(SeaPRwire) –   Minggu depan, Mahkamah Agung akan mendengar hujah untuk dua kes yang boleh menentukan nasib pengawalan kandungan media sosial.

Pada tahun 2021, negeri Florida dan Texas kedua-duanya meluluskan undang-undang yang bertujuan untuk menangani amalan pengawalan kandungan laman media sosial dan persepsi kecenderungan mereka terhadap pandangan konservatif. Kes-kes yang akan didengar di Mahkamah Agung minggu depan telah difailkan oleh kumpulan perindustrian mewakili laman media sosial, yang mendakwa undang-undang itu menjejaskan hak-hak Pemindaan Pertama mereka untuk memutuskan apa kandungan yang mereka terbitkan dan galakkan.

Jika undang-undang itu dikekalkan, maka keupayaan platform untuk mengatur aliran berita mereka untuk menjadikannya lebih menarik bagi pengguna boleh dikurangkan dengan ketara, mengubah laman media sosial secara drastik. Sama ada Mahkamah memutuskan, hasil kedua-dua kes ini boleh menetapkan precedent bagaimana pengawalan kandungan ditangani di AS untuk dekad akan datang.

Apakah kes-kes ini tentang?

Pada tahun 2021, kedua-dua dan meluluskan undang-undang yang akan menghadkan kuasa syarikat media sosial terbesar untuk mengawal dan mengatur kandungan di platform mereka. Ahli politik Republikan di seluruh AS semakin dengan penapisan di laman media sosial utama. Dewan perundangan Florida dan Texas dikuasai oleh Republikan.

Senate Bill 7072 Florida, yang telah dirasmikan oleh Gabenor Ron DeSantis pada Mei 2021, melarang platform media sosial “secara sengaja menghapuskan calon,” merujuk kepada kedua-dua X (pada masa itu bernama Twitter) dan Meta menghapuskan Presiden Donald Trump dari akaun mereka atas platform mereka selepas penyokongnya menyerbu Capitol AS pada Januari 6 tahun itu. Undang-undang itu juga memerlukan platform untuk menerbitkan kriteria yang digunakan untuk mengharamkan pengguna dan kandungan, dan menggunakan kriteria ini secara konsisten. Warga Florida boleh menyaman platform media sosial untuk melanggar undang-undang baru.

House Bill 20 Texas, yang dirasmikan oleh Gabenor Greg Abbott pada September 2021. Undang-undang itu melarang penapisan berdasarkan pandangan pengguna, pandangan yang diwakili oleh pengguna, atau lokasi pengguna. Sama seperti undang-undang Florida, ia memerlukan laman media sosial untuk menerbitkan penjelasan jenis kandungan yang dikeluarkan dan mengapa. Warga Texas juga boleh menyaman syarikat media sosial untuk melanggar undang-undang baru.

Apa yang berlaku sehingga kini?

Tidak lama selepas setiap undang-undang diluluskan, persatuan perindustrian, bertindak bagi pihak syarikat media sosial, mencabar kesahihannya. Dalam kedua-dua kes, persatuan perdagangan mencabar undang-undang itu atas dasar bahawa ia melanggar hak-hak Pemindaan Pertama – termasuk hak bersuara bebas – syarikat media sosial.

Tiga hari selepas DeSantis menandatangani undang-undang Florida, kumpulan industri Netchoice dan Persatuan Industri Komunikasi dan Komputer (CCIA), mewakili platform media sosial termasuk Google dan Facebook, memfailkan negeri Florida untuk menghalang dan membatalkan undang-undang itu. Dalam rayuan mereka, kumpulan industri mendakwa undang-undang itu adalah “serangan muktamad terhadap Pemindaan Pertama dan campur tangan luar biasa kerajaan dalam pasaran bebas idea yang tidak terbayangkan untuk media tradisional, penjual buku, perpustakaan pinjaman, atau kedai berita.”

Kes itu kemudiannya bergerak ke sistem mahkamah AS. Selepas Mahkamah Daerah AS untuk Daerah Utara Florida mengeluarkan perintah sementara pada Jun 2021 yang mencegah undang-undang itu dikuatkuasakan, Peguam Negara Florida merayu ke Mahkamah Rayuan AS untuk Daerah Kesebelas. Mahkamah Rayuan mengesahkan perintah sementara pada Mei 2022, membawa Negeri Florida merayu ke Mahkamah Agung.

Sama juga, kurang daripada dua minggu selepas Abbott menandatangani undang-undang Texas, Netchoice dan CCIA menfailkan saman terhadap negeri Texas, mendakwa undang-undang itu akan melanggar hak-hak Pemindaan Pertama syarikat teknologi.

Hanya sebelum undang-undang itu berkuatkuasa, Mahkamah Daerah AS untuk Daerah Barat Texas menggantungkannya. Peguam Negara Texas merayu dan berjaya, dengan Mahkamah Rayuan AS untuk Daerah Kelima mengesahkan semula undang-undang itu pada Mac 2022. Kali ini, persatuan industri merayu untuk injunksi kecemasan daripada Mahkamah Agung, yang memberikannya. Selepas Mahkamah Rayuan untuk Daerah Kelima mengesahkan semula undang-undang itu pada September 2022, kumpulan industri merayu ke Mahkamah Agung untuk mengkaji keputusan itu.

Pada September 2023, Mahkamah Agung setuju untuk mendengar hujah untuk kedua-dua kes pada awal 2024.

Mengapa ini penting?

Mahkamah Agung akan memutuskan secara berasingan sama ada “kewajipan membawa” – peraturan yang akan memerlukan platform untuk menyediakan kandungan yang mungkin tidak akan mereka lakukan sebaliknya – melanggar Pemindaan Pertama, dan sama ada kewajipan laporan dan ketelusan. Jika Mahkamah Agung memutuskan menyokong Texas dan Florida, undang-undang itu akan mengubah kebebasan media sosial untuk mengawal kandungan di laman mereka di negeri-negeri tersebut secara dramatik, dan mungkin mempunyai akibat yang lebih luas di luar sempadan mereka, menurut Daphne Keller, pengarah Program Pengawalan Platform di Pusat Dasar Siber Stanford University.

Kewajipan membawa yang terkandung dalam undang-undang Texas dan Florida adalah agak meluas, yang bermakna keputusan memihak mereka boleh membuka pintu kepada undang-undang pengawalan kandungan lain, menurut Keller. Sebagai contoh, negeri-negeri progresif mungkin dapat melarang platform menyediakan jenis kandungan tertentu, seperti negeri-negeri konservatif mungkin meluluskan undang-undang serupa dengan undang-undang Texas dan Florida yang memerlukan mereka membawanya, beliau mencadangkan.

Dan jika platform media sosial sebenarnya dikehendaki menyediakan semua kandungan sah, pembuat undang-undang konservatif mungkin tidak suka apa yang mereka terima, katanya. “Saya tidak fikir pengundi undang-undang ini di Texas dan Florida sebenarnya mahu pergi ke YouTube dan tiba-tiba tenggelam dengan pornografi dan penipuan dan kandungan pro-anoreksia,” kata Keller. “Mereka tidak mahu ibu bapa mereka berdepan dengan kandungan penafian Holocaust apabila mereka cuba melihat gambar keluarga di Facebook.”

Bagi kewajipan laporan dan penjelasan, keputusan mungkin agak sempit dan hanya membenarkan hak pemberitahuan dan rayuan, seperti undang-undang Texas, kata Keller. Atau mereka boleh jauh lebih meluas, membuka jalan kepada banyak undang-undang ketelusan yang lain.

Walaupun jika syarikat media sosial menang dan undang-undang dibatalkan, Mahkamah Agung mungkin menunjukkan apa undang-undang lain yang sesuai dengan Pemindaan Pertama, kata Keller. Oleh itu, kes-kes ini kemungkinan akan membentuk masa depan media sosial terlepas dari pihak mana yang menang.

Apa yang akan datang?

Mahkamah Agung akan mendengar hujah lisan pada 26 Februari. Hakim-hakim boleh membuat keputusan pada bila-bila masa selepas ini, tetapi jangkaan paling mungkin adalah untuk keputusan itu dikeluarkan pada akhir Jun atau awal Julai, menurut Keller.

Tiga pakar undang-undang yang ditemubual TIME semuanya menekankan betapa sukarnya meramalkan keputusan. Walau bagaimanapun, mengikut pendapat yang diterbitkan dan cenderung politik sembilan hakim Mahkamah Agung, kedua-dua Keller dan Clay mencadangkan bahawa tiga hakim bercenderung liberal kemungkinan besar akan memihak syarikat media sosial untuk mencegah bahasa kebencian dibenarkan secara dalam talian. Kemudian hanya dua hakim konservatif perlu mengambil pendirian lebih pro-perniagaan, memelihara harta persendirian untuk mencapai keputusan majoriti memihak syarikat media sosial, membatalkan undang-undang.

Walaupun ini berlaku, ia tidak akan menandakan akhir cabaran undang-undang terhadap syarikat media sosial dari konservatif. Mahkamah Agung akan mendengar kes penapisan media sosial lain pada 2024, asalnya difailkan oleh Peguam Negara Louisiana Jeff Landry dan Peguam Negara Missouri (kini Senator) Eric Schmitt, yang mendakwa bahawa Presiden Joe Biden dan pentadbirannya bekerjasama dengan platform media sosial untuk menindas kebebasan bersuara, termasuk maklumat berkaitan COVID-19 dan integriti pilihan raya, di bawah topeng memerangi penyebaran berita palsu. Pada Mac 2023, Jawatankuasa Kehakiman Dewan mengadakan mengenai kes itu, dengan Republikan mengecam “penggunaan senjata” kerajaan persekutuan dan Demokrat mendakwa perbicaraan itu menyebarkan kebohongan.

Dalam September 2023 berikutan mahkamah rayuan mengesahkan kes terhadap Pentadbiran Biden, Putih Rumah berkata: “Pentadbiran ini telah mempromosikan tanggungjawab sosial yang bertanggungjawab dan kebebasan bersuara yang bermakna.”

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.