Trump Fraud Lawsuit

(SeaPRwire) –   NEW YORK — Mahkamah Rayuan New York pada hari Khamis telah mengembalikan perintah menghalang Donald Trump daripada memberi komen tentang kakitangan mahkamah selepas bekas presiden berulang kali mencerca seorang kerani mahkamah dalam perbicaraan penipuan di New York.

Keputusan satu ayat daripada panel empat hakim itu datang dua minggu selepas seorang hakim rayuan individu menangguhkan perintah menghalang itu sementara proses rayuan berlangsung.

Hakim perbicaraan Arthur Engoron, yang mengenakan sekatan itu, berkata beliau kini berhasrat untuk menguatkuasakannya “dengan tegas dan bersemangat.”

Peguam Trump Christopher Kise memanggilnya “hari tragis untuk kedaulatan undang-undang.” Steven Cheung, jurucakap kempen presiden 2024 Trump, menuduh perintah itu “tiada lain daripada cubaan gangguan pilihan raya, yang gagal teruk.”

Engoron mengenakan perintah menghalang itu pada 3 Oktober selepas Trump memaparkan komen derogatori mengenai hakim dan kerani mahkamahnya di media sosial. Pos itu, yang mengandungi dakwaan tidak berasas tentang kehidupan peribadi kerani, datang pada hari kedua perbicaraan dalam saman Peguam Negara New York Letitia James terhadap Trump.

Samannya mendakwa Trump menipu dalam penyataan kewangan yang digunakan untuk memperoleh pinjaman dan melakukan perniagaan. Trump menafikan sebarang salah laku. Pemimpin Barisan Hadapan Republikan 2024 itu mendakwa saman itu adalah serangan politik yang dicetuskan oleh James dan diteruskan oleh Engoron, kedua-duanya Demokrat.

Dalam minggu-minggu pertama perbicaraan, Engoron mengenakan denda ke atas Trump kerana melanggar perintah menghalang. Hakim itu memperluaskan lingkupan perintah – yang pada mulanya hanya meliputi pihak-pihak dalam kes itu – untuk merangkumi peguam selepas peguam Trump mempersoalkan peranan penting kerani Greenfield di bangku, di mana beliau duduk bersebelahan dengan hakim, bertukar nota dan memberi nasihat kepadanya semasa keterangan.

Peguam Trump mengemukakan rayuan, mencabar perintah menghalang hakim itu sebagai penyalahgunaan kuasa.

“Sebagai pemimpin hadapan untuk pencalonan presiden Republikan 2024 dan sebagai warganegara yang diadili, Presiden Trump berhak memberi komen tentang apa yang dilihatnya sebagai kecenderungan,” peguam Trump menulis.

Semasa perintah itu ditangguhkan, Trump menulis tentang Greenfield seawal Rabu lalu, merujuk kepada “kerani hakim yang sangat terganggu dan marah.”

Engoron memutuskan sebelum perbicaraan bahawa, dan beliau mengarahkan supaya penerima mengambil alih kawalan beberapa harta Trump, meletakkan penyeliaan masa depannya dalam persoalan. Satu rayuan untuk sementara waktu.

Perbicaraan itu berkaitan dengan tuntutan konspirasi, penipuan insurans dan palsu rekod perniagaan yang tinggal. James menuntut lebih daripada AS$300 juta dalam penalti dan larangan terhadap Trump menjalankan perniagaan di New York.

Trump dijadual memberi keterangan buat kali kedua pada 11 Disember. Kesemua keterangan dijangka selesai tidak lama selepas itu.

Kemudian kedua-dua pihak dijadual mengemukakan penyataan dan membuat hujah penutup pada Januari, di bawah jadual yang dibentangkan pada Khamis.

Keputusan dalam kes bukan bicara itu akan bergantung kepada Engoron, yang berkata beliau berharap untuk mencapai keputusan menjelang akhir Januari.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.