Paddy Power World Darts Championship 2023/24 - Day Fifteen - Alexandra Palace

(SeaPRwire) –   Ini telah menjadi perjalanan yang gila, untuk mengatakan yang paling sedikit, bagi Luke Littler, pemain dadu berusia 16 tahun yang meledak dalam populariti dalam minggu-minggu kebelakangan ini apabila dia melambungkan dirinya ke dalam barisan pemain terhebat di dunia. Littler telah memecahkan rekod apabila dia mengalahkan lawan yang dua kali ganda umurnya untuk menjadi peserta termuda dalam Kejohanan Dunia Dadu PDC.

Dalam minggu-minggu kebelakangan ini, dia telah mengalahkan pemain dadu berpengalaman bahkan – termasuk juara dunia terdahulu. Littler akan bertemu dengan No. 1 dunia Luke Humphries dalam perlawanan akhir Rabu ini.

Bersama dengan kemasyhuran baru Littler, sukan profesional yang agak khusus – mungkin lebih dikenali sebagai hobi kegemaran bar – sedang menikmati lonjakan minat yang baru. Berikut adalah apa yang perlu diketahui tentang Luke Littler dan Kejohanan Dadu Dunia.

Siapakah Luke Littler?

Digelar “The Nuke”, Littler sudah membuat sejarah minggu lepas sebagai pemain termuda pernah mara ke separuh akhir Kejohanan Dadu Dunia – sebelum melepasi rekod itu dengan mara ke perlawanan akhir minggu ini.

Sehingga Littler datang, gelaran pemain termuda pernah ke perlawanan akhir Kejohanan Dunia dimiliki oleh Kirk Shepherd, yang berusia 21 tahun ketika itu.

Littler mengejutkan pemerhati apabila dia mengalahkan juara dunia terdahulu Rob Cross 6-2 di separuh akhir Selasa. “Dia mempunyai dunia dadu di kakinya,” komenator Sky Sports Wayne Mardle tentang kemenangan Littler. Mardle mengatakan remaja itu “mungkin pemain paling berbakat secara semula jadi yang pernah saya lihat dalam hidup saya.”

“Saya tiada kata-kata, ini gila memikirkan saya dalam perlawanan akhir Kejohanan Dunia pada debut saya,” kata Littler. “Saya gembira menang satu perlawanan tetapi saya boleh memenangi kesemuanya.”

“Rob berkata ‘Tuhan memberkati, anda satu langkah lagi, lakukan,'” katanya. Cross telah memenangi Kejohanan Dadu Dunia pada debut enam tahun lalu.

Pada Sabtu, Littler mengalahkan juara dunia lima kali Raymond Van Barneveld untuk mara ke suku akhir. Van Barneveld berusia 56 tahun, yang telah bermain secara profesional sejak 1984, diakui Littler sebagai salah satu idola beliau.

Littler, yang tinggal di bandar Warrington, England, hanya berusia 18 bulan ketika dia mula melempar dadu pada papan magnetik. Dia telah bermain “tanpa henti” sejak itu, katanya.

Siapakah Luke Humphries?

Berusia 28 tahun, dijuluki “Cool Hand Luke”, Humphries telah berada dalam keadaan baik sejak Oktober, menyapu kejuaraan besar di Kejohanan Grand Prix Dunia, Kejohanan Grand Slam Dadu, dan Kejohanan Akhir Pemain. Dia berada di ranking No. 1 dunia – kali pertama dalam kerjayanya – selepas kemenangan 6-0 ke atas Scott Williams dalam separuh akhir Selasa.

Dan walaupun Littler mempunyai pengalaman yang sedikit berbanding, Humphries tidak merancang untuk menurunkan kewaspadaannya terhadap lawan muda beliau dalam perlawanan akhir.

“Tiada apa yang akan mengganggu beliau. Jika beliau bermain seperti malam ini, esok tidak akan mengganggu beliau langsung, jadi saya mungkin perlu bermain permainan terbaik saya,” kata Humphries.

Apakah Kejohanan Dadu Dunia

Salah satu kejohanan terbesar dalam kalendar dadu, Kejohanan Dadu Dunia PDC (Professional Darts Corporation), biasanya bermula pada bulan Disember dan berlanjutan ke tahun baru.

Dengan kerumunan memenuhi Alexandra Palace – venue hiburan bersejarah di mana kejohanan dadu itu telah diadakan sejak 2008 – atmosfera biasanya lebih bersuara gelak tawa berbanding menggigit kuku.

Mengikuti tradisi sukan ini, penonton telah hadir ke perlawanan dengan pakaian serba – daripada peri hingga dinosaur dan Raja Charles – kebanyakannya dengan gelas bir di tangan sepanjang malam.

“Anda tidak menyokong sesiapa; anda hanya bersorak apabila sesuatu yang baik berlaku,” kata seorang peminat. “Sukan itu adalah sekunder.”

Namun bagi pemain kelas dunia, permainan dadu adalah usaha sukan yang serius yang memerlukan ketepatan hampir sempurna. Pemain masing-masing bermula dengan 501 mata dan cuba menjadi orang pertama untuk mengurangkan mata ke sifar. Mereka melakukan ini dengan melempar tiga dadu pada setiap giliran dan, dikira mengikut di mana dadu jatuh pada papan, jumlah skor tiga dadu dikurangkan daripada jumlah mata keseluruhan mereka. Untuk menang, pemain mesti menamatkan dengan melempar ganda – iaitu mendapatkan skor yang sama dua kali berturut-turut.

Pemenang Kejohanan Dadu Dunia PDC menerima hadiah £500,000 ($631,000) manakala naib juara menerima £200,000 ($253,000). Pemain separuh akhir pulang dengan £100,000 ($126,000).

Pemenang Kejohanan Dadu Dunia PDC juga menerima Piala Sid Waddell, dinamakan sempena pengulas terkenal yang dikenali sebagai “Suara Dadu”.

Dan bagi Littler, juga bermain dalam perlawanan akhir adalah bekalan seumur hidup kebab percuma, tawaran dibuat kepada Littler oleh restoran London Kebhouze selepas cinta remaja itu terhadap kebab mendedahkan sebagai kenaikannya yang meteorik dalam kejohanan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.