Supreme Court

(SeaPRwire) –   WASHINGTON – Mahkamah Agung pada Isnin menolak rayuan bekas pegawai polis Minneapolis, Derek Chauvin terhadap hukuman kesalahannya yang kedua bagi pembunuhan George Floyd.

Hakim-hakim mahkamah tidak memberi sebarang komen dalam mengekalkan keputusan mahkamah negeri yang mengesahkan sabitan Chauvin dan hukuman 22 setengah tahun penjara.

Peguam-peguam Chauvin mendakwa bahawa klien mereka telah dibelenggu perbicaraan awam sebelum perbicaraan dan kebimbangan keganasan sekiranya dia dibebaskan.

ini berlaku selepas Chauvin, yang berkulit putih, menekan lututnya ke leher Floyd selama 9 setengah minit di tepi jalan di luar kedai runcit di mana Floyd cuba menggunakan wang palsu $20. Video oleh orang awam merakamkan jeritan melemah Floyd yang berkata “Saya tidak dapat bernafas.” Kematian Floyd memicu protes di seluruh dunia, beberapa daripadanya menjadi ganas, dan memaksa negara melalui proses .

Chauvin kini didakwa secara berasingan atas tuduhan jenayah hak asasi manusia persekutuan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingapuraNow, SinchewBusiness, AsiaEase; Thailand: THNewson, ThaiLandLatest; Indonesia: IndonesiaFolk, IndoNewswire; Philippines: EventPH, PHNewLook, PHNotes; Malaysia: BeritaPagi, SEANewswire; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: TaipeiCool, TWZip; Germany: NachMedia, dePresseNow)