(SeaPRwire) –   LONDON — Kerajaan British berkata Rabu bahawa ia masih akan cuba, walaupun Mahkamah Agung UK mengisytiharkan rancangan itu tidak sah.

Ia merupakan tamparan besar kepada salah satu dasar utama Perdana Menteri Rishi Sunak. Lima hakim di mahkamah tertinggi negara membuat keputusan sebulat suara bahawa pemohon suaka yang dihantar ke Rwanda akan “berisiko nyata terdedah kepada penderaan” kerana mereka boleh dikembalikan ke negara asal mereka yang dilanda konflik.

Sunak, yang telah menjanjikan untuk menghentikan penghijrahan ke Britain melalui saluran Inggeris, berkata keputusan itu “bukan hasil yang kami mahukan” tetapi berjanji untuk terus maju dengan rancangan itu.

Beliau berkata mahkamah telah “mengesahkan bahawa prinsip menghantar pemohon suaka ke negara ketiga yang selamat adalah sah,” walaupun mengisytiharkan Rwanda tidak selamat.

Beliau berkata kerajaan sedang bekerja ke atas perjanjian dengan Rwanda yang akan menangani kebimbangan mahkamah, “dan kami akan menyempurnakan itu berdasarkan keputusan hari ini.” Jika itu gagal, beliau berkata beliau bersedia mempertimbangkan mengubah undang-undang UK dan meninggalkan perjanjian hak asasi manusia antarabangsa – tindakan yang akan mendapat bantahan kuat dan kritikan antarabangsa.

Kumpulan hak asasi manusia dan pelarian menyambut baik keputusan mahkamah dan mendesak kerajaan untuk meninggalkan rancangan Rwanda. Amnesty International berkata kerajaan harus “menarik garis di bawah bab memalukan dalam sejarah politik UK.”

pada April 2022 untuk menghantar sesetengah penghijrah yang tiba di UK sebagai penumpang gelap atau bot ke negara Afrika Timur itu, di mana tuntutan suaka mereka akan diproses dan jika berjaya, mereka akan tinggal di sana.

Kerajaan Britain mendakwa bahawa dasar itu akan menghalang orang daripada mempertaruhkan nyawa mereka menyeberangi salah satu laluan kapal terbesar di dunia, dan akan memecahkan model perniagaan kumpulan penyeludupan manusia.

Tiada seorang pun yang telah dihantar ke negara itu kerana rancangan itu dipertikai di mahkamah.

Membaca keputusan, Presiden Mahkamah Agung Robert Reed berkata Rwanda mempunyai sejarah salah faham tanggungjawabnya terhadap pelarian dan tidak boleh diharap untuk menepati janjinya untuk tidak mendera pemohon suaka.

Beliau menyatakan rekod hak asasi manusia negara itu yang buruk, termasuk kehilangan paksa dan penyiksaan, dan berkata Rwanda melaksanakan “refoulement” – menghantar balik pelarian ke negara asal yang tidak selamat.

Hakim-hakim membuat kesimpulan bahawa terdapat “alasan munasabah untuk percaya bahawa terdapat risiko sebenar tuntutan suaka tidak akan diputuskan dengan betul, dan pemohon suaka akibatnya berisiko dikembalikan secara langsung atau tidak langsung ke negara asal mereka.”

“Dalam hal itu, pelarian sebenar akan menghadapi risiko nyata penderaan dalam keadaan di mana mereka sebenarnya tidak seharusnya dikembalikan,” kata mereka.

Kerajaan UK telah mendakwa bahawa walaupun Rwanda menjadi tapak pembunuhan beramai-ramai yang membunuh lebih 800,000 orang pada 1994, negara itu kemudian membina reputasi untuk kestabilan dan kemajuan ekonomi.

Pecatur menyatakan kestabilan itu datang dengan kos penindasan politik. Penghakiman mahkamah menyatakan pelbagai pelanggaran hak, termasuk pembunuhan politik yang telah menyebabkan polis UK “memperingatkan warganegara Rwanda yang tinggal di Britain tentang rancangan kredibel untuk membunuh mereka oleh negara itu.” Mereka berkata Rwanda mempunyai kadar penolakan 100% untuk pemohon suaka dari negara-negara perang seperti Syria, Yaman dan Afghanistan. Kerajaan Rwanda menyatakan negara itu adalah tempat selamat untuk pelarian.

“Rwanda berkomitmen terhadap obligasinya antarabangsa,” jurucakap kerajaan Yolande Makolo menulis di X, bekas Twitter. “Kami telah diiktiraf oleh UNHCR dan institusi antarabangsa lain untuk rawatan contoh kami terhadap pelarian.”

Pemimpin pembangkang Rwanda Frank Habineza berkata Britain tidak seharusnya mengongkong tanggungjawabnya berpindah ke negara Afrika kecil itu.

“UK harus mengekalkan penghijrah atau menghantar mereka ke negara Eropah lain, bukan ke negara miskin seperti Rwanda. Saya benar-benar berfikir ia tidak betul (untuk) negara seperti UK melarikan diri dari tanggungjawab mereka,” kata Habineza kepada AP di Kigali, ibu negara Rwanda.

Rancangan Rwanda telah menelan kos kerajaan British sekurang-kurangnya 140 juta paun (£175 juta) dalam pembayaran kepada Rwanda sebelum sebuah pesawat pertama terbang. Penerbangan pengusiran pertama telah dihentikan pada saat-saat terakhir pada Jun 2022, apabila Mahkamah Hak Asasi Manusia Eropah campur tangan.

Kes itu pergi ke Mahkamah Tinggi dan Mahkamah Rayuan, yang membuat keputusan bahawa rancangan itu tidak sah kerana Rwanda bukan “negara ketiga yang selamat”. Kerajaan gagal menentang keputusan itu di Mahkamah Agung.

Sunak mengambil kenyamanan daripada keputusan mahkamah bahawa “perubahan struktur dan pembinaan kapasiti yang diperlukan” untuk membuat Rwanda selamat “mungkin diberikan pada masa depan.”

Perdana Menteri di bawah tekanan daripada sayap kanan parti pemerintah Konservatif untuk mengambil tindakan dramatik untuk “menghentikan bot”. Bekas Perdana Menteri , yang pada Isnin, berkata UK harus meninggalkan Konvensyen Hak Asasi Manusia Eropah jika rancangan Rwanda ditolak.

Sunak memberitahu ahli parlimen di Dewan Rakyat bahawa beliau “bersedia untuk mengubah undang-undang kami dan meninjau semula hubungan antarabangsa” jika laluan lain gagal.

Kebanyakan Eropah dan AS sedang mencari perlindungan dari peperangan, keganasan, penindasan dan planet yang semakin panas yang telah membawa kemarau dan banjir yang membinasakan.

Walaupun Britain menerima kurang permohonan suaka berbanding negara seperti Itali, Perancis atau Jerman, beribu-ribu penghijrah dari seluruh dunia bepergian ke utara Perancis setiap tahun dalam harapan menyeberangi Saluran Inggeris.

Lebih daripada 27,300 penghijrah telah menyeberangi Saluran pada tahun ini, dengan jumlah tahun dijangka kurang daripada 46,000 yang melakukan perjalanan pada 2022. Kerajaan menyatakan ini menunjukkan pendekatan keras mereka berkesan, walaupun orang lain menyatakan faktor termasuk cuaca.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyediakan perkhidmatan pengedaran siaran akhbar kepada pelanggan global dalam pelbagai bahasa(Hong Kong: AsiaExcite, TIHongKong; Singapore: SingdaoTimes, SingaporeEra, AsiaEase; Thailand: THNewson, THNewswire; Indonesia: IDNewsZone, LiveBerita; Philippines: PHTune, PHHit, PHBizNews; Malaysia: DataDurian, PressMalaysia; Vietnam: VNWindow, PressVN; Arab: DubaiLite, HunaTimes; Taiwan: EAStory, TaiwanPR; Germany: NachMedia, dePresseNow)