(SeaPRwire) –   NEW YORK—Mahkamah Rayuan New York pada Isnin bersetuju untuk menangguhkan pengutipan tuntutan sivil penipuan sebanyak $454 juta terhadap bekas Presiden Donald Trump — jika beliau meletakkan $175 juta dalam tempoh 10 hari.

Jika beliau berbuat demikian, ia akan menghentikan jam pengutipan dan mencegah negeri daripada merampas aset presiden calon Republikan yang disangka itu sementara.

Perkembangan itu datang hanya sebelum Peguam Negara New York Letitia James dijangka untuk memulakan proses untuk mengutip penghakiman itu.

Mesej mencari komen telah dihantar ke pejabat James dan kepada peguam Trump.

Peguam Trump telah memohon kepada mahkamah rayuan negeri untuk menghentikan pengutipan, dengan mendakwa ia adalah “kemustahilan praktikal” untuk mendapatkan penandatangan bon untuk jumlah yang begitu besar.

Keputusan itu dikeluarkan oleh mahkamah rayuan peringkat menengah negeri, Bahagian Rayuan mahkamah perbicaraan negeri, di mana Trump sedang berjuang untuk membatalkan penghakiman bahawa beliau telah menipu semasa membesar empayar hartanah yang melancarkan beliau ke terkenal dan kepresidenan.

Selepas James memenangi penghakiman itu, beliau tidak mencari untuk menguatkuasakannya semasa tempoh undang-undang untuk meminta Trump memohon penangguhan daripada membayar.

Tempoh itu tamat Isnin, walaupun James boleh memutuskan untuk memberi Trump lebih masa.

James, seorang Demokrat, berkata bulan lepas jika Trump tidak mempunyai wang untuk membayar, beliau akan “memulakan proses penyitaan” dan bersedia untuk memastikan penghakiman itu dibayar.

Beliau tidak terperinci proses itu atau menyatakan aset mana yang dimaksudkan, dan pejabatnya enggan membincangkan rancangan terbarunya. Sementara itu, ia telah memfailkan notis penghakiman, langkah teknikal ke arah bergerak untuk mengutip.

Semasa Trump tiba Isnin ke mahkamah New York yang berbeza untuk kes berbeza, beliau tidak menjawab soalan wartawan sama ada beliau telah mendapatkan bon. Lebih awal Isnin, beliau mengutuk dalam mesej media sosial ke atas penghakiman sivil dan kemungkinan James akan cuba menguatkuasakannya.

Membuang kes itu sebagai plot oleh Demokrat, bekas presiden menegaskan mereka cuba mengambil wang tunai beliau supaya beliau tidak boleh menggunakannya untuk kempen 2024.

“Saya berhasrat menggunakan banyak wang tunai yang susah payah saya itu untuk bertanding Presiden. Mereka tidak mahu saya berbuat demikian – GANGGUAN PILIHAN RAYA!” beliau menulis di platform Truth Social beliau. Merujuk kepada hartanahnya sebagai “anak-anak saya”, beliau tidak senang dengan idea dipaksa menjual mereka atau melihat mereka disita.

Menyita aset adalah pilihan undang-undang biasa apabila seseorang tidak mempunyai wang tunai untuk membayar penalti mahkamah sivil. Dalam kes Trump, sasaran yang mungkin termasuk hartanah seperti penthouse Trump Tower, pesawat, bangunan pejabat Wall Street atau kelab golf.

Peguam Negara juga boleh mengambil alih akaun bank dan pelaburan beliau. Trump mengekalkan pada media sosial pada Jumaat bahawa beliau mempunyai wang tunai tetapi bercadang menggunakan kebanyakannya untuk kempen presiden beliau. Beliau menuduh James dan gabenor negeri, yang juga Demokrat, cuba “mengambil wang tunai jauh supaya saya tidak boleh menggunakannya untuk kempen.”

Satu kemungkinan ialah pejabat James pergi melalui proses undang-undang untuk menyita hartanah melalui penguatkuasa undang-undang tempatan, kemudian cuba menjualnya. Tetapi itu prospek yang rumit dalam kes Trump, nota Stewart Sterk, profesor undang-undang hartanah Sekolah Undang-Undang Cardozo.

“Mencari pembeli untuk aset skala ini bukanlah sesuatu yang berlaku semalaman,” katanya, menunjukkan bahawa pada sebarang lelongan biasa, “peluang orang akan mampu bida sehingga nilai sebenar hartanah agak tipis.”

Hutang Trump timbul daripada penghakiman pada bulan lepas mengenai dakwaan negeri bahawa beliau, syarikat dan pegawai kanan telah melebih-lebihkan kekayaannya dalam penyata kewangan, menipu bank dan penanggung insurans yang berurusan dengan beliau. Penyata itu menilai penthouse beliau selama bertahun-tahun seolah-olah ia bernilai , contohnya.

Trump dan defendan lain menafikan sebarang salah laku, dengan menyatakan penyata sebenarnya , datang dengan penafian dan oleh institusi yang meminjamkan atau mempertanggungjawabkannya. Ketidaktepatan penthouse, katanya, hanyalah kesilapan yang dilakukan oleh bawahan.

Engoron berpihak kepada peguam negara dan memerintahkan Trump membayar $355 juta, ditambah faedah yang bertambah setiap hari. Beberapa defendan lain, termasuk anak lelaki beliau Donald Trump Jr. dan Eric Trump, serta pegawai eksekutif kanan syarikat, diarahkan membayar jumlah yang jauh lebih kecil.

Di bawah undang-undang New York, mengemukakan rayuan secara amnya tidak menangguhkan penguatkuasaan penghakiman. Tetapi terdapat jeda automatik jika individu atau entiti meletakkan bon yang meliputi jumlah yang perlu dibayar.

Peguam Trump telah memohon untuk beliau berbuat demikian. Mereka berkata penjamin ingin 120% penghakiman dan tidak akan menerima hartanah sebagai cagaran. Ini bermakna mengikat lebih $557 juta dalam tunai, saham dan aset cair lain, dan syarikat Trump perlu meninggalkan sebahagian untuk menjalankan perniagaan, kata peguamnya.

Peguam Trump telah meminta mahkamah rayuan untuk membekukan pengutipan tanpa meletakkan bon. Pejabat peguam negara .

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.