Service for Alexei Navalny

(SeaPRwire) –   Mahkamah di Rusia telah memerintahkan penangkapan janda pemimpin pembangkang Rusia semasa pendengaran pada hari Selasa yang dijalankan secara in absentia sebagai sebahagian daripada tindakan keras Kremlin yang menyeluruh terhadap pembangkang.

, yang tinggal di luar negara, akan menghadapi penangkapan jika dan bila dia kembali ke Rusia.

Mahkamah Daerah Basmanny Moscow memutuskan untuk menahan Navalnaya atas tuduhan penglibatan dalam kumpulan ekstremis.

Navalny, musuh politik paling ganas Presiden Rusia Vladimir Putin, di koloni penal di Artik sementara menjalani hukuman penjara 19 tahun atas tuduhan ekstremisme yang dikutuknya sebagai bermotif politik. Pihak berkuasa mengatakan dia jatuh sakit selepas berjalan-jalan tetapi tidak memberikan butiran mengenai kematian Navalny.

Navalny dipenjarakan selepas kembali ke Moscow pada Januari 2021 dari Jerman, di mana dia sedang menjalani pemulihan daripada serangan racun saraf pada tahun 2020 yang dipersalahkan olehnya ke atas Kremlin.

Navalnaya telah menuduh Putin atas kematian suaminya dan berikrar untuk meneruskan aktivitinya. Pegawai Rusia telah menafikan dengan tegas penglibatan dalam serangan racun dan kematian Navalny.

Navalnaya mengejek perintah mahkamah di platform media sosial , dengan mengatakan bahawa Putin yang patut dibicarakan. Jurucakapnya, Kira Yarmysh, menggambarkan keputusan mahkamah sebagai pengiktirafan “jasa”nya.

Canselor Jerman Olaf Scholz menyatakan di bahawa Navalnaya sedang meneruskan warisan suaminya dan mengecam keputusan mahkamah Moscow sebagai “waran tangkap terhadap keinginan untuk kebebasan dan demokrasi.”

Pihak berkuasa Rusia tidak menyatakan tuduhan terhadap Navalnaya. Nampaknya ia berkaitan dengan pihak berkuasa yang melancarkan Yayasan Navalny untuk Memerangi Rasuah sebagai organisasi ekstremis. Keputusan mahkamah pada tahun 2021 yang melarang kumpulan Navalny memaksa rakan karib dan ahli pasukannya untuk meninggalkan Rusia.

Sejumlah wartawan telah dipenjarakan atas tuduhan yang sama dalam beberapa bulan kebelakangan ini berhubung dengan liputan mereka mengenai Navalny.

Tindakan keras Kremlin terhadap aktivis pembangkang, wartawan bebas dan rakyat Rusia biasa yang mengkritiknya telah meningkat selepas Rusia menyerang Ukraine pada Februari 2022.

Artikel ini disediakan oleh pembekal kandungan pihak ketiga. SeaPRwire (https://www.seaprwire.com/) tidak memberi sebarang waranti atau perwakilan berkaitan dengannya.

Sektor: Top Story, Berita Harian

SeaPRwire menyampaikan edaran siaran akhbar secara masa nyata untuk syarikat dan institusi, mencapai lebih daripada 6,500 kedai media, 86,000 penyunting dan wartawan, dan 3.5 juta desktop profesional di seluruh 90 negara. SeaPRwire menyokong pengedaran siaran akhbar dalam bahasa Inggeris, Korea, Jepun, Arab, Cina Ringkas, Cina Tradisional, Vietnam, Thai, Indonesia, Melayu, Jerman, Rusia, Perancis, Sepanyol, Portugis dan bahasa-bahasa lain.