Close-up of finger touching fiber

(SeaPRwire) –   Mencari makanan di alam liar kini menjadi tren yang popular. Pelancong boleh pergi untuk mencari di hutan dan lautan untuk pengalaman kuliner yang unik, perlahan-lahan menghargai betapa banyak yang ditawarkan alam sekitar. Mencari makanan sebenarnya adalah tentang eksplorasi sensori. Kepuasan datang dari menyedari perasa, bentuk, atau tekstur baru yang biasanya kita abaikan dan mendiami keadaan minda yang terbuka untuk kejutan. Ini tampak logik ketika menikmati makanan dan minuman, tetapi kajian kami menunjukkan bahawa lima deria kita dapat melakukan lebih banyak. Mereka juga dapat menyokong kesihatan mental yang lebih baik.

Dalam salah satu kajian terhadap pesakit yang sebelumnya mengalami depresi, kami mengamati bahawa emosi negatif merampas kemampuan orang untuk merasakan—ia secara harfiah mematikan bahagian sensori otak. Tanpa rasa, rangkaian otak untuk penilaian diri dan merenung berjalan tanpa halangan—resep saraf untuk kebimbangan dan keputusasaan. Penyelesaiannya mungkin terletak pada fokus kanta untuk menjelajahi dunia sensori dalam dan mengeksplorasi dunia sensori kita sendiri, teknik yang dikenali sebagai “mencari makanan deria”. Dengan mengaktifkan bahagian sensori otak, kami boleh mengganggu penilaian diri dan merenung kebiasaan dengan memberikan fikiran berfikir kita maklumat baru untuk dipertimbangkan.

Salah satu fungsi otak paling asas adalah mengambil input acak dan berisik dari deria dan memasukkannya semula dalam cara yang mencipta ketertiban dan makna bagi kita—yang menimbulkan soalan berapa banyak input ditentukan oleh orang lain, sama ada bos, kumpulan sosial, syarikat media, atau pengiklan. Berita baiknya adalah anda mempunyai kata putus tentang apa yang anda perhatikan, terlepas dari apa yang orang lain ingin. Bahkan pada hari sibuk, dipenuhi gangguan, deria anda masih tersedia untuk dieksplorasi. Kajian kami menunjukkan bahawa anda boleh menuntut kembali di mana anda mahu memberi fokus, bukan meninggalkan fikiran anda di bawah belas kasihan ekonomi perhatian.

Hanya dengan menghabiskan lebih masa terlibat dalam perasaan, anda boleh memperkukuh laluan perhatian untuk jenis kesedaran itu. Dengan mencari bagaimana perasaan yang familiar dan nampaknya statik mungkin sebenarnya terdiri daripada banyak bahagian yang berubah, anda menjadi lebih baik dalam melepasi hanya melihat apa yang anda harapkan untuk dilihat atau berhubung dengan badan anda dengan cara yang sama. Kajian kami menunjukkan bahawa apabila anda beramal menggunakan lima deria anda, anda mungkin mengaktifkan bahagian otak yang cenderung terabaikan. Jika anda terus mengaktifkan wilayah ini, anda akan mula membentuk laluan saraf baru, secara harfiah mengubah bagaimana otak anda diatur. Semakin banyak masa anda habiskan dalam perasaan, semakin banyak neuroplastisiti akan membuat perasaan tersedia untuk anda, seperti menambah kawan baru ke senarai hubungan anda.

Tetapi apa yang berlaku apabila anda menetapkan nama yang biasa kita berikan kepada perasaan dan menangani mereka sebaliknya sebagai bentuk tenaga dinamik yang diterima oleh tubuh kita? Kerana tenaga seperti cahaya atau bunyi mempunyai naik turun dan tandatangan masa mereka sendiri, anda boleh lebih sepenuhnya terlibat dalam perasaan dengan memberi tumpuan kepada ciri-ciri khusus ini.

Perubahan dan pergerakan dalam melihat

Cari ruang terbuka yang luas untuk melihat. (Tetingkap akan berfungsi jika anda berada di dalam.) Ambil masa untuk melihat sekeliling anda, ke atas dan bawah dan kiri dan kanan. Kini pilih satu objek dalam medan pandangan anda, dekat atau jauh, dan mulailah memberi tumpuan kepada unsur visual yang menonjol bagi anda. Contohnya, jika anda melihat pokok, perhatikan sebarang pergerakan, bahagian yang lebih gelap dan terang, kawasan licin dan kasar, hubungan dengan tanah dan asfalt, simetri dan ketidaksimetri, bayang-bayang dan cahaya matahari, dan sama ada unsur-unsur ini kekal sama atau berubah pada setiap masa. Anda juga mungkin menyedari dorongan untuk menamakan apa yang anda lihat (kulit kayu, dahan, batang, daun), tetapi cuba untuk menahan diri. Cuba untuk mengalami objek-objek ini dengan cara visual yang murni. Perkara pertama yang anda akan sedari ialah bahawa mengalihkan perhatian dari kebimbangan dan ke dalam perasaan memerlukan sedikit usaha fikiran. Setelah anda melakukannya, bagaimanapun, anda akan mendapati bahawa berperasaan dengan cara ini membantu untuk menenangkan fikiran dan meletakkan kebimbangan seketika.

Perubahan dan pergerakan dalam sentuhan

Salah satu pengalaman sensori kami yang paling biasa tetapi kerap terabaikan datang dari sentuhan pakaian kami. Untuk seketika, fokuskan perasaan kain menyentuh kulit anda, rasa setiap tekstur yang berbeza. Adakah anda menyedari tempat di mana ada ketegangan, kekenduran, kelicinan atau lembut? Adakah perasaan ini kekal sama atau berubah apabila anda berjalan atau duduk? Fokuskan pada pengalaman itu semata-mata melalui deria sentuhan anda dan ingatkan diri anda bahawa tiada masalah di sini yang perlu diselesaikan. Berbanding dengan kebimbangan, rasa ingin tahu dan eksplorasi boleh melepaskan kita dari mencari jawapan dan penyelesaian konkrit yang kebimbangan sering menuntut.

Perubahan dan pergerakan dalam mendengar

Sama ada di dalam atau luar, berhentilah untuk seketika dan dengarkan sahaja bunyi di sekeliling anda. Lihat jika anda boleh menyedari bagaimana bunyi dilapisi, dengan bunyi paling kuat dan paling familiar datang melalui terlebih dahulu: lalu lintas, suara, air mengalir, pintu terbuka dan ditutup, telefon berbunyi. Kemudian dengarkan bunyi yang berada di bawah lapisan itu, mungkin beg anda menyentuh badan anda, pernafasan anda, jari menyentuh cawan, atau peralatan makan di atas meja. Perhatikan kualiti setiap bunyi, sama ada ia dekat atau jauh, kuat atau halus, berterusan atau sementara, mengejutkan atau dijangka. Perhatikan juga ruang antara satu bunyi meninggalkan dan yang lain tiba, serta masa-masa ketiadaan bunyi, apabila tiada bunyi sama sekali. Cuba untuk kekal dengan kualiti bunyi itu sendiri bukan menamakan apa yang anda dengar.

Perubahan dan pergerakan dalam mencium

Cari lima perkara di sekeliling anda, sesetengah yang familiar dan sesetengah yang tidak familiar, dan benar-benar cium mereka. Perkara-perkara ini boleh menjadi biji kopi, handuk mandi, rempah seperti kayu manis, halia, atau serbuk kari, sabun, air mendidih, tanah berkebun, ketiak anda, daun basah. Kali ini semasa menghirup, bukannya meletakkan label pada bau, lihat sama ada anda boleh menggambarkan kualitinya, dan sama ada ia berubah atau kekal sama sepanjang masa. Adakah bau itu kuat atau halus, adakah ia tiba dengan cepat atau perlahan, adakah ia mendaftar kejutan, adakah ia berterusan atau sementara, adakah ia merosot ke dalam bau lain atau kekal sama sepanjang masa? Adakah semua bau itu memicu kenangan atau ingatan untuk anda, atau hanya beberapa? Apabila kita bimbang, kita kehilangan hubungan dengan badan kita, bergerak dengan cepat ke dalam senario terbayang, apa jika, dan pengumpulan fikiran mental lain. Menggunakan deria kita untuk menjelajah dan menyiasat sesuatu yang sederhana seperti bau membawa kita kembali ke badan kita.

Perubahan dan pergerakan dalam rasa

Pada masa akan datang anda akan makan ringan (mungkin makan satu atau dua perkara bukannya hidangan), lihat jika anda boleh meluangkan masa untuk latihan ini. Sebaliknya daripada menamakan mana-mana rasa utama, sekadar daftarkan rasa atau rasa yang hadir dan huraikan kualiti mereka dan sama ada mereka berubah atau kekal sama sepanjang masa. Adakah rasa itu kuat atau halus, adakah ia tiba dengan cepat atau perlahan, adakah ia mendaftar kejutan, adakah ia berterusan atau sementara, adakah ia merosot ke dalam rasa lain atau kekal sama sepanjang masa? Fikiran yang dibawa jauh oleh kebimbangan sering bermakna aktiviti yang sedang berlangsung pada masa yang sama dilakukan pada “mod automatik.” Merasa rasa dan tekstur membantu kita pulih dari mod automatik dan lebih hadir dengan apa yang kita lakukan.

Selepas mana-mana latihan ini, mungkin baik untuk memeriksa bagaimana perasaan anda. Telah meluaskan beberapa jambatan sensori anda, adakah anda mempunyai pengalaman yang mengejutkan atau tidak dijangka? Bagaimana rasa untuk membenarkan maklumat baru masuk? Adakah ia menyeronokkan atau mungkin sedikit menimbulkan kebimbangan kerana anda menghiburkan sifat tidak mustahil deria anda? Terlepas daripada sama ada anda menikmati pengalaman itu, adakah sebarang perkara terbuka bagi anda berhubung dengan cara anda menangani perasaan anda? Adakah anda mengubah fikiran tentang keutamaan bau atau rasa anda? Adakah anda mengalami badan anda atau dunia di sekeliling anda dengan cara yang berbeza?

Ia juga sepenuhnya okay dan mungkin tanda baik jika anda tidak pasti apa yang boleh anda ambil daripada pengalaman ini—dengan berperasaan dunia secara asas demi asas, anda mendapat rasa apa yang seperti menghargai perubahan berbanding kepastian. Dengan cara ini, mencari makanan deria boleh menjadi ubat kepada kebimbangan kerana, berbeza dengan kebimbangan di mana kita mencari kepastian, amalan ini menunjukkan kita ke arah yang bertentangan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.