greece Mitsotakis berkata delegasi sedang memasuki kenderaan apabila mendengar letupan itu, yang dipanggil “ingatan yang jelas” bahawa Odesa ditawan oleh perang. Satu perkara untuk mendengar tentang perang “dan satu lagi untuk mengalami perang secara langsung,” kata Mitsotakis.

Zelenskyy berkata letupan itu menyebabkan bilangan mangsa yang tidak diketahui. “Anda lihat siapa yang kita hadapi, mereka tidak kisah di mana hendak menyerang,” katanya kepada wartawan.

Pegawai Rusia tidak membuat sebarang komen serta-merta.

Zelenskyy kerap melawat bandar dan unit barisan hadapan semasa perang, sentiasa dalam kerahsiaan sehingga selepas dia meninggalkan. Pemimpin asing membuat pelawatan berbilang kali ke Ukraine, dan mereka kadang-kadang perlu berlindung di tempat perlindungan apabila loceng amaran serangan udara berbunyi.

Presiden Suruhanjaya Eropah mengutuk apa yang dipanggilnya “serangan murahan” semasa lawatan Greece di Twitter bekas. Dia menyebut ia sebagai “cubaan baru untuk keganasan” oleh Rusia.

Zelenskyy menunjukkan Mitsotakis kemusnahan di Odesa, di mana dalam serangan udara Rusia paling terkini 12 orang – termasuk lima kanak-kanak – terbunuh apabila serpihan dari drone Rusia mengenai blok apartmen pada 2 Mac.

Mitsotakis berkata Odesa memegang tempat khas dalam sejarah Greece sebagai tempat di mana pertubuhan Filiki Etairia diasaskan yang berjuang untuk kemerdekaan Greece dari pemerintahan Uthmaniyyah pada abad ke-19.

Gatopoulos melaporkan dari Athens, Greece.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.