(SeaPRwire) –   TALLAHASSEE, Fla. – Mahkamah Agung Florida pada Isnin lalu mengesahkan larangan negeri itu terhadap kebanyakan abortus selepas 15 minggu kehamilan, yang bermakna larangan enam minggu yang diluluskan kemudian boleh berkuat kuasa tidak lama lagi.

Mahkamah yang telah diubah suai oleh bekas calon presiden dan Gabenor Republikan Ron DeSantis memutuskan bahawa larangan 15 minggu boleh berkuat kuasa. Larangan itu telah dikuatkuasakan semasa ia dicabar di mahkamah. Larangan enam minggu yang diluluskan dalam sesi perundangan 2023 ditulis supaya ia tidak akan berkuat kuasa sehingga sebulan selepas undang-undang 2022 disahkan.

Kebanyakan abortus diperolehi sebelum tanda 15 minggu, jadi larangan semasa tidak memberi kesan kepada kebanyakan orang yang mencari abortus. Tetapi larangan enam minggu mungkin mempunyai kesan besar terhadap wanita yang mencari abortus di Florida dan seluruh Selatan.

DeSantis melantik lima daripada tujuh hakim mahkamah.

Tindakan guaman itu dibawa oleh Planned Parenthood, American Civil Liberties Union dan yang lain. Mereka mendakwa perlembagaan unik Florida tentang klausa privasi selama lebih 40 tahun secara jelas melindungi hak untuk abortus di negeri itu dan harus kekal berkuat kuasa.

Peguam negeri, bagaimanapun, berkata apabila klausa privasi diluluskan melalui referendum pengundian pada tahun 1980, sedikit orang memahami ia akan merangkumi abortus. Mereka memberitahu hakim mahkamah bahawa klausa itu terutamanya bertujuan untuk melindungi “privasi maklumat” seperti rekod peribadi dan bukan abortus.

Sejak Mahkamah Agung AS membatalkan Roe lwn Wade, kebanyakan negeri yang dikuasai Republikan telah mengambil tindakan larangan atau sekatan terhadap abortus. Setiap larangan telah menghadapi cabaran di mahkamah.

Satu kajian terhadap penyedia abortus yang dijalankan untuk Society of Family Planning, yang menyokong akses kepada abortus, mendapati bahawa Florida mengalami peningkatan kedua terbesar dalam jumlah keseluruhan abortus yang disediakan sejak Roe lwn Wade dibatalkan. Data negeri itu menunjukkan lebih daripada 7,700 wanita dari negeri lain menerima abortus di Florida pada tahun 2023.

Negeri jiran atau berhampiran seperti Alabama, Louisiana dan Mississippi tergolong dalam 14 negeri dengan larangan abortus kini dikuatkuasakan pada peringkat kehamilan, dengan pengecualian terhad. Georgia dan South Carolina melarangnya sebaik sahaja aktiviti kardial boleh dikesan, yang biasanya dianggap berlaku pada kira-kira enam minggu kehamilan dan sering sebelum wanita menyedari mereka hamil.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.