Banjir Libya

DERNA, Libya — Pihak berkuasa Libya telah membuka siasatan berhubung runtuhnya dua empangan yang menyebabkan banjir merbahaya di sebuah bandar pantai ketika pasukan penyelamat mencari mayat pada hari Sabtu, hampir seminggu selepas bencana yang meragut nyawa lebih 11,000 orang.

Hujan lebat yang disebabkan ribut Mediterranean Daniel menyebabkan banjir mematikan di seluruh Libya timur pada hujung minggu lalu. Banjir telah membanjiri dua empangan, melepaskan dinding air beberapa meter tinggi melalui pusat Derna, memusnahkan keseluruhan kawasan perumahan dan menyapu orang ke laut.

Lebih 10,000 orang hilang, menurut Palang Merah Libya. Enam hari kemudian, penyelamat masih menggali lumpur dan bangunan berongga, mencari mayat dan mangsa yang mungkin terselamat. Palang Merah telah mengesahkan 11,300 kematian setakat ini.

Claire Nicolet, yang mengetuai jabatan kecemasan kumpulan bantuan Doctors Without Borders, berkata bahawa penyelamat menemui “banyak mayat” pada hari Jumaat dan masih mencari.

“Ia adalah jumlah yang besar… laut masih membuang banyak mayat yang malang,” katanya kepada Associated Press.

Beliau berkata bantuan besar masih diperlukan, termasuk sokongan psikologi mendesak untuk mereka yang kehilangan keluarga mereka. Beliau berkata pengkebumian mayat masih merupakan cabaran besar, walaupun ada kemajuan dalam menyelaraskan usaha cari dan selamat serta pengagihan bantuan.

Pihak berkuasa dan kumpulan bantuan bimbang tentang penyebaran penyakit bawaan air dan pergeseran bahan letupan dari konflik Libya baru-baru ini.

Haider al-Saeih, ketua pusat Libya untuk memerangi penyakit, berkata dalam komen siaran TV pada hari Sabtu bahawa sekurang-kurangnya 150 orang telah mengalami cirit-birit selepas minum air tercemar di Derna. Beliau mendesak penduduk hanya minum air botol, yang dihantar sebagai sebahagian daripada usaha bantuan.

Jaksa Agung Libya, al-Sediq al-Sour, berkata bahawa pendakwa akan menyiasat runtuhan dua empangan tersebut, yang dibina pada tahun 1970-an, serta peruntukan dana penyelenggaraan. Beliau berkata pendakwa akan menyiasat pihak berkuasa tempatan di bandar itu, serta kerajaan terdahulu.

“Saya memberi jaminan kepada warganegara bahawa sesiapa yang melakukan kesilapan atau kecuaian, pendakwa pasti akan mengambil langkah tegas, memfailkan kes jenayah terhadapnya dan membawanya ke pengadilan,” katanya dalam satu sidang media di Derna pada lewat petang Jumaat.

Tidak jelas bagaimana siasatan sedemikian boleh dijalankan di negara Afrika Utara itu, yang terjerumus ke dalam kekacauan selepas pemberontakan yang disokong NATO menggulingkan diktator lama Moammar Gadhafi pada 2011. Sepanjang dekad lalu, Libya telah terbahagi antara pentadbiran saingan – satu di timur, satu lagi di barat – masing-masing disokong oleh militia berkuasa dan penaung antarabangsa.

Satu akibatnya ialah pengabaian infrastruktur penting, walaupun perubahan iklim menjadikan cuaca melampau lebih kerap dan teruk.

Jalel Harchaoui, seorang pakar Libya di Royal United Services Institute for Defence and Security Studies London, berkata bahawa siasatan itu boleh membawa “cabaran unik” kepada pihak berkuasa kehakiman, kerana ia boleh membawa ke peringkat tertinggi kepimpinan di Libya timur dan barat.

Sejak 2014, Libya timur telah di bawah kawalan Jeneral Khalifa Hifter dan Tentera Kebangsaan Libya beliau yang dinamakan sendiri. Kerajaan saingan, berpusat di ibu negara Tripoli, mengawal kebanyakan dana negara dan menyelia projek infrastruktur. Kedua-duanya tidak bertolak ansur.

“Cabaran utama untuk siasatan menyeluruh ialah kelakuan kumpulan Hifter sejak lama; ketiadaan akauntabiliti secara besar-besaran boleh menghalang penyingkapan kebenaran,” kata Harchaoui.

Pegawai tempatan di bandar itu sebelum ini telah memberi amaran kepada orang ramai mengenai ribut yang akan datang dan pada hari Sabtu lalu memerintahkan penduduk untuk mengosongkan kawasan pantai di Derna, bimbang kenaikan air laut. Tetapi tiada amaran mengenai empangan tersebut, yang runtuh awal Isnin ketika kebanyakan penduduk sedang tidur di rumah mereka.

Laporan oleh sebuah agensi audit negara pada 2021 menyatakan kedua-dua empangan itu tidak diselenggara walaupun peruntukan lebih daripada $2 juta untuk tujuan itu pada 2012 dan 2013.

Sebuah syarikat Turki diberi kontrak pada 2007 untuk menjalankan penyelenggaraan ke atas kedua-dua empangan dan membina satu empangan di antaranya. Syarikat itu, Arsel Construction Company Ltd., berkata dalam laman webnya bahawa ia menyiapkan kerjanya pada November 2012. Ia tidak membalas e-mel yang meminta komen lanjut.

Pasukan penyelamat tempatan dan antarabangsa sementara itu bekerja siang dan malam, mencari mayat dan mangsa yang mungkin terselamat di bandar dengan 90,000 orang itu.

Ayoub berkata bahawa bapanya dan anak saudaranya meninggal dunia di Derna pada hari Isnin, sehari selepas keluarga itu melarikan diri dari banjir di bandar berdekatan Bayda. Beliau berkata ibunya dan adik perempuannya berlari ke bumbung tetapi yang lain tidak berjaya.

“Saya jumpa budak itu dalam air berdekatan datuknya,” kata Ayoub, yang hanya memberikan nama pertamanya. “Saya berkeliaran dan saya masih tidak percaya apa yang berlaku.”

Al-Sour, pendakwa agung, menyeru penduduk yang mempunyai saudara yang hilang untuk melaporkan kepada jawatankuasa forensik yang bekerja mendokumenkan dan mengenal pasti mayat yang ditemui.

“Kami meminta warganegara bekerjasama dan segera hadir ke ibu pejabat jawatankuasa, supaya kami dapat menyelesaikan kerja dengan secepat mungkin,” katanya.

Pihak berkuasa Libya telah menyekat akses ke bandar yang banjir itu untuk memudahkan penyelamat menggali lumpur dan bangunan berongga mencari lebih 10,000 orang yang masih hilang. Ramai dipercayai telah dikubur di bawah runtuhan atau disapu ke Laut Mediterranean, kata mereka.

Ribut melanda kawasan lain di Libya timur, termasuk bandar-bandar Bayda, Susa, Marj dan Shahatt. Berpuluh ribu orang telah dipindahkan di rantau itu dan mendapat perlindungan di sekolah-sekolah dan bangunan kerajaan lain.

Berdozen warga asing terkorban, termasuk orang yang melarikan diri dari peperangan dan kekacauan di tempat lain di rantau ini. Yang lain datang ke Libya untuk bekerja atau melalui negara itu dalam harapan berhijrah ke Eropah. Sekurang-kurangnya 74 lelaki dari sebuah kampung di Mesir terkorban dalam banjir itu, serta berdozen orang yang melarikan diri dari Syria yang dilanda perang.

___

Samy Magdy melaporkan dari Kaherah.