Solar Storm

(SeaPRwire) –   (CAPE CANAVERAL, Fla.) – Badai suria yang luar biasa kuat yang menuju Bumi boleh menghasilkan cahaya utara di Amerika Syarikat pada akhir minggu ini dan mungkin mengganggu kuasa dan komunikasi.

Jabatan Oseanografi dan Atmosfera Kebangsaan (NOAA) telah mengeluarkan pemantauan gangguan geomagnetik yang jarang – pertama dalam hampir 20 tahun. Ia dijangka menjadi amaran pada malam Jumaat, apabila kesan letusan suria itu dijangka tiba di Bumi.

NOAA telah memberi amaran kepada pengendali loji kuasa dan kapal angkasa yang berada di orbit untuk mengambil langkah berjaga-jaga.

“Berkenaan dengan situasi terburuk yang dijangka di Bumi, ia sukar untuk dikatakan dan saya tidak mahu meramalkan tentang itu,” kata peramal cuaca angkasa NOAA, Shawn Dahl. “Walau bagaimanapun, tahap yang teruk adalah peristiwa yang sangat jarang berlaku.”

NOAA mengatakan matahari telah menghasilkan letusan suria yang kuat bermula pada hari Rabu, yang mengakibatkan lima letusan plasma yang mampu mengganggu satelit di orbit dan grid kuasa di Bumi. Setiap letusan – dikenali sebagai ejekan jisim korona – boleh mengandungi berbilion-bilion tan plasma dan medan magnetik dari atmosfera luar atau korona matahari.

Letusan kelihatan berkaitan dengan bintik matahari yang 16 kali lebih besar daripada Bumi, menurut NOAA. Gangguan geomagnetik yang teruk pada tahun 2003 telah memutuskan bekalan kuasa di Sweden dan merosakkan pemindah kuasa di Afrika Selatan.

Badai terkini boleh menghasilkan cahaya utara sejauh selatan seperti Alabama dan California Utara di Amerika Syarikat, menurut NOAA.

Badai suria paling teruk dalam sejarah yang tercatat, pada tahun 1859, telah menghasilkan aurora di Amerika Tengah dan mungkin juga Hawaii. “Ini adalah peristiwa tahap ekstrem,” kata Dahl. “Kami tidak menjangkakan [ia] tetapi ia mungkin hampir.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.