Pusat Angkasa Johnson Mengamati Gerhana

(SeaPRwire) –   Gerhana suria penuh dijangka berlaku di Amerika Syarikat pada 8 April 2024, yang memberi para penggiat falak serata negara peluang untuk melihat fenomena angkasa di mana matahari ditutup sepenuhnya oleh bulan.

Gerhana akan memasuki AS di Texas dan keluar di Maine. Ini berada di Amerika Syarikat yang bersebelahan hingga 2044.

Berikut ini yang perlu ketahui tentang laluan gerhana dan di mana anda boleh melihatnya.

Di mana anda boleh melihat gerhana suria total?

Gerhana akan melintasi Amerika Utara, melintasi beberapa bahagian Mexico, Amerika Syarikat dan Kanada. 

akan memasuki Amerika Syarikat di Texas, dan bergerak melalui Oklahoma, Arkansas, Missouri, Illinois, Kentucky, Indiana, Ohio, Pennsylvania, New York, Vermont, New Hampshire dan Maine. Beberapa bahagian kecil Tennessee dan Michigan juga akan mengalami gerhana suria total.

Banyak keterlihatan gerhana bergantung pada cuaca. Hari yang berawan boleh menghalang pengunjung daripada melihat keseluruhan fenomena itu.

Bilakah gerhana suria bermula dan berakhir?

Gerhana suria akan bermula di pantai Pasifik Mexico kira-kira pada jam 11:07 pagi waktu PDT (Waktu Pasifik). Ia akan keluar dari benua Amerika Utara di pantai Atlantik Newfoundland, Kanada, pada jam 5:16 petang NDT (Waktu Daylight Newfoundland).

Tempoh totaliti terpanjang—yang mana bulan menutup sepenuhnya matahariadalah 4 minit 28 saat, berhampiran Torreón, Mexico. Kebanyakan tempat sepanjang laluan totaliti akan melihat tempoh totaliti antara 3.5 dan 4 minit.

Di mana tempat terbaik untuk melihat gerhana suria total?

Tempat terbaik untuk menyaksikan peristiwa itu adalah sepanjang laluan totaliti. Tiga belas negeri akan berada sepanjang laluan totaliti, dan banyak pekan di seluruh negara sedang bersiap sedia untuk kedatangan ramai pengunjung—merancang parti tontonan gerhana dan acara pada hari sebelum totaliti.

Di Rochester, NY, Museum dan Pusat Sains Rochester sedang menganjurkan festival berbilang hari yang merangkumi pelbagai acara dan aktiviti. Russellville, Arkansas akan menganjurkan acara dengan aktiviti termasuk muzik secara langsung, persembahan sains, menaiki belon udara tertambat dan paparan teleskop.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.