Supporters gather to greet plaintiffs as they arrive for the nation's first youth climate change trial at Montana's First Judicial District Court on June 12, 2023 in Helena, Montana.

(SeaPRwire) –   (HELENA, Mont.) — Mahkamah Agung Montana telah menolak usaha Gabenor Republikan negeri itu untuk menghalang keputusan tanda aras yang menyatakan bahawa para penguatkuasa perlu mempertimbangkan kesan pelepasan gas rumah hijau apabila mengeluarkan permit untuk pembangunan bahan api fosil.

Hakim-hakim, dalam keputusan majoriti 5-2 pada Selasa, enggan permintaan daripada Gabenor Greg Gianforte dan tiga agensi negeri untuk menghalang pelaksanaan keputusan Ogos daripada Hakim Daerah Kathy Seeley sementara rayuan negeri sedang didengar di mahkamah tinggi.

Seeley memutuskan undang-undang negeri yang melarang agensi mempertimbangkan kesan pelepasan adalah bertentangan dengan peruntukan perlembagaan negeri “untuk mengekalkan dan memperbaiki alam sekitar yang bersih dan sihat.”

Seeley sudah menolak cabaran awal oleh negeri, dengan menyatakan ia gagal mengenal pasti kesilapan dalam penemuan beliau mahupun sebarang kerosakan tidak boleh diperbaiki sekiranya keputusan itu dilaksanakan.

Hakim-hakim majoriti berkata Seeley “tidak bertindak secara sewenang-wenangnya” dalam menolak permohonan negeri. Dua orang hakim berkata mereka akan memberikan permohonan untuk menangguhkan pelaksanaan keputusan.

Keputusan mahkamah tinggi bermakna pegawai-pegawai Montana kini “terus mematuhi” perintah Seeley menunggu rayuan, kata Mark Bellinger, peguam undang-undang Our Children’s Trust, yang mewakili remaja-remaja yang membawa kes tersebut.

Pengarah Chris Dorrington daripada Jabatan Kualiti Alam Sekitar Montana menyatakan dalam kenyataan Rabu bahawa beliau kecewa dengan keputusan mahkamah tetapi enggan menyatakan sama ada agensi akan menganalisis kesan pelepasan gas rumah hijau apabila menilai permohonan permit. Beliau mendakwa agensi seharusnya diberi lebih masa untuk bertindak balas kepada keputusan Seeley.

“Kami komited untuk menyelesaikan isu ini dengan betul untuk Montana dan mengelakkan lagi pertikaian mahal semasa kami bekerja ke arah penyelesaian,” kata Dorrington.

Agensi kini sedang mengemaskini Akta Dasar Alam Sekitar Montana, yang telah melarang pegawai-pegawai menganalisis pelepasan gas rumah hijau sejak undang-undang ini diubahsuai oleh ahli-ahli perundangan negeri pada 2023, dalam satu langkah yang dilihat sebagai menguntungkan loji kuasa gas asli yang sedang dibina oleh NorthWestern Energy.

Seeley menyatakan dalam keputusannya bahawa ia akan menjadi tanggungjawab Parlimen Montana untuk menentukan bagaimana dasar-dasar negeri disesuaikan semula – mengurangkan peluang untuk perubahan segera dalam sebuah negeri yang cenderung kepada bahan api fosil di mana parti Republikan memegang majoriti kerusi.

Walau bagaimanapun, keputusan ini memberikan precedent untuk cabaran undang-undang.

Remaja-remaja pemohon dalam kes perubahan iklim November lalu menyampaikan kertas kenyataan menyokong kes yang difailkan oleh dua kumpulan alam sekitar yang mengugat loji utiliti tersebut di sepanjang tebing Sungai Yellowstone berhampiran Laurel. Mereka mendakwa permit kualiti udara loji itu harus diisytiharkan tidak sah atau sekurang-kurangnya ditangguhkan sehingga rayuan negeri terhadap keputusan Seeley selesai.

Tidak jelas berapa lama rayuan itu mungkin mengambil masa. Penyataan pembukaan negeri perlu diserahkan menjelang 13 Februari, tertakluk kepada sebarang lanjutan masa yang mungkin diberikan.

Remaja-remaja pemohon yang melawan dasar alam sekitar negeri memberi keterangan bahawa mereka sudah merasai akibat perubahan iklim, dengan asap kebakaran hutan yang semakin buruk menyekat udara yang mereka hirup, bersama pengurangan salji dan kemarau mengeringkan sungai-sungai yang menyokong pertanian, ikan, hidupan liar dan rekreasi.

Peguam-peguam negeri mendakwa isi padu gas rumah hijau yang dikeluarkan daripada projek-projek bahan api fosil Montana adalah tidak signifikan berbanding pelepasan global dan pengurangan pelepasan tidak akan memberi kesan kepada iklim.

Karbon dioksida, yang dikeluarkan apabila bahan api fosil dibakar, menangkap haba di atmosfera dan sebahagian besar bertanggungjawab terhadap pemanasan iklim.

Bumi memecah rekod haba global pada 2023, menurut agensi iklim Eropah awal bulan ini.

Jabatan Kualiti Alam Sekitar telah menubuhkan kumpulan kerja untuk membincangkan potensi perubahan cara penggunaan Akta Dasar Alam Sekitar Montana, yang memerlukan input awam dalam pembangunan bahan api fosil dan perlombongan. Pindaan tahun lalu oleh ahli-ahli perundangan melarang analisis pelepasan gas rumah hijau kecuali kerajaan persekutuan memutuskan untuk mengawal karbon dioksida sebagai pencemar. Mesyuarat pertama kumpulan kerja adalah minggu depan.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.